Περιφέρειες και Δήμοι ερίζουν για τις « χρυσοφόρες» λαϊκές αγορές

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για να τον ενημερώσει σχετικά με ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση των πόρων του Αναπτυξιακού Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», αλλά και του νέου ΕΣΠΑ, θα ζητήσει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρός της, Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής. «Είναι σημαντικό να παρουσιάσουμε απ’ ευθείας στον πρωθυπουργό τα θέματα που καίνε την Τοπική Αυτοδιοίκηση» τόνισε και πρόσθεσε: «Το πιο σημαντικό είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στους δήμους να σχεδιάσουν και να ωριμάσουν έργα, συνεπώς είναι απαραίτητη η δόμηση μιας τεχνικής βοήθειας στους δήμους».
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το αίτημα για συνάντηση «θα αποσταλεί άμεσα προς το γραφείο του πρωθυπουργού».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως «συμφωνούμε οι περιφέρειες να αδειοδοτούν τους παραγωγούς, από εκεί και πέρα όμως η ευθύνη θα πρέπει να ανήκει στους δήμους όλης της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των δήμων των αστικών κέντρων» διαφωνώντας ριζικά με τα όσα προβλέπει και το νέο νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο, όπου όλα τα δίνει στις Περιφέρειες.

Την εισήγηση με τις θέσεις της ΚΕΔΕ παρουσίασε στα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης.
Η ΚΕΔΕ δέχεται ότι « το νομοσχέδιο διαπνέεται από μία νέα, σύγχρονη οπτική για το θέμα των λαϊκών, πλην όμως υπάρχουν σημεία που χρίζουν βελτίωσης» σημειώνει. Και σ΄ ανακοίνωση της , αναφέρει ως παράδειγμα ότι « δεν γίνεται αντιληπτή και φυσικά δεκτή η οποιαδήποτε μεταβίβαση αρμοδιοτήτων από των Α’ στον Β’ βαθμό, όπως π.χ. για τις κυριακάτικες αγορές. Δεν είναι δυνατό να οργανώνεται οποιαδήποτε τέτοια δραστηριότητα εντός των Δήμων χωρίς τη δική τους συμμετοχή και αποφασιστική αρμοδιότητα» τονίζει.
Όπως επίσης « προφανώς δεν μπορεί να γίνει δεκτή η ποσοστιαία κατανομή των τελών ανάμεσα σε Δήμους και Περιφέρειες, αφού οι Δήμοι είναι αυτοί που έχουν κατά τα άλλα την πλήρη αρμοδιότητα οργάνωσης, λειτουργίας και καθαριότητας των λαϊκών αγορών». Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι στη συνεδρίαση εκφράστηκαν αμφιβολίες για το κριτήριο της μόρφωσης αλλά και τη δυνατότητα δήλωσης των τιμών στην σχετική πλατφόρμα ενώ επισημάνθηκε ως πολύ μικρό το ποσοστό 5% συμμετοχής τους στις εμποροπανηγύρεις.

Τέλος στηλιτεύτηκε ως άστοχη η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, η οποία ζητά οι αρμοδιότητες των λαϊκών να φύγουν από τους Δήμους.
Στην τοποθέτηση του , ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστρεργίου επισήμανε ότι «την ώρα που όλοι συμφωνούμε στον απαραίτητο εκσυγχρονισμό των λαϊκών αγορών προς όφελος των παραγωγών αλλά και των Δήμων, λέμε ξεκάθαρα ότι είναι αυτονόητο το γεγονός ότι οι Δήμοι έχουν την πλήρη εποπτεία για την λειτουργία τους. Είναι δική μας δουλειά να ορίσουμε πού και πότε θα γίνονται, αφού οι Δήμοι φροντίζουμε για την εύρυθμη λειτουργία τους και βεβαίως αναλαμβάνουμε και το κόστος για το έργο αυτό. Συμφωνούμε οι Περιφέρειες να αδειοδοτούν τους παραγωγούς, από εκεί πέρα όμως η ευθύνη θα πρέπει να ανήκει στους Δήμους όλη της χώρας, συμπεριλαμβανομένων και των Δήμων των αστικών κέντρων».

Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ που πήραν μέρος στην τηλεδιάσκεψη ήταν οι : Δημήτρης Κάρναβος, Β’ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ-Δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Καφαντάρης, Γενικός Γραμματέας ΚΕΔΕ-Δημ.Σύμβουλος Πύλου-Νέστορος, Ηλίας Αποστολόπουλος – Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, Γιώργος Ιωακειμίδης- Δήμαρχος Αγ.Ι.Ρέντη, Απόστολος Καλογιάννης-Δήμαρχος Λαρισαίων, Γιάννης Λυμπέρης- Δήμαρχος Ήλιδας, Νίκος Μελετίου-Δήμαρχος Ασπροπύργου, Βαγγέλης Μπαρμπάκος-Δημ.Σύμουλος Καλλιθέας, Δημήτρης Τσιαντής-Δημ. Σύμβουλος Λίμνης Πλαστήρα.