Γαστρονομική Κοινότητα και Ταυτότητα Άρτας

Για να γίνει η Άρτα γαστρονομικός προορισμός

Με την συμμετοχή της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Αρταίων, του Προέδρου του Επιμελητηρίου, Φορέων της εστίασης και τουριστικών καταλυμάτων, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργασίας στο Δημαρχείο, προκειμένου
Αντικείμενο της σύσκεψης, ήταν οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου η Άρτα να καταστεί γαστρονομικός προορισμός.
Στην σύσκεψη παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος, Χρήστος Τσιρογιάννης, συνεπικουρόυμενος από αρμόδιους Αντιδημάρχους, υπηρεσιακά στελέχη, ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου Άρτας, κ. Γιάννης Γκολομάζος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης, κ. Γιώργος Γκανιάτσας, ο Αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Παπαηλίας, η Πρόεδρος Τουριστικών Καταλυμάτων, κα. Γεωργία Πατέντα και η κα. Μαρία Παπαβασιλείου.

Στην σύσκεψη συμφωνήθηκε πως η Άρτα θα πρέπει να δημιουργήσει Γαστρονομική Ταυτότητα αλλά και Κοινότητα, που θα απαρτίζεται από επαγγελματίες της περιοχής, από τον ευρύτερο χώρο της γαστρονομίας (αγροτικός τομέας – παραγωγοί – εστίαση φιλοξενία – καταλύματα) και προτάθηκαν τα εξής βήματα:
1. Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα, όπου θα επιδεικνύεται ο τρόπος με τον οποίο εντοπίζονται τα αγαθά και οι αξίες της γαστρονομίας του τόπου (Τόπος – Ιστορία, Παραδοσιακή κουζίνα, Διαμονή με αρώματα γεύσεων, Προϊόντα, Παραγωγοί, Εδέσματα, Ταβέρνες, Εστιατόρια, Καφενεία, Πανηγύρια, Αγορές, Αξιοθέατα).
2. Δημιουργία ψηφιακού οδηγού των πρωταγωνιστών του Γαστρονομικού Προορισμού.
3. Δημιουργία έντυπου οδηγού.
4. Παρουσίαση του Γαστρονομικού Προορισμού στην Τοπική Κοινωνία.
5. Οργάνωση προγράμματος εξωστρέφειας.

Το επόμενο διάστημα, πρόκειται να επαναληφθούν οι συναντήσεις αυτές προκειμένου να υπάρξει χρονικός σχεδιασμός των παραπάνω βημάτων.
Κοινή ήταν η διαπίστωση, πως η γαστρονομία μπορεί να προδώσει αξία και να συμβάλει στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού κλάδου, να τονώσει την τοπική κοινωνία, να διαμορφώσει την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου και τελικά να ενισχύσει την τουριστική ταυτότητα και το brand name της περιοχής μας.
Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για τα παραπάνω, είναι οι επαγγελματίες του ευρύτερου τομέα της γαστρονομίας να εμπλακούν άμεσα, να αναπτύξουν συνέργειες και να αξιοποιήσουν τον γαστρονομικό πλούτο του τόπου μας.
Επαναλειτουργεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη

Η Βιβλιοθήκη του Δήμου Αρταίων, μετά την μεγάλη ‘’ανάπαυλα’’ λόγω της πανδημίας covid-19, ξεκινά και πάλι σταδιακά να επαναλειτουργεί.
Επισημαίνεται ότι μέχρι την ομαλοποίηση της λειτουργίας της βιβλιοθήκης, θα ισχύσουν για λόγους ασφαλείας νέοι κανονισμοί.
Συγκεκριμένα:
1. Τα βιβλία που δεν επιστρέφονται στον προβλεπόμενο χρόνο, δεν θεωρούνται καθυστερημένα, ωστόσο πρέπει να γίνεται προσπάθεια οι επιστροφές τους να γίνονται όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα.
2. Κατά την επίσκεψή τους τα μέλη παρακαλούνται να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα, ή την κάρτα δανεισμού της βιβλιοθήκης.
3. Συστήνεται η χρήση γαντιών και μάσκας για τους επισκέπτες της βιβλιοθήκης.
4. Οι επισκέπτες, θα πρέπει να τηρούν την προβλεπόμενη απόσταση ασφαλείας από το προσωπικό των βιβλιοθηκών αλλά και μεταξύ τους, όπως αυτό προβλέπεται γενικά από τους υγειονομικούς κανόνες.
5. Η επιστροφή των βιβλίων θα γίνεται στην είσοδο της βιβλιοθήκης, ενώ εκεί θα υπάρχει ειδικός χώρος στον οποίο θα αφήνονται τα βιβλία.
6.Τα τεκμήρια θα παραμείνουν σε τριήμερη καραντίνα (72 ώρες), σύμφωνα με τις συστάσεις της Ένωσης Ελλήνων Βιβλιοθηκονόμων και Επιστημόνων.