Από το Ταμείο Ανάκαμψης Έργα ύδρευσης και στην ΑΡΤΑ

Το φάσμα της λειψυδρίας γίνεται χρόνο με τον χρόνο και πιο απειλητικό στις πιο άνυδρες περιοχές της χώρας _ με επίκεντρο τα τουριστικά νησιά στα οποία ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται τους θερινούς μήνες. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, ελέω κλιματικής κρίσης, με περιορισμένες τις ποτιστικές ωφέλιμες βροχές και άφθονες τις ραγδαίες καταστροφικές βροχοπτώσεις, το πρόβλημα έχει ενταθεί. Τα έργα υποδομής δεν επαρκούν και τα προβλήματα παραμένουν και επιδεινώνονται. Γι΄ αυτό στο Ταμείο Ανάκαμψης (RRF) έχουν προβλεφθεί κονδύλια για συνολικές επενδύσεις 770 εκατ. ευρώ που αφορούν υποδομές παροχής πόσιμου νερού και αποταμίευσης υδάτων, έργα ύδρευσης και αφαλατώσεις, με στόχο τη βιώσιμη χρήση των πόρων, την αντοχή στο κλίμα και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα λεπτομερή παραρτήματα που συνοδεύουν το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης παρουσίασε ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος», οι επενδύσεις χωρίζονται σε δύο μεγάλα «πακέτα».
Το πρώτο, συνολικού προϋπολογισμού 325 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 200 εκατομμύρια ευρώ (248 εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) θα δοθούν από το RRF ως επιχορήγηση, περιλαμβάνει τέσσερα επιμέρους έργα, τα οποία θα ξεκινήσουν το 2022 και αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το 2025. Οι κύριες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν αφορούν αφενός την έλλειψη επάρκειας υδάτων, προβλήματα ποιότητας του πόσιμου νερού και κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία καθώς τα παλαιά δίκτυα ύδρευσης είναι κατασκευασμένα από σωλήνες αμιάντου-τσιμέντου. Αφετέρου, η παλαιότητα των υποδομών και η έλλειψη «έξυπνων» συστημάτων ανίχνευσης διαρροών οδηγούν σε μη εξορθολογισμένο κόστος που επηρεάζει και την τιμολόγηση.

Το 2ο πακέτο προβλέπει 445 εκατ. Ευρώ για την ύδρευση περιοχών της Δυτικής Ελλάδας, της Λέσβου και της Κέρκυρας. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν έως το τέλος του έτους ώστε να ολοκληρωθούν έως τα τέλη του 2025. Ειδικότερα, προβλέπονται έργα ύδρευσης για την Πρέβεζα, την Άρτα και τη Λευκάδα, προϋπολογισμού 115 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) που θα τροφοδοτήσουν περιοχές των δήμων Αρταίων, Νικολάου Σκουφά, Ζηρού, Πρέβεζας και Άκτιου – Βόνιτσας. Το έργο θα αντιμετωπίσει την ετήσια αδυναμία κάλυψης των αναγκών ύδρευσης – ιδιαίτερα έντονων κατά τη θερινή περίοδο – σοβαρά προβλήματα διαρροών στο δίκτυο και τις μεγάλες διαφορές στην κατανομή του διαθέσιμου νερού στην ευρύτερη περιοχή των οικισμών.