Σε πολύ καλή κατάταξη σε ότι αφορά, τα κρούσματα η Άρτα

Χαραμάδα αισιοδοξίας

Αδημονία από τους εμπόρους της λιανικής για το άνοιγμα της αγοράς

Ποια καταστήματα θα ανοίξουν μετά τα εποχικά

Χριστούγεννα χωρίς μετακινήσεις από νομό σε νομό;

Σε πάρα πολύ καλή κατάταξη μεταξύ όλων των περιοχών της χώρας σε ότι αφορά, τα κρούσματα στην Ελλάδα παραμένει η Άρτα, σε καλό επίπεδο βρίσκονται και οι νομοί της Ηπείρου Πρέβεζας και Θεσπρωτίας, ενώ δείχνει να ομαλοποιείται η κατάσταση στα Γιάννενα.
Αυτό προκαλεί πλέον αδημονία στην αγορά, αφού η κυβέρνηση λαμβάνει συνολικά δεδομένα για τις αποφάσεις και όχι με βάση τα περιφερειακά στοιχεία.
Να θυμίσουμε πως πρίν λίγες ημέρες, το άμεσο άνοιγμα των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, σε περιοχές με μικρό επιδημιολογικό φορτίο ζητούσε με επιστολή του στον Υπουργό Ανάπτυξης, το Επιμελητήριο Άρτας.

Προτείνουμε άμεσο άνοιγμα της αγοράς λιανικού εμπορίου τουλάχιστον στις περιοχές, που δεν είναι επιδημιολογικά επιβαρυμένες, με αυστηρούς όρους και ελέγχους, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να περιορίσουν τις ζημίες τους και να αντλήσουν έστω και την ελάχιστη αναγκαία ρευστότητα για την επιβίωσή τους, εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, τονίζονταν στην επιστολή του Επιμελητηρίου Άρτας προς τον Υπουργό Ανάπτυξης.

Αδημονία
Προς το παρόν όμως υπάρχει η απόφαση της κυβέρνησης, που επαναλειτουργεί τα καταστήματα λιανικής πώλησης μόνο των ΕΠΟΧΙΑΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ενώ επιτρέπει και την πώληση αυτών των ειδών από υπεραγορές τροφίμων, κάτι το οποίο δημιουργεί αναστάτωση στους υπόλοιπους κλάδους του λιανικού εμπροίου.
Όπως επισημαίνουν τα συλλογικά όργανα των εμπόρων η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι υπουργοί, αγνοούν προκλητικά ότι τον μεγαλύτερο τζίρο ποσοστιαία τον έχει το λιανικό εμπόριο, που με κρατική εντολή έχουν υποχρεώσει να είναι ΚΛΕΙΣΤΟ.
Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι των μικρομεσαίων, δεν μπορεί τα μικρά εμπορικά καταστήματα του Λιανικού Εμπορίου να είναι κλειστά, όπου η προσέλευση των καταναλωτών σε αυτά είναι μικρή και ελεγχόμενη, ενώ οι υπεραγορές τροφίμων να είναι ανοιχτές με πολύ μεγαλύτερη προσέλευση και να πουλάνε διαρκή αγαθά.
Ενώ με δηλώσεις τους, έχουν αναγνωρίσει, ότι στο κλάδο του λιανικού εμπορίου δεν υπάρχει μεγάλη εστία μετάδοσης της πανδημίας και γνωρίζουν πολύ καλά πως οι έμποροι έχουν κρατήσει υπεύθυνη στάση στην τήρηση των μέτρων για την προστασία της Δημόσιας υγείας, επιτρέπεται ο ΑΘΕΜΙΤΟΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ με την ΑΝΟΧΗ της κυβέρνησης.

