Γεροβασίλη: Σε καραντίνα μπαίνουν οι άνθρωποι. Όχι η ενημέρωση, η κριτική και η δημοκρατία

«Οι διαφορετικές φωνές, ο αντιπολιτευτικός λόγος δεν έχουν αναλογικό χρόνο στη δημόσια ενημέρωση. Η αδράνεια είναι επιλήψιμη…Σήμερα εμείς διαπιστώνουμε, όπως και σύσσωμα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι οι διαφορετικές φωνές και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν αναλογικό χρόνο στα μέσα ενημέρωσης. Το ίδιο διαπιστώνουν και οι εκθέσεις του ΕΣΡ», σημείωσε σε σημεία της παρέμβασης της Γραμματέως της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Thema Radio και στον Γ. Πρετεντέρη.

Σχετικά με την άρση της εμπιστοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον Πρόεδρο του ΕΣΡ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας η Γραμματέας της Κ.Ο. σημείωσε τα εξής: Το ίδιο το ΕΣΡ που εμφάνισε τις εκθέσεις λειτουργίας του χθες καταγράφει ότι το σύστημα στην ενημέρωση δεν είναι όσο απαιτείται πολυφωνικό ώστε να πληρούνται οι όροι του πλουραλισμού της ενημέρωσης, ως βασικού συστατικού της δημοκρατίας. ΤΟ ΕΣΡ αποτελεί μία ανεξάρτητη αρχή συνταγματικά κατοχυρωμένη στη χώρα. Παλαιότερα η εκλογή της Διοίκησης γινόταν με πλειοψηφία 4/5, πράγμα που διασφάλιζε τη συναίνεση από περισσότερα του ενός κόμματα, στη διοίκηση αυτής της ανεξάρτητης αρχής, ώστε η θέση του προέδρου να μην αποτελεί κομματικό διορισμό και το σύνταγμα με σοφό τρόπο προέβλεπε ακριβώς αυτό. Έτσι λοιπόν ο κ. Κουτρουμάνος, ο σημερινός πρόεδρος έχει εκλεγεί με ψήφο και από το ΣΥΡΙΖΑ και από άλλα κόμματα.
Η ευρωπαία επίτροπος κατατάσσει τη χώρα μας στους ομοίους της κυβέρνησης Όρμπαν όσον αφορά τα ζητήματα διαφάνειας και δημοκρατίας στην ενημέρωση…

Είναι αξιοσημείωτο ότι στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δεν ακούστηκε ούτε μία σύσταση από το στόμα του κ. Κουτρουμάνου. Εν κατακλείδι εμείς, σε καιρό πανδημίας, δεν πρόκειται, στο βαθμό που μας αναλογεί, να επιτρέψουμε τη φθορά της δημοκρατίας! Επομένως αίρεται η εμπιστοσύνη μας στον Πρόεδρο χωρίς βεβαίως να προσωποποιείται στον κ. Κουτρουμάνο ο οποίος έχει εκλεγεί και με τη δική μας ψήφο. Αν δεν είναι σε θέση να ασκήσει τα καθήκοντά του θα έπρεπε ο ίδιος να έχει την ευθιξία να παραιτηθεί.
Σχετικά με το διαχρονικό θέμα της μη ικανοποιητικής λειτουργίας του ΕΣΡ που έθεσε ο δημοσιογράφος, η Όλγα Γεροβασίλη σχολίασε ότι “θεωρήσαμε απαραίτητο να γίνει μία σοβαρή συζήτηση εξου και καταθέσαμε αίτημα σύγκλισης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Εκτός των άλλων, αναδείξαμε το θέμα ότι όποιος ασκεί κριτική δαιμονοποιείται από το σύστημα, λοιδορείται ενώ βλέπουμε και πολλούς υπουργούς και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να χάνουν την ψυχραιμία τους και να μιλούν με αγοραίο και προσβλητικό τρόπο στο δημόσιο λόγο. Κάποιος πρέπει να τα παρατηρήσει αυτά λοιπόν και εάν το ΕΣΡ δε μπορεί να το κάνει αυτό τότε γιατί υπάρχει; Και δεν είναι καθόλου τιμητικό για τη χώρα να βγαίνει η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος Διαφάνειας και να την κατατάσσει στους ομοίους της κυβέρνησης Όρμπαν αναφορικά με τις πρακτικές και τα ζητήματα πλουραλισμού στην ενημέρωση και κατά συνέπεια τη δημοκρατία”.