Αποχαιρέτα Και το Στρατόπεδο!!!

Πρόταση για Κέντρο Νεοσυλλέκτων το Κατσιμήτρου στα Γιάννενα

Στα «αζήτητα» το Στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ της Άρτας;

Παρότι υπολειτουργούσε συντηρούσε τις εγκαταστάσεις

Πέντε μήνες μετά το δημοσίευμα της ΗΧΩ, πως την επαναλειτουργία των Κέντρων Εκπαίδευσης, δρομολογούσε η κυβέρνηση μετά από παρέμβαση από το ΓΕΣ, καθώς η κατάργησή τους από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2018, δεν ολοκληρώθηκε, επιβεβαιώνεται, μόνο που αυτή η επιβεβαίωση δεν περιλαμβάνει καλά νέα για την Άρτα και το Στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ.

Η κατάργηση
Για την ιστορία το 2018 τα κέντρα καταργήθηκαν και στη θέση αναπτύχθηκαν το ΣΥΠΟ (σημεία υποδοχής ) ένας άλλος τρόπος κατάταξης αλλά που από ότι φαίνεται δεν περπάτησε και δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα.
Όμως τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή του νέου τρόπου κατάταξης των νεοσυλλέκτων, το ΓΕΣ προχώρησε σε μια επανεκτίμηση των δεδομένων, ειδικά μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Όλο το προηγούμενο διάστημα εξετάζονταν η πιθανότητα μερικής επιστροφής στην παλιά μορφή κατάταξης με βασικό λόγο πως ο ελληνικός στρατός έχει αυξημένες επιχειρησιακές απαιτήσεις των μονάδων στον Έβρο, στα νησιά, όσο και στα άλλα Βόρεια σύνορα. Τα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν την επαναλειτουργία των ΚΕΝ, μεταξύ άλλων είναι πως παραδοσιακά οι οπλίτες του στρατού ξηράς, παρουσιάζονταν στα ΚΕΝ όπου ελάμβαναν τη βασική στρατιωτική εκπαίδευση ώστε κατόπιν να μεταβούν στις μάχιμες μονάδες και να συνδράμουν στο επιχειρησιακό τους έργο. Αυτή η διαδικασία εφαρμόζεται ακόμη και στους πιο σύγχρονους στρατούς του κόσμου (ΗΠΑ, Μεγ. Βρετανία κ.α.).
Ενδιαφέρον είναι πως η κατάργηση των ΚΕΝ τόσο στην Άρτα, όσο και αλλού (Τρίπολη, Καλαμάτα, Μαυροδέντρι, Άργος Ορεστικό κτλ) δεν ολοκληρώθηκαν αλλά όλο το προηγούμενο διάστημα υπολειτουργούν απασχολώντας προσωπικό και συντηρώντας εγκαταστάσεις.

Τα κριτήρια επαναλειτουργίας
Παρότι έως σήμερα δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση εντούτοις, οι επιτελείς όλο το προηγούμενο διάστημα εξέταζαν ποια από τα παλιά Κέντρα Νεοσυλλέκτων που είχαν καταργηθεί θα μπορούσαν να δεχθούν και πάλι οπλίτες για να κάνουν εκεί τον πρώτο μήνα της στρατιωτικής τους θητείας.
Ένα βασικό κριτήριο είναι τα στρατόπεδα αυτά να μην έχουν αλλάξει χρήση, καθώς στο διάστημα που μεσολάβησε κάποια παραχωρήθηκαν στους δήμους. Για παράδειγμα, το 239 Σύνταγμα Ευζώνων που λειτουργούσε ως Κέντρο στο Μεσολόγγι δεν μπορεί να επανέλθει στον νέο σχεδιασμό – εφόσον προχωρήσει προς υλοποίηση – διότι έχει καταργηθεί και πλέον θα λειτουργεί ως Βιωματικό Μουσείο.
Ένα δεύτερο βασικό κριτήριο για την επαναλειτουργία κάποιων Κέντρων – και όχι όλων, όπως υπογραμμίζεται – είναι να διαθέτουν καλές υποδομές, δηλαδή άρτιες εγκαταστάσεις υγιεινής και ενδιαίτησης των φαντάρων.
Να σημειωθεί πως στο στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ οι εγκαταστάσεις είναι συντηρημένες, ενώ εάν χρειαστούν κάποιες επισκευές είναι εύκολο να γίνουν.

