Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού
Mε συμβολικό τρόπο τίμησε την Ημέρα ο Δήμος Αρταίων
Συμπληρώνονται σήμερα 101 χρόνια από την εποχή όπου 350.000 Έλληνες του Πόντου υπέστησαν φρικτά εγκλήματα, για τα οποία δεν έχει αποδοθεί ακόμη πλήρως δικαιοσύνη. Τιμώντας τα θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, στο μήνυμά του αναφέρει σχετικά :
«Ημέρα Μνήμης η σημερινή για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Με τον άδικο, μαρτυρικό και σκληρό αφανισμό του Ποντιακού Ελληνισμού, είναι μια μαύρη επέτειος για κάθε άνθρωπο που πιστεύει στα ιδανικά της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, στο δικαίωμα για πατρίδα.
Είναι μία μαύρη επέτειος, που μαρτυρά σε όλο τον κόσμο ότι οι θηριωδίες δεν πρέπει να ξεχνιούνται. Όχι για να γίνουν αντικείμενο εκδίκησης, αλλά για να κρατούν ζωντανή την ιστορική μας συνείδηση και μαζί να κρατούν ζωντανή την ελπίδα αυτού του κόσμου να γίνεται καλύτερος».
Στην συνέχεια, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βίγλας, κ. Κωνσταντίνος Κούτας, ο Πρόεδρος του Ποντιακού Συλλόγου Βίγλας, « Οι Πρόσφυγες » κ. Χρήστος Αβραμίδης, παρευρέθησαν και στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στο χώρο του Μνημείου, στην Βίγλα Άρτας. Η τελετή πραγματοποιήθηκε λιτά και χωρίς κόσμο, καθώς και η παρουσία των επισήμων ήταν περιορισμένη εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν λόγω της πανδημίας του Covid-19.
Παράλληλα ο κ. Τσιρογιάννης, συνομιλώντας με τους Προέδρους, τόνισε την ανάγκη « Να συνεχιστεί ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου », ενώ από την πλευρά τους ο κ. Αβραμίδης και ο κ. Κούτας ανέφεραν: «Συμβολική αλλά ουσιαστική, η σημερινή εκδήλωση τιμής όπως οι καιροί το επιβάλλουν ».
Τέλος όλοι συμφώνησαν ότι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, να διοργανώσουν από κοινού, μια μουσική βραδιά αφιερωμένη στον Ποντιακό Ελληνισμό.
Η Όλγα Γεροβασίλη για τα 101 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων
Η γενοκτονία των Ποντίων αδελφών μας στο όνομα της δήθεν “εθνικής καθαρότητας” αποκαλύπτει το πόσο εγκληματική μπορεί να σταθεί μία τέτοια προσέγγιση. 101 χρόνια μετά από τον ξεριζωμό του ποντιακού ελληνισμού, ανάλογες πληγές στο σώμα της ανθρωπότητας συνεχίζουν να αιμορραγούν.
Μέσα από αυτή την καταστροφή, εκατοντάδες Έλληνες Πόντιοι έφτασαν και στην περιοχή της Άρτας, φέρνοντας με τη δουλειά, τις γνώσεις και την πολιτιστική τους κληρονομιά, νέα πνοή και νέες προοπτικές.
Σήμερα, θυμόμαστε την τραγωδία των προγόνων μας αλλά και τον αγώνα τους που γέννησε μια ανανεωμένη, δυνατότερη και πιο δημιουργική κοινωνία..
Όλγα Γεροβασίλη
βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ
γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
Μήνυμα Δημάρχου Ζηρού για τη Γενοκτονία των Ποντίων
Με αφορμή την Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής προέβη στο ακόλουθο μήνυμα: H 19η Μαΐου, είναι ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους εκείνους που έχασαν τις ζωές τους, τους αγαπημένους τους, τις περιουσίες τους, τις πατρογονικές τους εστίες, πέφτοντας θύματα μίας διεστραμμένης εγκληματικής στρατηγικής, της οποίας τα αίτια, τα γεγονότα και οι τραγικές συνέπειες άφησαν το πιο μελανό αποτύπωμα στην ελληνική αλλά και την παγκόσμια ιστορία. Η αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, αποτελεί χρέος της ανθρωπότητας αλλά και μία δικαίωση για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Ειδικά σήμερα που η Τουρκία μετέρχεται προκλητικών μεθόδων που εκφεύγουν των φιλειρηνικών σχέσεων καλής γειτονίας είναι ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη διεκδίκησης της καθολικής διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων. Ο ξεριζωμός των Ελλήνων από μια περιοχή στην οποία υπήρχε συνεχής και διακριτή παρουσία για περίπου 3.000 χρόνια και ολοκληρώθηκε με τον πιο βίαιο τρόπο το 1924, δεν μπορεί να ‘παραγραφεί”. Η ιστορία έχει διδάξει ότι η αγνόηση παρόμοιων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, οδηγεί τον κόσμο σε νέες τερατώδεις καταστροφές.
