Αποτυχημένοι πειραματισμοί με ημιβυθιζόμενους κάδους

Πεταμένα Λεφτά…

Με τον Παπαλέξη τους βάζουμε

Με τον Τσιρογιάννη τους βγάζουμε

Τι έχουν τα έρμα και ψοφάν;

Μια ακόμη «πρωτοπορία» και πειραματισμοί Δημάρχων, την πληρώνει ο λαός. Ο λόγος για τους ημιβυθιζόμενους κάδους, που επί εποχής Δημαρχίας Παπαλέξη, τοποθετήθηκαν με τυμπανοκρουσίες και ηχηρές δηλώσεις για «λύση», για «καθαριότητα».
Κι όλα αυτά, σε λίγα χρόνια, αποδείχτηκαν αυτ-απάτες, αφού η σημερινή δημοτική αρχή, τους ξηλώνει, αφού αποδείχτηκαν ακατάλληλοι για τον σκοπό που ακριβοπληρώθηκαν.
Το θέμα αναδείχτηκε στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, ήταν και το θέμα «εργασίες κατάργησης ημιβυθιζόμενου κάδου στη Λαϊκή Αγορά».
Στην εισήγηση στο συγκεκριμένο θέμα, αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ:
ΘΕΜΑ: Αδυναμία εκτέλεσης με ιδία μέσα του Δήμου Αρταίίον, της εργασίας: «Εργασίες κατάργησης βυθιζόμενου κάδου στην Ααική
Αγορά» ποσού 700, 00 ευρώ, προϋπολογισμού 2019 με ΚΑ 20.626.
Έχοντας υπόψη:
1.Οτι έκτος της Λαϊκής Αγοράς έχει τοποθετηθεί εδώ και τέσσερα χρόνια βυθιζόμενος κάδος. Με την διαχείρισή του έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα, τα οποία αφορούν κυρίως δυσκολίες με την φορτοεκφόρτωση λόγω κεντρικού σημείου, δυσοσμία, λανθασμένη χρήση και γενικότερα μη αποδοχή από τους επαγγελματίες εντός και εκτός Λαϊκής. Το Υγειονομικό εισηγήθηκε την απομάκρυνσή του, κυρίως για τη δυσοσμία που προκύπτει.

2.Ο Δήμος Αρταίων δεν διαθέτει τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό και συγκεκριμένα:
•Σφυρί που κουμπώνει σε μηχάνημα έργου, για καθαίρεση οπλισμένου σκυροδέματος
•Ειδικό δίσκο τροχού για κοπή πολυαιθυλενίου
•Δονητική πλάκα που κουμπώνει σε μηχάνημα έργου, για τη απόλυτη συμπίεση του υλικού πλήρωσης της οπής που θα προκύψει
3.Το ποσό της ανωτέρω εργασίας είναι στο χρηματικό όριο της απευθείας ανάθεσης διότι είναι κατώτερη των 20.000,00 ευρώ χοορίς ΦΠΑ (Άρθρο 118 παρ. 1 του Ν.4412/2016).
Εισηγούμαστε: Ι.Την αδυναμία εκτέλεσης της εργασίας «Εργασίες κατάργησης βυθιζόμενου κάδου στην Λαϊκή Αγορά» με ιδία μέσα. Η εργασία πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα.
2. Την εκτέλεση της εργασίας ποσού 700,00 ευρώ με ΦΗΑ, με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης (Άρθρο 118 παρ. 1 του Ν.4412/2016).
ΑΡΤΑ 16/9/2019 – Ο αντιδήμαρχος Γεώργιος Μπουκουβάλας

Η προμήθεια
Η απόφαση για προμήθεια των ημιβυθιζόμενων κάδων, είχε ληφθεί νε την 293/2012 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Πιο συγκεκριμένα το Διοικητικό Συμβούλιο ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ:
«Α. Την προμήθεια ημιβυθιζόμενων κάδων και κάδων κομποστοποίησης
Β. Την αναμόρφωση του πρ/σμού με την αλλαγή του τίτλου του Κ.Α. 20-7135.03 : «Προμήθεια βυθιζόμενων κάδων», ποσού 20.000,00 € σε «Προμήθεια ημιβυθιζόμενων κάδων και κάδων κομποστοποίησης» ποσού 20.000,00 €.
Η προμήθεια θα γίνει με τη διαδικασία του πρόχειρου διαγωνισμού, με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή».

ΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ 12/2012 έχει ως εξής:
Αριθ. Απόφασης 293/2012
ΘΕΜΑ: Λήψη απόφασης για προμήθεια ημιβυθιζόμενων κάδων και κάδων κομποστοποίησης – Αναμόρφωση πρ/σμού
Στην Άρτα σήμερα την εικοστή ογδόη (28η) του μηνός Μαΐου του έτους 2012 ημέρα Δευτέρα και ώρα 8:00 μ.μ., το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημοτικό κατάστημα, ύστερα από την με αριθμό πρωτ. 10237/24-5-2012 πρόσκληση του προέδρου, η οποία επιδόθηκε και δημοσιεύθηκε νόμιμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν.3852/2010

Διαπιστώθηκε νόμιμη απαρτία δεδομένου ότι σε σύνολο 33 μελών παρευρέθησαν στη συνεδρίαση 33 και ονομαστικά οι:
1.Θωμάς Τσιρογιάννης Πρόεδρος
2. Κων/νος Τράμπας Μέλος
3.Βικτωρία Βασιλάκη-Μητρογιώργου »
4.Ιωάννης Κοτσαρίνης »
5.Αναστάσιος Τσαμπάς »
6.Φίλιππος Παππάς »
7.Κων/νος Παπαμιχαήλ »
8. Θεόδωρος Γκούβας »
9.Ιωάννης Νικολάου »
10. Μαρία Νάκα »

11. Περικλής Γαλήνας »
12. Γεώργιος Γκόκας »
13.Χρήστος Γεώργος »
14. Χρήστος Γιώτης »
15.Αικατερίνη Μάγγου »
16. Φώτιος Φώτης »
17.Δημήτριος Κέφης »
18.Γρηγόριος Βλάρας Μέλος
19. Ευάγγελος Σκανδάλης »
20. Ευάγγελος Τσώλας »

21.Φώτιος Γεωργίου »
22. Κων/νος Πατήλας »
23.Νικόλαος Κέφης »
24. Κων/νος Παπαδημητρίου »
25. Μιχαήλ Κοτσαρίνης »
26. Αλέξανδρος Μάνος »
27. Παναγιώτης Γόγολος »
28. Αναστασία Σίμου- Τάσιου »
29. Χριστόφορος Ξυλογιάννης »
30.Κων/νος Σκορδής »
31. Σπυριδούλα Τσίκου-Ευαγγέλου »
32. Κων/νος Παπαϊωάννου »
33. Χρήστος Παπάζογλου »

Ο κ. Δημήτριος Κέφης απεχώρησε μετά τη συζήτηση του 11ου θέματος.
Ο Δήμαρχος κ. Ιωάννης Αθ. Παπαλέξης προσκλήθηκε και παρίσταται στη συνεδρίαση.
Στη συνεδρίαση παρευρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Ιωάννης Νάκας, η κ. Σταυρούλα Τόλη υπάλληλος του Δήμου για την τήρηση των πρακτικών και ο Δ/ντής της ΤΥΔ, κ. Σπυρίδων Τζαχρήστας.
Ο πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης.

Μετά την παραίτηση του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΗ» κ. Γεωργίου Παπαβασιλείου τη θέση του κατέλαβε ο κ. Κων/νος Παπαδημητρίου ενώ επικεφαλής εκλέχθηκε από τα μέλη της παράταξης ο κ. Κων/νος Πατήλας.
Μετά την παραίτηση της επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ» κ. Όλγας Γεροβασίλη τη θέση της κατέλαβε ο κ. Κων/νος Σκορδής ενώ επικεφαλής εκλέχθηκε από τα μέλη της παράταξης ο κ. Χριστόφορος Ξυλογιάννης
Ο κ. Παναγιώτης Γόγολος με δήλωση που κατέθεσε στο Προεδρείο ανεξαρτητοποιήθηκε από τη Δημοτική παράταξη «ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΗ»

Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε τη συζήτηση τριών (3) εκτάκτων θεμάτων και την απόσυρση για περαιτέρω διευκρινίσεις του 26ου θέματος «Έγκριση Πρωτοκόλλου Οριστικής Παραλαβής του έργου: «Ασφαλτόστρωση διαδημοτικής οδού από παλιό υδραγωγείο Δ.Δ Ρόκκας Δήμου Φιλοθέης έως τη θέση Γρατσούνα (Εθνική οδός) του Δήμου Αρταίων και έως τη θέση Τζανουμέϊκα Δ.Δ. Κιρκιζατών Δήμου Φιλοθέης»
Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία – με 10 ψήφους κατά, 2 λευκά ενώ ένας σύμβουλος δήλωσε απών λόγω κωλύματος – τη συζήτηση ενός (1) ακόμα εκτάκτου θέματος.

