Γάτες και μετανάστες πάνω από τα ερείπια της χώρας*
(Η περίπτωση της Άρτας)
Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ
Καθημερινά αποπλέουν πλοία με μετανάστες από τα ακριτικά νησιά, τα οποία στενάζουν από υπερπληθυσμό φυγάδων από καταστραμμένες οικονομικά ζώνες, και καταπλέουν στο λιμάνι της Ελευσίνας. Από εκεί με λεωφορεία μεταφέρονται σε κλειστά προαναχωριασικά κέντρα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η μεταφορά γίνεται στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των ακριτικών νησιών.
Το σχέδιο αποσυμφόρησης προβλέπει να στεγαστούν στην ενδοχώρα συνολικά περί τις 35.000 μετανάστες. Θα φιλοξενηθούν, κυρίως, σε παλαιά στρατόπεδα και από εκεί θα επαναπροωθηθούν στις χώρες προέλευσης.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν μιλάμε για ανοικτές προσφυγικές Δομές όπου φιλοξενούνται 40-50 ανήλικοι στην καθεμία, είναι καταγεγραμμένοι, παρακολουθούνται ιατρικά, πηγαίνουν σχολείο κ.λπ. και γύρω από αυτούς αναπτύσσεται μια οικονομική ζώνη (δάσκαλοι, καθηγητές Αγγλικών, ψυχολόγοι, φύλακες, προμηθευτές κ.λπ.) Οι οποίοι, αργά η γρήγορα, είτε θα ενσωματωθούν στην χώρα είτε θα αναχωρήσουν για άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ολλανδία κ.α.) που ήταν, εξάλλου, και ο αρχικός προορισμός… Αυτές οι Δομές σταδιακά αναμένεται να καταργηθούν και οι ανήλικες καθώς και οι αιτούντες άσυλο (πρόσφυγες αυστηρά) θα μετακινηθούν σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια…
Μέχρι στιγμής αναζητούνται άλλα δύο στρατόπεδα στην ελληνική περιφέρεια όπου θα «υποδεχτούν» περί τις 3.000 μετανάστες (πρώτο στάδιο μετεγκατάστασης). Και αυτό γιατί τα υφιστάμενα κέντρα σε Αμυγδαλέζα, Κόρινθο, Παρανέστι Δράμας, Ξάνθη, Φυλάκιο Ορεστιάδαςκ.α. έχουν πλημμυρίσει όπως εξάλλου και η Μόρια.
Από τον αριθμό τον υπό μετεγκατάσταση μεταναστών (35.000 ψυχές) προκύπτει ξεκάθαρα ότι:
– Δεν αρκούν τα δύο -υπό αναζήτηση- νέα στρατόπεδα μετεγκατάστασης (μετατροπής τους σε κλειστά κέντρα). Γίνεται λόγος (υπουργικό συμβούλιο 30/9/19 όπου η κυβέρνηση έκανε τον διαχωρισμό σε πρόσφυγες και μετανάστες) για την ανάγκη εξέρευσες άλλων 8 στρατοπέδων.
-Βασίμως υπολογίζεται ότι θα χρησιμοποιηθούν σχεδόν όλα (και τα 11) προσφερόμενα στρατόπεδα που τώρα βρίσκονται υπό εξέταση (προκειμένου να επιλεγούν τα δύο πρώτα). Αν δεν χρησιμοποιηθούν όλα, και τα 11 στρατόπεδα δηλαδή, θα σημαίνει ότι κάποια θα τα αντικαταστήσουν με άλλες κτιριακές εγκαταστάσεις στις ίδιες πάντως περιοχές-πόλεις. Η γεωγραφική κατανομή σε ολόκληρη την περιφέρεια θα τηρηθεί…
-Η αμείλικτη λογική των αριθμών λέει ότι κινδυνεύουν να…. επιταχθούν και τα 11 υπό εξέταση –σήμερα- στρατόπεδα (Πυροβολικού – Θήβα, Μηχανικού – Ναύπλιο, 9ο Σύνταγμα Πεζικού – Καλαμάτα, 547/ΑΜ Τάγμα Πεζικού – Ρέθυμνο, 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων – Μεσολόγγι, 1ο Σύνταγμα Πεζικού ΔΙΚΕ – Τρίπολη, Υγειονομικού – Άρτα, Εφοδιασμού – Μεταφορών – Σπάρτη, 586 Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού – Γρεβενά, Υλικού Πολέμου – Λαμία, Διακλαδικό Κέντρο – Τρίπολη).
Από τα εν λόγω στρατόπεδα, υποτίθεται, θα μεταφερθούν, συν τω χρόνω, οι μετανάστες πίσω στις πατρίδες τους.
Με την έως τώρα εμπειρία και με βάσει τα αδιαμφισβήτητα στοιχεία:
1.Οι μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα δεν διαθέτουν «χαρτιά» (διαβατήριο κ.λπ.) ακριβώς λόγω των πολύπαθων συνθηκών μετακίνησης ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, καταστρέφουν οι ίδιοι τα «χαρτιά» τους και ουδείς γνωρίζει ή μπορεί να αποδείξει την χώρα προέλευσης. Οι ίδιοι τότε δηλώνουν σαν πατρίδα χώρες προσφυγικών ροών (π.χ. Αφγανιστάν ή Συρία) προκειμένου να λάβουν καθεστώς προστασίας προσφύγουν και να μην απελαθούν.
