Δέκα νέα αρδευτικά στην Ήπειρο

Με προϋπολογισμό 16,5 εκατομμύρια για στήριξη του πρωτογενούς τομέα

Χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

Ποια έργα αφορούν την Π.Ε. Άρτας

Σε 112 ανέρχονται τα αρδευτικά έργα, προϋπολογισμού έως 2,2 εκατ. ευρώ που αναμένεται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα από περιφέρειες και δήμους σε όλη τη χώρα με χρηματοδότηση από την δράση 4.3.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ανάμεσα σε αυτά 10 έργα αφορούν την Περιφέρεια Ηπείρου εκ των οποίων τα τέσσερα έργα αφορούν την ΠΕ Άρτας.

Όπως σημειώνεται σε δημοσιεύματα, ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται στα 214,3 εκατ. ευρώ, προβλέπεται δηλαδή σημαντική υπερδέσμευση πιστώσεων από τα 40 εκατ. ευρώ του αρχικού προϋπολογισμού της δράσης, έπειτα από απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γιώργο Γεωργαντά σε συνεργασία με τους αρμόδιους υφυπουργό, κ. Γιώργο Στύλιο και γενικό γραμματέα Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών, κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, με γνώμονα τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.
Με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης τον Αύγουστο 2025, χρηματοδοτούνται έργα που αποσκοπούν σε βελτίωση ή αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων, ταμίευση χειμερινών απορροών (λιμνοδεξαμενές, φράγματα), βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των αρδευτικών υποδομών, χρήση ανακυκλωμένου νερού στις αρδεύσεις και τεχνητό εμπλουτισμό υπόγειων υδάτων σε ανακαίνιση δικτύου από γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, «με τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν επιτυγχάνεται η μείωση των απωλειών και η εφαρμογή μεθόδων άρδευσης υψηλής αποδοτικότητας, η χρήση εναλλακτικών πηγών νερού, η συγκράτηση των χειμερινών απορροών και η διάθεση αυτών κατά τους θερινούς μήνες, η αντιμετώπιση προβλημάτων υφαλμύρυνσης και η αποκατάσταση προβληματικών υπόγειων υδάτινων συστημάτων, η καλύτερη διαχείριση της απόληψης του νερού και η μείωση των πιέσεων από τη γεωργία τόσο στα υπόγεια όσο και στα επιφανειακά υδατικά σώματα. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η αποδοτικότητα της χρήσης του αρδευτικού νερού και βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής γεωργίας».
Επιλέξιμες προς χρηματοδότηση είναι όλες οι δαπάνες που αφορούν τη μελέτη και την κατασκευή (συμπεριλαμβανομένων και των άλλων δαπανών που απαιτούνται πχ. απαλλοτριώσεις, αποζημιώσεις, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας (ΟΚΩ), κ.λπ.) των έργων. Επιλέξιμος είναι και ο ΦΠΑ.

Τα 112 έργα έχουν επιλεγεί με βάση μια σειρά κριτηρίων επιλογής όπως: βαθμός περιβαλλοντικής επίπτωσης, οικονομική ευστάθεια, συμπληρωματικότητα των επενδύσεων με υφιστάμενες υποδομές άρδευσης, βαθμός διοικητικής και τεχνικής ωριμότητας των έργων όπως απαιτείται για την άμεση εφαρμογή των επενδύσεων, συμπληρωματικότητα με άλλα μέτρα του Προγράμματος και άλλα Ταμεία.
Οι φορείς της αυτοδιοίκησης των οποίων οι αιτήσεις κρίθηκαν μη παραδεκτές λόγω μη εκπλήρωσης κριτηρίων επιλεξιμότητας ή/και βαθμολογίας μικρότερης της ελάχιστης που ορίζει η πρόσκληση μπορούν να υποβάλλουν προσφυγή έως τις 7 Μαρτίου.

Η λίστα των 10 καινούργιων αρδευτικών έργων στην Ήπειρο και ο προϋπολογισμός τους (στην παρένθεση ο φορέας υλοποίησης) είναι τα εξής:
– ΈΡΓΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ, ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥΤΟΥ ΤΟΕΒ ΑΧΕΡΟΝΤΑ (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ), 1.562.600.
– ΈΡΓΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ, ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥΔΙΚΤΥΟΥ ΤΟΥ ΤΟΕΒ ΛΑΜΑΡΗΣ (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ), 1.911.516
– ΈΡΓΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΤΟΕΒ ΡΑΓΙΟΥ ΚΕΣΤΡΙΝΗΣ (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ), 1.625.000
– ΈΡΓΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΟΥ ΤΟΕΒ ΖΩΝΗΣ ΑΡΑΧΘΟΥ (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ), 2.000.000
– ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΓΓΕΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ (ΔΗΜΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ), 147.000
– ΈΡΓΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΤΟΥ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΡΑΝΘΗΣ – ΛΟΥΤΡΟΤΟΠΟΥ (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ), 2.198.000,01
– ΈΡΓΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΟΥ ΤΟΕΒ ΜΠΟΙΔΑ-ΜΑΥΡΗΣ (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ), 2.150.000
– ΈΡΓΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ & ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ Τ.Ο.Ε.Β.ΑΧΕΡΟΝΤΑ (ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΓΑΣ), 2.183.800
– ΈΡΓΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΟΥ ΤΟΕΒ ΚΕΡΑΣΩΝΑ-ΠΑΝΑΓΙΑΣ (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ), 1.846.824
– ΈΡΓΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΓΡΑΜΜΕΝΙΤΣΑΣ – ΒΛΑΧΕΡΝΑΣ (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ), 1.090.000.