Ο κ. Πρόεδρος εισηγούμενος το 2ο θέμα της ημερήσιας διάταξης: «Λήψη απόφασης για προμήθεια ημιβυθιζόμενων κάδων και κάδων κομποστοποίησης – Αναμόρφωση πρ/σμού» έδωσε το λόγο στον Αντιδήμαρχο κ. Γκούβα, ο οποίος ανέφερε:
Στον προϋπολογισμό έτους 2012, υπάρχει η Κ.Α :20-7135.03 «Προμήθεια βυθιζόμενων κάδων» εγγεγραμμένη πίστωση, ύψους 20.000,00 €.
Εκτός των βυθιζόμενων κάδων, ο Δήμος μας επιθυμεί να προβεί στην προμήθεια κάδων κομποστοποίησης, για τοποθέτησή τους σε επιλεγμένα σημεία, κατόπιν εισήγησης της υπηρεσίας Καθαριότητας.

Για τον λόγο αυτό προτείνουμε την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, με την αλλαγή του τίτλου του Κ.Α. 20-7135.03 : «Προμήθεια βυθιζόμενων κάδων», ποσού 20.000,00 € σε «Προμήθεια ημιβυθιζόμενων κάδων και κάδων κομποστοποίησης».
Η προμήθεια θα γίνει με τη διαδικασία του πρόχειρου διαγωνισμού, με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή.
Ακολούθησε διαλογική συζήτηση και στη συνέχεια ο κ. Πρόεδρος κάλεσε το Συμβούλιο να αποφασίσει σχετικά

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Αφού έλαβε υπόψη τις σχετικές διατάξεις του ΔΚΚ Ν.3463/06, Ν. 3852/10 και την εισήγηση
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕI ΟΜΟΦΩΝΑ
Α. Την προμήθεια ημιβυθιζόμενων κάδων και κάδων κομποστοποίησης
Β. Την αναμόρφωση του πρ/σμού με την αλλαγή του τίτλου του Κ.Α. 20-7135.03 : «Προμήθεια βυθιζόμενων κάδων», ποσού 20.000,00 € σε «Προμήθεια ημιβυθιζόμενων κάδων και κάδων κομποστοποίησης» ποσού 20.000,00 €.
Η προμήθεια θα γίνει με τη διαδικασία του πρόχειρου διαγωνισμού, με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή.
Γ. Αναθέτει κάθε παραπέρα ενέργεια στον κ. Δήμαρχο
Η Απόφαση αυτή έλαβε αριθμό 293/2012.

Και επί Τσιρογιάννη
Το ίδιο έργο ακολούθησε και επί Δημαρχίας Τσιρογιάννη. Σε σχετική ανακοίνωση του Ιανουαρίου του 2018, ανακοινώνεται πως «ΕΞΗΝΤΑ ΝΕΟΙ ΚΑΔΟΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΆΡΤΑ ΚΑΙ ΕΞΙ ΝΕΟΙ ΒΥΘΙΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΔΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ».
Αναλυτικά η ανακοίνωση ανέφερε τα εξής:
«Σημαντικές παρεμβάσεις στην καθαριότητα, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, ολοκλήρωσε τις προηγούμενες ημέρες ο Δήμος Αρταίων, τοποθετώντας 60 κάδους ανακύκλωσης σε όλο το Δήμο, καθώς και έξι νέους βυθιζόμενους κάδους σε δρόμους της Άρτας.

Βυθιζόμενοι κάδοι έχουν τοποθετηθεί στα εξής σημεία:
– Θέση «Γηροκομείο», οδός Γεωργίου και Σοφίας Μάτσου, Ι.Μ. Φανερωμένης – Πλατεία Αγίας Φανερωμένης
– Θέση «Μνημείο», απέναντι από τη συμβολή των οδών Αγίας Φανερωμένης και Μεγάλου Αλεξάνδρου
-Συμβολή οδών Πόντου και Σπάρτακου
-Τέρμα της οδού Σμύρνης
-Συμβολή οδών Δρυόπων και 3/40 Συντάγματος Ευζώνων
Η εγκατάσταση των βυθιζόμενων κάδων έχει πολλαπλά οφέλη καθώς συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, αναβαθμίζει το αστικό περιβάλλον, δεν επιτρέπει την επαφή με απορρίμματα ανθρώπων και ζώων. Παράλληλα, η χωρητικότητα ενός βυθιζόμενου κάδου είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν ενός συμβατικού».

Η ψηφοφορία
Τελικά η πρόταση για την απομάκρυνση του κάδου απορρίφθηκε.