2. Ακόμα και εάν η χώρα μας «αυθαιρετήσει» και τους απελάσει με μια πτήση π.χ. προς το Πακιστάν ή την Κένυα, οι εν λόγω χώρες σπάνια τους υποδέχονται και, συνήθως -κάτι τέτοιο αποδεικνύει η σχετική εμπειρία όλα τα προηγούμενη χρόνια-, τους επιστρέφουν πίσω με την ίδια πτήση.
Τούτων δοθέντων σε λίγους μήνες περί τους 35.000, τουλάχιστον, μετανάστες θα έχουν εγκατασταθεί και στις 13 περιφέρειες της χώρας στο πλαίσιο μιας γεωγραφικής κατανομής ώστε να μην επιβαρύνονται μόνο τα ακριτικά νησιά. Για να μην κάνουμε υπολογισμούς για νέο προσφυγικό κύμα μετά την αυθαίρετη, παράνομη και καταστροφική από ανθρωπιστικής πλευράς εισβολή του τουρκικού στρατού στη Συρία.
Και αυτοί οι άνθρωποι θα στοιβάζονται σε υφιστάμενα στρατόπεδα που θα μετατραπούν σε κλειστά κέντρα φύλαξης. Κατά συνέπεια κάθε Νομός και κάθε πόλη θα υποχρεωθεί να (υπό)δεχτεί μετανάστες. Θα «λάβει» το μερίδιό του…
Στην περίπτωση της Άρτας οι μετανάστες οσονούπω θα φτάσουν (όπως και σε κάθε Νομό της χώρας). Και τότε, εντελώς απροετοίμαστοι όπως πάντα, αυτοί είτε θα φιλοξενηθούν όπως-όπως σε κάποιο άγνωστο μέχρι στιγμής χώρο, είτε θα στοιβαχτούν στο στρατόπεδο. Το οποίο και αποτελεί μόνιμο στόχο. Το στρατόπεδο πάντως, ας σημειώσουμε με την ευκαιρία, θα έπρεπε να αξιοποιείται ήδη για την στέγαση των διοικητικών και όχι μόνο υπηρεσιών του Νομού. Θα έπρεπε να λειτουργεί, (σ.σ. κάτι που έχουμε προτείνει επανειλημμένα) σε ένα Διοικητικό Κέντρο το οποίο: α/θα προσέφερε συγκεντρωμένες (άρα αποτελεσματικές) υπηρεσίες στους πολίτες, β/θα αναδείξει την Άνω Πόλη και γ/ θα περιόριζε την οικονομική αιμορραγία του Δημοσίου από τα ενοίκια…
Στην Ήπειρο, με βάσει τον αριθμό των (τουλάχιστον) 35.000 μεταναστών που θα μετακινηθούν το επόμενο διάστημα στην ελληνική επικράτεια, “αναλογούν” περί τις 3.000 φιλοξενούμενοι. Στην Άρτα, αναλογικά, με τον πληθυσμό και καθώς τα Γιάννενα και η Πρέβεζα (Φιλιππιάδα) έχουν σηκώσει υψηλό μεταναστευτικό βάρος έως τώρα, υπάρχει κίνδυνος να μεταφερθούν πάνω από 1.500 μετανάστες.
Προς τούτο ο πολίτης δίκαια αναλογίζεται: Η επιλογή των χώρων «αποθήκευσης ψυχών» γίνεται με κάποιο σχέδιο; Για πόσο καιρό θα αφορά αυτή η «φιλοξενία»; Οι χώροι-κλειστά προαναχωρισιακά κέντρα πού θα γειτνιάζουν; Τα παιδιά των μεταναστών πού θα πηγαίνουν σχολείο; Τα φυλλοροούντα από γηγενή μαθητικό πληθυσμό σχολεία μας θα μπορούν να υποδεχτούν τους νέους μαθητές και ποια θα είναι η (μελλοντική) σύνθεση των τμημάτων;
Το μεταναστευτικό, σε συνδυασμό με το τεράστιο Δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας, αναμένεται να ταλανίζουν τον Ελληνισμό για πολλά ακόμη χρόνια. Μάλιστα το δίδυμο αυτό πρόβλημα θα γίνεται χρόνο με το χρόνο οξύτερα, αντί να εκτονώνεται.
Η χώρα, πριν ακόμη συνέλθει από την οικονομική και κοινωνική κρίση που τη μαστίζει εδώ και μια δεκαετία, κινδυνεύει να περιέλθει στη δίνη μιας ακόμη κρίσης η οποία δεν φαίνεται να έχει ημερομηνία λήξης.
Για την αντιμετώπισή του προβλήματος απαιτείται Εθνική μεταναστευτική Πολιτική, συνεννόηση των κομμάτων, συνεργασία με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αναλάβουν και οι λοιπές ευρωπαϊκές χώρες μέρους του δύσκολου φορτίου, μεταφορά πόρων από την Ευρώπη απ ευθείας στις πληγείσες περιοχές (Αφρική και Ασία) και οικονομική στήριξη των εκεί πληθυσμών μακριά από τις διαφθαρμένες τοπικές-κρατικές ηγεσίες, αυστηρά μέτρα προστασίας της ζωής και της περιουσίας των πολιτών στην ενδοχώρα και, κυρίως, ενημέρωση των πολιτών, δεσμευτικές αποφάσεις και πολική για το ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ.
Διαφορετικά, αν δεν γίνουν όλα αυτά με οργανωμένο και αποτελεσματικό τρόπο, «σε λίγα χρόνια γάτες και μετανάστες θα περνούν πάνω από τα ερείπια της χώρας»*.
*Φράση από το Βιβλίο του Χρήστου Μέγα «ΑΝΑΠΑΣΜΑΤΑ-Μιλώντας για την Οικονομία με τα παιδιά μου» (εκδόσεις «Καμπύλη», 2018).