Βούλιαξαν τα πούλμαν από τα δέματα προς τους «αποκλεισμένους»

Πάσχα…απ’ το χωριό!

Κρέατα, αυγά, κουλούρια, τυριά, φρούτα πάνε στις πόλεις

Αδιαχώρητο στα ΚΤΕΛ Κηφισού για την παραλαβή

«Όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό, πάει το βουνό στο Μωάμεθ» λέει η παροιμία και φαίνεται πως αφού δεν πάει ο κόσμος από την πρωτεύουσα αλλά και τις άλλες μεγάλες πόλεις για «Πάσχα στο χωριό», πάει το χωριό για Πάσχα στη πόλη.
Κι αυτό αφού οι έλεγχοι στα διόδια των εθνικών οδών και τους παραδρόμους τους, σε ΚΤΕΛ και λιμάνια είναι πολύ αυστηροί και όσοι δεν διαθέτουν τα απαραίτητα έγγραφα δεν θα μπορέσουν να μετακινηθούν σε άλλη περιφέρεια, τη λύση την έδωσαν τα ΚΤΕΛ. Έτσι με τα πούλμαν, διακινούνται όλα όσα θα καταναλώνονταν στα χωριά, προς την πόλη. Ατελείωτα είναι τα δέματα από την επαρχία με κρέατα, αυγά, κουλούρια, φρούτα και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, προς την πρωτεύουσα.

Και αντιστοίχως το αδιαχώρητο παρατηρήθηκε στα ΚΤΕΛ καθώς πλήθος πολιτών, παρά τα μέτρα τήρησης αποστάσεων που ισχύουν, έσπευσε μαζικά στους σταθμούς προκειμένου να παραλάβει το «πεσκέσι» από την επαρχία.
Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των τηλεοπτικών σταθμών αλλά και πολλά δημοσιεύματα (φωτο από iefimerida.gr) μέγα ήταν το πλήθος που κατέφθασε την Μ. Τετάρτη στα ΚΤΕΛ Κηφισού προκειμένου να παραλάβει τα δέματα που εστάλησαν από την επαρχία για το Πάσχα.

Τελειώνουν αρνιά, κατσίκια!
Εν τω μεταξύ δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ελλείψεις στην αγορά κρέατος Με έκτακτες εισαγωγές από την Ρουμανία, όχι καλής ποιότητας-όπως αναφέρουν χονδρέμποροι- προσπαθούν τελευταία στιγμή να καλύψουν, τις ελλείψεις στην αγορά του κρέατος, για το πασχαλινό τραπέζι. Οι τιμές έχουν απογειωθεί 2€ έως 4€ σε σχέση με το 2019 σε κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ και κεντρικές αγορές, αγγίζοντας μάλιστα και τα 14 € το κιλό στην Αττική. Είναι άγνωστο αν θα έχουν μείνει αρνιά και κατσίκια την Μεγάλη Πέμπτη, αναφέρουν στον ΣΚΑΪ παράγοντες της αγοράς.

«Λόγω των αυξημένων εξαγωγών του ποιοτικού ελληνικού αρνιού και κατσικιού το προηγούμενο διάστημα, δεν υπάρχει μεγάλη προσφορά ελληνικών αμνοεριφίων στην αγορά και έτσι, με βάση τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, η τιμή φέτος καταγράφεται αυξημένη σε ποσοστό 20% τουλάχιστον σε σχέση με πέρυσι», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών νομού Θεσσαλονίκης, Σάββας Κεσίδης.
Κατά τον ίδιο, από 11 ευρώ/κιλό μέχρι και 13-13,5 ευρώ το κιλό, ανάλογα με την ποιότητα και την περιοχή εκτροφής τους, κυμαίνεται σήμερα η τιμή των αμνοεριφίων στα κρεοπωλεία της Θεσσαλονίκης. Το αντίστοιχο περσινό διάστημα η τιμή τους διαμορφωνόταν γύρω στα 9-9,5 ευρώ το κιλό. Την ίδια στιγμή, κατά τρία με τέσσερα ευρώ το κιλό φθηνότερα πωλούνται τα ρουμανικά αμνοερίφια, χώρα από την οποία έγιναν πολλές εισαγωγές.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, «οι ελλείψεις σε ντόπιο αρνί και κατσίκι υπερβαίνουν το 30% στην ελληνική αγορά». Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, οφείλεται σε ποσοστό 50% στην αύξηση των ζωοτροφών (+37%), γεγονός που απέτρεψε πολλούς Έλληνες κτηνοτρόφους να διατηρήσουν τα ζώα τους και κατά 50% στις μεγάλες εξαγωγές που έγιναν.

Σπάνε τα μπλόκα
Παράλληλα, υπάρχουν και εκείνοι που επιμένουν να φύγουν από την Αθήνα. Έναν εναλλακτικό, ακριβό αλλά ταυτόχρονα και παράνομο τρόπο για να μπορέσουν να αποφύγουν τα μπλόκα σε λιμάνια και εθνικές οδούς, έχουν βρει ταξιδιώτες με γεμάτο πορτοφόλι, οι οποίοι νοικιάζουν ιδιωτικά ελικόπτερα για να δραπετεύσουν στα ελληνικά νησιά. Όπως αποκαλύπτει το MEGA, για να αποφύγουν τον έλεγχο στο αεροδρόμιο, τα πειρατικά ελικόπτερα προσγειώνονται σε οικόπεδα σε απομακρυσμένες περιοχές και από εκεί παραλαμβάνουν τους επιβάτες για την χλιδάτη πτήση τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα tanea.gr χωρίς δικαιολογητικά για τις μετακινήσεις, αλλά ούτε και τεστ Covid, το αργότερο σε 2 ώρες βρίσκονται σε αγαπημένους προορισμούς απολαμβάνοντας τις διακοπές τους. Για μία πτήση στη Μύκονο με ιδιωτικό ελικόπτερο η τιμή τις ημέρες του Πάσχα κυμαίνεται στις 5.000, την ώρα που πριν από έναν μήνα η τιμή έφτανε τις 3.000 ευρώ. Μέσα στο ελικόπτερο μπορούν να επιβιβαστούν ανάλογα με τη χωρητικότητα, από 4 έως και 6 άτομα φυσικά μαζί με τις αποσκευές τους. Το αυξημένο ενδιαφέρον για ενοικίαση πολυτελών κατοικιών στα νησιά των Κυκλάδων για τις μέρες του Πάσχα, έχει θέσει σε συναγερμό και την ΕΛ.ΑΣ, η οποία αναζητά στοιχεία για τις ενοικιάσεις των ελικοπτέρων τις ημέρες αυτές.

Η ζωή από Δευτέρα 
Από την προσεχή Δευτέρα 3 Μαϊου που αναμένεται να επαναλειτουργήσει η εστίαση, σχεδόν έξι μήνες μετά το κλείσιμο των καταστημάτων, αλλάζουν πολλά, εν αναμονή της σχετικής απόφασης όπου θα διευκρινίζονται αρκετά ζητήματα που ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει.
Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις εστίασης θα λειτουργούν ως εξής:
-Θα παραμένουν κλειστά από τις 11 μ.μ. έως τις 5 π.μ.
-Οι πελάτες θα επιτρέπεται να κάθονται μόνο σε εξωτερικούς χώρους. Δεν θα επιτραπεί η λειτουργία εσωτερικών ημιυπαίθριων χώρων.
-Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες, παρά μόνο καθήμενοι.

-Σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα.
-Δεν θα οριστεί ταυτόχρονα και μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών με βάση τα τετραγωνικά.
-Οι εργαζόμενοι στον κλάδο της εστίασης θα υποβάλλονται υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα σε self tests.
-Οι εργαζόμενοι θα φορούν υποχρεωτικά μάσκα. Υποχρεωτικά μάσκα θα πρέπει να φορούν και οι πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για μάσκα για τους καθήμενους πελάτες.