ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην ΗΠΕΙΡΟ

ΟΧΙ στην εξόρυξη υδρογονανθράκων

«Mε πληρωμένες ανακοινώσεις στα τοπικά μέσα ενημέρωσης προσπαθεί η πολυεθνική εταιρεία να μας πείσει πόσο θα ωφεληθούμε από την γεώτρηση ανίχνευσης υδρογονανθράκων που θα κάνει σε περιοχή του δήμου Ζίτσας» σημειώνεται σε ανακοίνωση της παράταξης ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στην ΗΠΕΙΡΟ.
Θλιβερός συνοδοιπόρος των συμφερόντων της πετρελαϊκής εταιρείας και η προεδρεία του ΤΕΕ στα Γιάννενα (πρόσκειται στην ΝΔ) που σπεύδει να διοργανώσει την προβολή της εταιρείας μακριά από τους κατοίκους με προσχεδιασμένες ομιλίες προπαγανδιστών των πετρελαϊκών συμφερόντων
Τρεις μύθους για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στη χώρα μας ακούμε διαρκώς τον τελευταίο καιρό :
• Ο πρώτος μύθος λέει ότι «περπατάμε ή κολυμπάμε» πάνω στον «μαύρο χρυσό» κι έχουμε την «μεγάλη ευκαιρία» που θα σώσει τη χώρα, τον τόπο μας και το λαό της περιοχής μας από την φτώχεια.
• Ο δεύτερος μύθος αφορά τη «δίκαιη ανάπτυξη», τις επενδύσεις που θα έρθουν, την ευημερία, τους κόμβους μεταφοράς ενέργειας, τις νέες θέσεις εργασίας.
• Ο τρίτος μύθος είναι ότι «η Ελλάδα έχει την «γεωστρατηγική ευκαιρία» αξιοποιώντας τις τριβές στις σχέσεις Η.Π.Α. – Τουρκίας. Πρόκειται για έναν επικίνδυνο μύθο που μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδία ιστορικών διαστάσεων τον ελληνικό λαό και τους λαούς της Αν. Μεσογείου».

Από τη διαδικασία αυτή δεν έχει να ωφεληθεί το παραμικρό ο λαός της Ηπείρου κι όλος ο ελληνικός λαός. Θα συνεχίσει να πληρώνει ακριβά το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια.
Όπως ακριβώς συνέβη με τα πετρέλαια της Θάσου (τα ίδια έταζαν κι εκεί).
Όπως ακριβώς συμβαίνει τα τελευταία χρόνια που γέμισε η χώρα από ιδιωτικές επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες και μικρά υδροηλεκτρικά πληρωμένα με επιδοτήσεις από τη δικιά μας φορολογία και οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν είδαν κανένα όφελος από αυτά αλλά αντιθέτως πληρώνουν την ενέργεια όλο και πιο ακριβά… Να τονίσουμε ότι στην περιοχή που επελέγη (Γιουργάνιστα) και ισχυροί σεισμοί έχουν γίνει στο παρελθόν με μεγάλες ζημιές και μεγάλες κατολισθήσεις έχουν συμβεί (το συγκεκριμένο χωριό έχει αλλάξει θέση εξ αιτίας μεγάλων κατολισθήσεων παλαιοτέρα).
Η περιβαλλοντική καταστροφή θα είναι ανυπολόγιστη. Καθόλου τυχαία Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Κροατία έχουν απαγορεύσει τη διενέργεια νέων εξορύξεων για αυτόν ακριβώς το λόγο».