Αυξημένη ετοιμότητα και στην Ήπειρο για τον κορωνοϊό

Νοσοκομεία αναφοράς τα Πανεπιστημιακά Πατρών και Ιωαννίνων

Έγιναν εκπαιδεύσεις – υπάρχουν χώροι και υλικά

-Και Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την αποτροπή εξάπλωση

-Τι μέτρα πρόληψης περιλαμβάνει για σχολεία, λιμάνια, ΜΜΜ

Ενώ η κυβέρνηση προχώρησε σε έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με μέτρα πρόληψης αλλά και αποτροπής εξάπλωσης για τον κορωνοϊό σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκονται οι υγιειονομικές μονάδες στην Ήπειρο, λόγω και του λιμανιού της Ηγουμενίτσας το οποίο επισκέφθηκε κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), , για να ενημερώσει τα πληρώματα επιβατηγών κι εμπορικών πλοίων για τα μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό. Η πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Ηγουμενίτσας επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Φιλιατών, όπου είχε συνάντηση με αρμόδιους του Γενικού Νοσοκομείου Φιλιατών όπου έγινε ενημέρωση για τις ενέργειες στο ενδεχόμενο ύποπτου περιστατικού και επίσης δόθηκαν οδηγίες για τα μέτρα προφύλαξης από τον ιό.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. ο κορωνοϊός εξακολουθεί να παραμένει μια ήπια νόσος, όμως η κυβέρνηση έκρινε απαραίτητο να προχωρήσει στην έκδοση ΠΝΠ με μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και αποτροπής της εξάπλωσης της νόσου. «Πτυχές του σχεδίου για τον κορωνοϊό θα εξελίσσονται ανάλογα με τις διεθνείς εξελίξεις», σημείωσε ο κ. Πέτσας και διευκρίνισε ότι πρόκειται για δυναμικό μέτρο προκειμένου η χώρα να είναι έτοιμη για το χειρότερο σενάριο, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθούν όλα τα μέτρα. «Χρειάζεται ψυχραιμία και όχι πανικός», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Νοσοκομείο Άρτας: Έγιναν ετοιμασίες
Σε επικοινωνία της «Η» με την 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας οι υπεύθυνοι δήλωσαν «έτοιμοι». Ο διοικητής ο Ιωάννης Καρβέλης, ρωτήθηκε για το Νοσοκομείο Άρτας και δήλωσε πως «έγιναν εκπαιδεύσεις στο προσωπικό και όλοι γνωρίζουν τι θα κάνουν» σε περίπτωση που παρουσιαστεί κρούσμα, ενώ για την 6η ΥΠΕ Νοσοκομεία Αναφοράς είναι το Πανεπιστημιακό Πατρών και το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων. Αντίθετα με την Πάτρα, κανένα ύποπτο κρούσμα δεν νοσηλεύεται μέχρι αυτή την ώρα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων που είναι επίσης, νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό.
Παράλληλα, από πληροφορίες της «Η» στο Νοσοκομείο Άρτας έγιναν συσκέψεις με τον Διοικητή και τους αρμόδιους Διευθυντές, υπάρχουν οδηγίες από την κεντρική διοίκηση και έχουν καθοριστεί χώροι, προσωπικό και υλικό αν υπάρξει ανάγκη.

Περιορισμοί στις εκδρομές 
Να σημειωθεί πως προς το παρόν, αναστέλλονται οι σχολικές εκδρομές με προορισμό την Ιταλία, αν και με την
διάχυτη ανησυχία που υπάρχει μάλλον δύσκολα θα επιχειρηθούν άλλες εκδρομές και σε άλλα μέρη στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Μετά και την εγκύκλιο που απέστειλε στα σχολεία η υπουργός Παιδείας Νίκης Κεραμέως, δύο σχολεία στην Ήπειρο, ένα της Πρέβεζας και ένα των Ιωαννίνων, που επρόκειτο να αναχωρήσουν για την Ιταλία, τελικά ματαιώθηκαν κατόπιν των εξελίξεων, ενώ ανεστάλησαν δύο ακόμη εκδρομές που είχαν προγραμματίσει λύκεια των Ιωαννίνων. Επί πλέον, 45 μαθητές και συνοδοί καθηγητές από σχολείο του νομού Θεσπρωτίας επέστρεψαν από σχολική εκδρομή στην Ιταλία, χωρίς να υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Η ΠΝΠ και τα 5 άρθρα
Σχετικά με την ΠΝΠ, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως «Έχουν οριστεί 13 νοσοκομεία αναφοράς, ενώ σε ετοιμότητα είναι όλα τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, ο ΕΟΔΥ, η επιτροπή λοιμωξιολόγων και ειδικών επιστημόνων. Τόσο η διυπουργική επιτροπή, όσο και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων-λοιμωξιολόγων αποφάσισαν ότι απαιτείται αυξημένη ευαισθητοποίηση του κοινού. Σε συνέχεια της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, προχωράμε στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη λήψη μέτρων αποφυγής και τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού», είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας

Η ΠΝΠ για τον κορωνοϊό περιλαμβάνει πέντε βασικά άρθρα:
*Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου. Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
-Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
– Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.
-Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.
-Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.

*Το δεύτερο άρθρο αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού.
Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:
-Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.
-Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
*Το τρίτο άρθρο αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.
*Το τέταρτο άρθρο αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο, κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.
*Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας.