Βασίλης Ψαθάς για τις εξελίξεις με το Διοικητήριο

Λύνουμε κι εμείς τα χρόνια προβλήματα που έχουμε ως διοίκηση

«Με βάση τη διαδικασία που ακολουθούμε και προβλέπεται από την μεταξύ μας συμφωνία με το ταμείο εθνικής άμυνας, μας είχαν ζητήσει απόφαση συλλογικού οργάνου, δηλαδή απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, ότι συνηγορεί υπέρ της διαδικασίας της παραχώρησης του στρατοπέδου και ότι επιθυμούμε να το αποκτήσουμε.
Και στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας και συμφωνίας, που σας ανέφερα, είχαμε χθές περιφερειακό συμβούλιο όπου όλες οι παρατάξεις, με μερικές εξαιρέσεις, συμφωνήσανε για την παραχώρηση του στρατοπέδου» τόνισε μεταξύ άλλων για τις εξελίξεις με το Διοικητήριο Άρτας, ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς, σε συνέντευξη στον ART TV.

Καταλαβαίνετε, είμαστε σε ένα καλό δρόμο, είμαι αισιόδοξος, κρατάω και μία επιφύλαξη γιατί έχουμε να κάνουμε με την ελληνική γραφειοκρατία, γενικότερα με το γραφειοκρατικό σκέλος του στρατού, αλλά επειδή, πάνω απ’ όλα, υπάρχει η πολιτική βούληση της κυβέρνησης για την παραχώρηση και επειδή κι εμείς με κάθε τρόπο γρηγορεύουμε και τρέχουμε τις καταστάσεις που προβλέπονται, θέλω να ελπίζω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα παραχωρηθεί και θα ξεκινήσουμε σιγά σιγά τις οριστικές μελέτες, έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να είναι έτοιμες και αμέσως μετά να ψαχτούμε για χρηματοδότηση, είπε ο κ. Ψαθάς για την ολοκλήρωση της παραχώρησης. Θέλω να ελπίζω ότι όλα θα πάνε καλά σε σύντομο χρονικό διάστημα, είπε.

Μελέτες
Για τις άμεσες ενέργειες ο κ. Ψαθάς, δήλωσε: «Να κάνω γνωστό ότι δεν διεκδικούμε όλα τα στρέμματα του πεδίου βολής, ένα μέρος περίπου στα 13-15 στρέμματα διεκδικούμε, θα δούμε πόσα ακριβώς θα βγούνε με τις μελέτες που θα κάνουμε, με τα τοπογραφικά και τις δουλειές των μηχανικών τέλος πάντων.
Και ευελπιστούμε και σε αυτή την περιοχή, να δημιουργήσουμε έναν πόλο ανάπτυξης που θα ικανοποιήσει τους κατοίκους αλλά πάνω από όλα να λύσουμε κι εμείς τα χρόνια προβλήματα που έχουμε ως διοίκηση και πάνω από όλα να προσανατολιστούμε στην σωστή εξυπηρέτηση και στο αυτονόητο που είναι η εξυπηρέτηση του απλού πολίτη.
Ζητήσαμε να δούμε λίγο το χώρο του παλιού στρατοπέδου που είναι μέσα στο πεδίο βολής , το οποίο έχει κριθεί διατηρητέο, δεν είναι μελετητές μας, είναι κάποιοι εξωτερικοί μας συνεργάτες που τους χρησιμοποιούμε τώρα για να μας κάνουν την αποτύπωση, κάποιες προβλέψεις, γιατί μετά τις υπογραφές τις συμβολαιογραφικές, θα έχουμε ένα διάστημα που θα απαιτηθεί για μελέτες.
Τώρα, καταλαβαίνετε, έχουμε κάποιους έμπειρους εξωτερικούς συνεργάτες που τους χρησιμοποιούμε αφιλοκερδώς για να μας δώσουν την επιστημονική τους άποψη».

Η ιστορία των διεκδικήσεων
Για το χρονικό των διεκδικήσεων, για ανέγερση Διοικητηρίου ο κ. Ψαθάς είπε: «Είναι καλό να ξαναπούμε την ιστορία του χώρου του στρατοπέδου αλλά και τι ενέργειες έχουμε κάνει μέχρι τώρα, γιατί και χθες στο περιφερειακό συμβούλιο ακούστηκαν κάποιες απόψεις-προτάσεις, αλλά δυστυχώς είναι ανέφικτο να ψαχνόμαστε ξανά.
Και να γίνω πιο συγκεκριμένος. Έχουμε απευθυνθεί στο Δήμο Αρταίων να μας παραχωρήσει μία έκταση. Ήταν θετικός ο δήμος. Έχουμε απευθυνθεί στην Ένωση γεωργικών συνεταιρισμών να μας παραχωρήσει κάποιες αποθήκες του πλησίον του γεφυριού της Άρτας. Όμως εκεί είναι θολό το τοπίο γιατί εκεί εμπλέκεται και ο Δήμος.
Έχουμε απευθυνθεί σε ιδιώτες, σε ΔΕΚΟ, σε τράπεζες. Δυστυχώς, δεν βρήκαμε φως, γιατί προτεραιότητά μας είναι ότι σχετίζεται με το ελληνικό δημόσιο. Δεν βρήκαμε καμία λύση.
Απλά, θέλω να σας επισημάνω για την ιστορία ότι οι συζητήσεις που κάνουμε τώρα, ξεκίνησαν από το σημείο που είχαμε μείνει εδώ και 4,5 χρόνια. Γιατί παρόλο το ενδιαφέρον των τοπικών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, να ξέρετε δεν βρήκαμε ανταπόκριση ούτε στήριξη από το περιβάλλον του πρωθυπουργού ούτε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό αλλά ούτε και από τον υπουργό άμυνας.

Να ξέρετε, το πρώτο μέλημά μου ήταν να στείλω ότι φάκελο είχα στο γραφείο του πρωθυπουργού, στους βουλευτές και στο υπουργείο εθνικής αμύνης όταν είχα αναλάβει και δεν βρήκα καμία ανταπόκριση, ούτε κάποιος να με πάρει τηλέφωνο να μου πει «αδελφέ, εδώ τι στέλνεις;, τι έιναι αυτά τα πράγματα;»
Και το δεύτερο, όταν έγινε το αναπτυξιακό συνέδριο, ασφαλώς, η βασική προτεραιότητά μας ήταν η παραχώρηση του στρατοπέδου.
Κάποιες μέρες πριν το αναπτυξιακό συνέδριο, υπήρξε μία προεργασία από ανθρώπους του γραφείου του πρωθυπουργού. Το πρώτο ζήτημα που έθιξα ήτανε αυτό. Δεν βρήκα ανταπόκριση.
Και ερχόμαστε μετά από 4,5 χρόνια περίπου, με ένα απλό ενδιαφέρον του περιφερειάρχη, απλό όχι από την άποψη της επιμονής, αλλά εννοώ δεν είναι ότι ενοχλήσαμε, να χτυπήσουμε το χέρι στο τραπέζι, ο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας και έδωσε εντολή στο υπουργείο εθνικής αμύνης στην παραχώρηση και σε όλες τις διαδικασίες. Έτσι απλά.

Οικονομικά στοιχεία
Για τα οικονομικά στοιχεία, αλλά και την πρόβλεψη για φιλοξενία και άλλων υπηρεσιών πέραν της Π.Ε. Άρτας, ο κ. Ψαθάς τόνισε τα εξής: «Το παλιό κτίριο είναι διατηρητέο οπότε θα παραμείνει όπως προβλέπεται στην νομοθεσία και εξυπακούεται ότι θα το ομορφύνουμε.
Και ο χώρος, το γραφείο, θα είναι για τις ανάγκες τις δικές μας, των υπαλλήλων μας αλλά θα κάνουμε και κάποια πρόβλεψη πιθανόν για κάποιες άλλες υπηρεσίες. Είτε λέγεται πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, αυτοδιοίκηση είτε κάποια άλλη υπηρεσία που πιθανόν να θέλει να συνεργαστεί μαζί μας στο μέλλον και να έρθει εκεί. Θα δούμε.

Να ξέρετε ότι έγινε μια αποτίμηση αυτές τις μέρες και αυτό που ψηφίστηκε και στο περιφερειακό συμβούλιο είναι ότι εμείς κάθε χρόνο θα δίνουμε 56.000 ευρώ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για 50 χρόνια.
Μετά τα 50 χρόνια, πιθανόν να μας ανήκει εξολοκλήρου όλος αυτός ο χώρος.
Αυτά τα 56.000 ευρώ θα είναι σαν ένα είδος μισθώματος προς το ταμείο εθνικής άμυνας γιατί και αυτοί μας έχουν ξεκαθαρίσει ότι θέλουν αντίτιμο, όπως και στην Πρέβεζα, αλλά θέλουν ετήσιο μίσθωμα το οποίο είναι με βάση τις εκτιμητικές και αντικειμενικές αξίες που είναι 56.000 ευρώ.

Ίσως, για κάποιους, αυτό το ποσό να ακούγεται μεγάλο αλλά να μην ξεχνάμε ότι σε βάθος χρόνου δεν θα είναι ακριβό.
Επίσης, εξοικονομούμε πόρους. Σκεφτείτε ότι πληρώνουμε αυτή τη στιγμή γύρω στις 280.000 ευρώ το χρόνο σε ενοίκια.
Οπότε με όρους της αγοράς και της οικονομίας θα το αποσβέσουμε πολύ σύντομα».