«Αυτοί οι γονείς μου θα με τρελάνουν» Π. Τζόνσον

Γράφει : Ο Κώστας Τραχανάς

Σε μια οικογένεια ο μπαμπάς Μάρλον χάνει την δουλειά του. Για να τα βγάλουν πέρα οικονομικά , η μητέρα Τζέσικα δουλεύει περισσότερες ώρες. Οπότε ο μπαμπάς αρχίζει να κάνει τις δουλειές του σπιτιού.
Αρχίζει να κολλάει Post-itστους τοίχους των δωματίων των δύο παιδιών του , του Λούι και του Έλιοτ.
-Λούι , γιατί πρέπει να στρώσω το κρεβάτι σου σήμερα. Καν΄το μόνος σου.
-Έλιοτ ,μην αφήνεις το πάτωμά σου στα μαύρα του τα χάλια , να το καθαρίσω , καν΄το μόνος σου .

Με τα καθημερινά σημειώματα ,τα παιδιά θυμώσανε πολύ. Δεν είχαν μάθει να κάνουν καμία δουλειά στο σπίτι.
Μερικοί μπαμπάδες πλημμυρίζουν τα παιδιά τους με ηλεκτρονικά παιχνίδια , κόμικς και εισιτήρια για ποδοσφαιρικούς αγώνες , ο δικός τους αγόραζε ξεσκονόπανα. Η μητέρα τους , η Τζέσικα, ποτέ δεν τους ζήτησε να ξεσκονίσουν.
Και με το φαγητό ;
Έφτιαξε ομελέτα που έμοιαζε πολύ έντονα με νερουλί κρέμα καραμελέ.
Με το πλυντήριο ;
Έβαλε ένα παντελόνι χωρίς να ψάξει στην τσέπη ,που είχε ένα μπλε χαλασμένο στυλό, οπότε η μπλούζα και το παντελόνι της μαμάς είχαν επί πλέον μπλε σχέδια…
Η δουλειά του μπαμπά ήταν τώρα : καθάρισμα, πλυντήριο, ψώνια και μαγείρεμα.
Οι μπαμπάδες δεν είναι φτιαγμένοι να κάνουν τις μαμάδες…

Αυτοί οι γονείς θα τα τρελάνουν τα παιδιά τους…
Μια μέρα που ο διευθυντής του σχολείου ο κύριος Καμπ ζητάει με γράμμα από τους γονείς του Λούι να πάνε στο γραφείο του. Ο Λούι τα χρειάζεται και ζητάει βοήθεια από την φίλη και συμμαθήτριά του, τη Μάντι .Αυτή φτιάχνει μια απαντητική επιστολή και πλαστογραφεί την υπογραφή του Μάρλον.
Όταν ο κύριος Καμπ βάζει στον Λούι μια εργασία για την Ελισάβετ Α΄, ο Λούι ζητάει βοήθεια από τον μπαμπά του, που είναι καλός στην ιστορία. Η εργασία είναι αρκετά καλή. Απλώς ο Λούι την καθαρογράφει. Ξανά άλλη εργασία της Ιστορίας ,πάλι την έκανε ο μπαμπάς.Παρέδιδε ο Λούι ορισμένες πραγματικά εξαιρετικές εργασίες .Στα διαγωνίσματα του σχολείου όμως ,δεν πηγαίνει και τόσο καλά.

Το όνειρο του Λούι είναι να λέει ωραία ανέκδοτα και θα ήθελε να συμμετάσχει στην τηλεοπτική εκπομπή τα «Ζόρικα Παιδιά» . Θα λάβει μέρος και πώς θα πάει ; Θα είναι νικητής
Ώσπου μια μέρα που χτυπάει το κουδούνι στου σπιτιού, αλλά ο μπαμπάς κάνει μπάνιο ,μετά την τακτοποίηση του κήπου ,οπότε ανοίγει την πόρτα ο Λούι , ο οποίος μένει άφωνος με αυτόν που βλέπει στην εξώπορτα …
Ένα βιβλίο που μας λέει να μην απελπιζόμαστε , να μην απογοητευόμαστε και να παλεύουμε συνέχεια και να προχωράμε στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις.
Ένα διασκεδαστικό και διδακτικό βιβλίο για νέους.
Ένα εξαιρετικό βιβλίο, τόσο αφηγηματικά όσο και γλωσσικά.
Αληθινό και συγκινητικό .

Ο ΠΙΤ ΤΖΟΝΣΟΝ γεννήθηκε το 1956 στο Ουίντσεστερ της Αγγλίας. Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ και δίδαξε αγγλικά και θέατρο σε διάφορα γυμνάσια. Επίσης, εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου στη ραδιοφωνική εκπομπή RadioOne του BBC. Επί δέκα χρόνια αλληλογραφούσε με την Ντόντι Σμιθ, συγγραφέα του γνωστού μυθιστορήματος Τα 101 σκυλιά της Δαλματίας, η οποία τον ενέπνευσε να γίνει συγγραφέας. Το πρώτο του μυθιστόρημα, SECRETSFROMTHESCHOOLUNDERGROUND, το έγραψε παρατηρώντας τους μαθητές του και ζητώντας τους να του δώσουν ιδέες.

Το αγαπημένο του θέμα είναι οι ιστορίες τρόμου, γιατί του αρέσει να ξαφνιάζει τους αναγνώστες του. Έχει γράψει πολλά βιβλία τα οποία έχουν βραβευτεί και μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Μερικά από τα έργα του είναι: ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ (Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ), Η ΜΑΓΙΚΗ ΚΑΠΑ (Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ), AVENGER, PHANTOMFEAR, THECREEPER, THEGHOSTDOG, TRAITOR, THEHEROGAME κ.ά. Από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματα του ΠΩΣ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΟΥ, ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΤΑΡΑΞΙΑΣ και ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΔΙΑΣΗΜΟΣ.

Εκδόσεις Ψυχογιός 2020 σελ. 222 (για παιδιά από 9 ετών)