Η άφιξη των Ποντίων στις νέες Πατρίδες -πολλοί εξ’ αυτών είχαμε την τύχη να εγκατασταθούν στον τόπο μας- ήταν η απαρχή μιας δύσκολης, αλλά και συνάμα δημιουργικής πορείας για εκείνους. Διατηρώντας ωστόσο ζωντανή τη μνήμη του μαρτυρίου αλλά και βαθιά την πίστη, τα ήθη -έθιμα και τις παραδόσεις, ο Ποντιακός Ελληνισμός κατάφερε ν’ αναγεννηθεί, να ξανασταθεί στα πόδια του και να προχωρήσει μπροστά στέλνοντας σε όλη την ανθρωπότητα το πιο δυνατό μήνυμα αξιοπρέπειας, υπερηφάνειας και αισιοδοξίας για το μέλλον.
Μήνυμα της Μερόπης Τζούφη για τα 101 χρόνια από τη γενοκτονία των Ποντίων
Η σημερινή «Ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» μας δίνει αφορμή να αναλογιστούμε το χρέος μας απέναντι στα θύματα και να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.
Χιλιάδες άνθρωποι, αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού, βρήκαν τον θάνατο ή ξεριζώθηκαν, αφήνοντας πίσω τους τα προγονικά εδάφη. Η άφιξη των Ποντίων στην Ελλάδα συνοδεύτηκε από πολλές δυσκολίες και αντιξοότητες. Ωστόσο, οι Πόντιοι πρόσφυγες κατάφεραν να μεταφέρουν την πολιτισμική τους ταυτότητα, την ιστορία, τα ήθη και έθιμα, τις αξίες, τον χορό και το τραγούδι. Με την εργατικότητα και τη δύναμη της ψυχής τους κατάφεραν να ενταχθούν στην ελληνική κοινωνία και να συμβάλουν τα μέγιστα στην ανάπτυξη και την πρόοδο της Ελλάδας σε οικονομικό, πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο.
Η 19η Μάϊου είναι μια μέρα που μας υπενθυμίζει πως πρέπει να στεκόμαστε απέναντι σε κάθε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Πως πρέπει να μελετούμε την ιστορία, να τιμούμε τα γεγονότα, να διατηρούμε τους δεσμούς με το παρελθόν ώστε να αντιμετωπίζουμε με νηφαλιότητα τις προκλήσεις του μέλλοντος.
Δήλωση Δημάρχου Ιωαννίνων για τη Γενοκτονία των Ποντίων
Δήλωση του Δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ με αφορμή την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων:
«Ημέρα μνήμης και τιμής. Σήμερα τιμούμε τους αγώνες του Ποντιακού Ελληνισμού, με σεβασμό θυμόμαστε τον βίαιο και απάνθρωπο αφανισμό ενός ολόκληρου λαού.
Ο ξεριζωμός των Ποντίων, 101 χρόνια μετά εξακολουθεί να συγκλονίζει και να διδάσκει.
Οι Πόντιοι άντεξαν. Ήρθαν στην Ελλάδα και έχτισαν εκ του μηδενός τις ζωές τους. Έφεραν τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, τις τέχνες, τις μουσικές τους.
Έχτισαν στη νέα τους πατρίδα. Κι έκαναν πλουσιότερους τους τόπους που εγκαταστάθηκαν.
Τιμούμε, θυμόμαστε και οφείλουμε όλοι να συνεχίσουμε τον αγώνα για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης για τα 101 χρόνια από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού
Αυτήν την ημέρα μνήμης και τιμής για τους πάνω από 350.000 Έλληνες του Πόντου, που βρήκαν τραγικό θάνατο, όπως και άλλοι χριστιανικοί πληθυσμοί της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Μαρία Σασόλι, ζητώντας την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του κ. Ανδρουλάκη.
Αγαπητέ Πρόεδρε,
Σήμερα τιμούμε την 101η επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Η Γενοκτονία των Ελληνικών και ευρύτερα χριστιανικών πληθυσμών των περιοχών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είχε ξεκινήσει ήδη από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και μέχρι το 1923 όταν και ολοκληρώθηκε, πάνω από 350.000 Έλληνες του Πόντου είχαν χάσει τη ζωή τους
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πάνω από όλα ένα σχέδιο ειρήνης. Είναι χρέος μας να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη ζωντανή, όχι μόνο για το παρελθόν, αλλά και για το παρόν και το μέλλον. Ο στόχος της αναγνώρισης και των εκδηλώσεων μνήμης μιας Γενοκτονίας δεν είναι η αναζωπύρωση παλαιών αντιπαραθέσεων μεταξύ λαών και χωρών.
Αντιθέτως, η αποδοχή της ιστορικής πραγματικότητας, η μνήμη και η καταδίκη θα μας βοηθήσουν ώστε να αποφύγουμε την επανάληψη ανάλογων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στο μέλλον. Αποτελεί πολύτιμη συνεισφορά στην ειρήνη και τη διαρκή καταπολέμησης της βίας, των φυλετικών, θρησκευτικών, πολιτισμικών και κάθε άλλης μορφής διακρίσεων.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το πρώτο κοινοβούλιο με άμεσα εκλεγμένους αντιπροσώπους από 27 διαφορετικές χώρες, που μιλούν 24 διαφορετικές γλώσσες, πρέπει να είναι πρωταγωνιστής σε αυτή την προσπάθεια.
Για το λόγο αυτό, σας ζητώ ως Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αναγνωρίσουμε την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και να τιμήσουμε την επέτειο αυτών των τραγικών γεγονότων.