Βράβευση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Άρτας στον Διαγωνισμό Συγγραφής για Παιδιά « Ο δικός μου Μεγάλος… μικρός» των Εκδόσεων Μεταίχμιο

Με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνουμε τη βράβευση του σχολείου μας στον Διαγωνισμό Συγγραφής για Παιδιά « Ο δικός μου Μεγάλος… μικρός» των Εκδόσεων Μεταίχμιο.
Λαμβάνοντας μέρος με μία ομάδα μαθητών/τριών του ΣΤ΄1 τμήματος και με την καθοδήγηση της δασκάλας τους, κ. Βάσως Πρέντζα, το σχολείο μας πήρε το 1οΒραβείο στην κατηγορία «Συλλογική Συμμετοχή ΣΤ΄ Δημοτικού», με το διήγημα «Ένας άγγελος – Ο Γιάννης».

Σύμφωνα με το θέμα του διαγωνισμού οι μαθητές έπρεπε να αφηγηθούν μία ιστορία σε σχέση με την παιδική ηλικία κάποιας Ελληνίδας ή κάποιου Έλληνα που θαυμάζουν για την προσφορά του, το έργο του ή κάποιο κατόρθωμά του. Πώς, δηλαδή, φαντάζονταν το συγκεκριμένο πρόσωπο ως παιδί με βάση όσα γνωρίζουν ή έχουν μάθει γι’ αυτό.
Έχοντας επισκεφθεί την Έκθεση « Γιάννης Μόραλης – στη Γενέτειρα» που συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Αρταίων και την «Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης – Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης», που φιλοξενήθηκε στη Δημοτική Πινακοθήκη από τον Δεκέμβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022, οι μαθητές δε δυσκολεύτηκαν να επιλέξουν «τον δικό τους Μεγάλο… μικρό», τον μεγάλο αρτινό ζωγράφο Γιάννη Μόραλη.

Από τα αντιπροσωπευτικά έργα που είχαν δει στην έκθεση, ιδιαίτερη εντύπωση τους είχαν κάνει οι προσωπογραφίες και οι «Άγγελοι». Με αυτές τις εντυπώσεις ως αφετηρία έγιναν μικροί ερευνητές. Μελέτησαν τη βιογραφία του, διάβασαν άρθρα, παρακολούθησαν συνεντεύξεις που ο ίδιος είχε δώσει, σε μία προσπάθεια να αντλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία σχετικά με την παιδική ηλικία, το οικογενειακό περιβάλλον, το έργο, την ιδιοσυγκρασία και τον χαρακτήρα του Γιάννη Μόραλη και στο διήγημά τους «Ένας άγγελος – Ο Γιάννης» αφηγήθηκαν μία φανταστική ιστορία από τη ζωή του κατά τα παιδικά του χρόνια στην Άρτα.
Συγχαίρουμε θερμά τους μαθητές, τις μαθήτριες και τη δασκάλα τους για τη διάκρισή τους!
Ο Δ/ντής του σχολείου
Ηλίας Μαλαμής