Οι προτάσεις
Παρόλα αυτά, φαίνεται πως το Στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ της Άρτας, δεν είναι στους σχεδιασμούς της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, να επαναλειτουργήσει ως Κέντρο Νεοσυλλέκτων.
Κι αυτό επειδή σύμφωνα με πληροφορίες της ΗΧΩ, ο ανώτατος στρατιωτικός που ήταν επιφορτισμένος με τις Επισκέψεις-Επιθεωρήσεις, των προς επαναλειτουργία Στρατοπέδων, δεν πέρασε από την Άρτα, ώστε να έχει προσωπική άποψη για την κατάσταση που βρίσκεται το Στρατόπεδο ΒΕΡΣΗ, στο οποίο μάλιστα μεθαύριο έχει προγραμματιστεί και Ορκωμοσία.
Αντιθέτως η Επιθεώρηση πραγματοποιήθηκε στα Στρατόπεδα των Ιωαννίνων και μάλιστα όπως λένε οι πληροφορίες της ΗΧΩ, κατατέθηκαν παρατηρήσεις από ανώτερο Διοικητή, καθώς η πρόταση που διαμορφώνεται είναι η «πιθανή επαναλειτουργία του Στρατοπέδου «Υπ/γου Χαράλαμπου Κατσιμήτρου» είτε ως Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, είτε ως εφεδρικό προς κάλυψη αναγκών όταν υπάρχει μεγάλος αριθμός νεοσυλλέκτων».

Να σημειωθεί πως στην στρατιωτική ιεραρχία έχουν επισημανθεί «προβλήματα και δυσχέρειες που υφίστανται με τη διατήρηση λειτουργίας του 625 Μ/Π ΤΠ ως ΣΥΠΟ».
Προφανώς οι δυσχέρειες και τα προβλήματα αναφέρονται στις εγκαταστάσεις για τις οποίες μάλλον θα απαιτηθούν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Αντίθετα στο ΒΕΡΣΗ Άρτας με τη συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Τοπικών Φορέων, τα όποια λίγα, όπως έχουν καταγραφεί, προβλήματα, μπορούν να αντιμετωπισθούν με χαμηλό κόστος και σύντομα.

Δημήτρης Βαρέλης: χωρίς κόστος

 

Για το θέμα αυτό ζητήσαμε ξανά την άποψη του Περιφερειακού Συμβούλου Άρτας και Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Δημήτρη Βαρέλη, που θήτευσε και Διοικητής του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Άρτας.
Στο θέμα εάν το στρατόπεδο της Άρτας είναι έτοιμο να λειτουργήσει ως Κέντρο Νεοσυλλέκτων, ο κ. Βαρέλης μας είπε: «Όπως είχα δηλώσει όταν με ξαναρωτήσατε για το θέμα αυτό, το δικό μας στρατόπεδο στην Άρτα μπορεί να επαναλειτουργήσει χωρίς να επιβαρυνθεί με λειτουργικό κόστος επειδή όλο το προηγούμενο διάστημα ουσιαστικά λειτουργούσε ως κέντρο εκπαιδεύσεως αφού πραγματοποιούσε την βασική εκπαίδευση στους νεοσυλλέκτους μέχρι και την ορκωμοσία τους και στη συνέχεια συνέχιζε εκπαίδευση τους σε προκεχωρημένα αντικείμενα.
Επαναλαμβάνω λοιπόν, πως ουσιαστικά η Άρτα δεν έπαψε να λειτουργεί ως κέντρο εκπαιδεύσεως και η άποψή μου είναι πως στην περίπτωση που επανέλθει ο θεσμός των κέντρων εκπαιδεύσεως ένα από αυτά πρέπει να είναι η Άρτα».
Όταν μεταφέραμε στον κ. Βαρέλη τις πληροφορίες ως προτάθηκε ή θα προταθεί να λειτουργήσει ως Κέντρο Εκπαιδεύσεως Νεοσυλλέκτων, το 625 στο Πέραμα, ο κ. Δημήτρης Βαρέλης απάντησε: «Για να λειτουργήσει στα Γιάννενα ως ΚΕΝ, θα απαιτηθούν πολλά χρήματα, σε σχέση με την Άρτα, που τα ελάχιστα χρήματα που μπορεί να χρειασθούν, μπορούν άνετα να καλυφθούν από του τοπικούς φορείς.
Πιστεύω πως η Άρτα δεν θα αποκλειστεί αφού έχει ιστορικό ως κέντρο εκπαιδεύσεως» .