Και οι ξενοδόχοι
Κύμα διαμαρτυρίας υπάρχει και ανάμεσα στον κλάδο του τουρισμού, αφού έχουν πληγεί κυρίως οι μικρές οικογενειακές ξενοδοχειακές μονάδες, που από τον περασμένο Μάρτιο βλέπουν τα έσοδά τους στο μηδέν.
Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, κατέθεσαν τις ενστάσεις τους εκπρόσωποι τοπικών ξενοδοχειακών ενώσεων από περιοχές του ορεινού όγκου της χώρας που κάθε χρόνο υποδέχονται επισκέπτες για χειμερινό και εναλλακτικό τουρισμό.
Στην Ήπειρο, οι ορεινοί προορισμοί σε Πίνδο και Τζουμέρκα, αποτελούν τους πιο γνωστούς και δημοφιλείς για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, προορισμούς. Όπως δείχνουν τα πράγματα Μέτσοβο, Ζαγόρι, Τζουμέρκα και Κόνιτσα που τέτοια εποχή θα ανέμεναν πλήθος επισκεπτών, φέτος κινδυνεύουν να μείνουν ξενοδοχεία και ξενώνες κλειστοί.

Στην τηλεδιάσκεψη Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Σπ. Σουρέλης, ο ταμίας Δημοσθένης Πατερούσης και το μέλος της Γ. Τάσσος, καθώς και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μετσόβου Στ. Κασσάρος.
Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων υπογραμμίζει πως η στήριξη των επιχειρηματιών του τουρισμού είναι απαραίτητη ώστε να καταφέρουν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Οι επιχειρηματίες ζητούν κίνητρα με γενναίες επιδοτήσεις που θα φτάνουν έως και το 80%, για να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών τους.

Τα κρούσματα
Από την 1η Δεκεμβρίου και μέχρι την Πέμπτη 3-12, στην Άρτα με βάση την καθημερινή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό COVID-19, ανακοινώθηκαν 10 κρούσματα.
Την Πέμπτη στην Άρτα ανακοινώθηκε μόλις ένα κρούσμα, στην Π Ε Ιωαννίνων καταγράφηκαν μόλις πέντε κρούσματα, μηδενικά τα κρούσματα το για το νομό Θεσπρωτίας, ενώ ο υψηλότερος αριθμός καταγράφεται στην Πρέβεζα όπου επιβεβαιώθηκαν επτά κρούσματα.

Πιο αναλυτικά:

3-12
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας
-0 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
-5 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
-7 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

2-12
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
-9 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
-7 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

1-12
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
-2 κρούσμα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
-24 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
-1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρέβεζας

Χωρίς μετακινήσεις από νομό σε νομό;
Μπλόκο στις μετακινήσεις από νομό σε νομό για τις γιορτές προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό, ο κ. Πέτσας είπε πως είναι «δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό, αν χαρακτηρίσουμε μια περιοχή “χαλαρή” θα υπάρξει και χαλάρωση. Προέχει να τηρούμε τα μέτρα για να ρίξουμε το φορτίο σε όλη την επικράτεια».
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το πώς θα γίνει το μερικό άνοιγμα θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα. Όπως είπε, «το ολικό σχέδιο θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, θα υπάρξει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο οδικός χάρτης για το πώς θα γίνει το άνοιγμα

Μετά τα εποχικά τα κομμωτήρια
Διευκρινίσεις, για την επαναλειτουργία των καταστημάτων με χριστουγεννιάτικα είδη και το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του Μega, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι τα εποχικά καταστήματα είναι λίγα στον αριθμό, συγκεκριμένα μόλις 110 σε όλη την Ελλάδα και δεν αναμένεται να επηρεάσουν τις εξελίξεις στο επιδημιολογικό φορτίο, που παραμένει επιβαρυμένο.
Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ρ/σ ΘΕΜΑ 104,6 απηύθυνε έκκληση μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού, να γίνει σωστή διαχείριση της εικόνας με ευθύνη να αποφύγουν εικόνες συνωστισμού και παραβιάσεις τα μέτρα. Διαφορετικά όπως είπε, θα χρειαστεί να ξανά κλείσουν.

Για την εστίαση, ο υπουργός δεν άφησε πολλές ελπίδες, επιβεβαιώνοντας εμμέσως ότι δεν θα ανοίξει στις γιορτές. Όπως είπε, σε διαφορετική περίπτωση, ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση εκ νέου και να χρειαστεί lockdown ακόμη και 5 μηνών.
Η ζημία των καταστημάτων που εργάζονται εποχικά, είναι μεγάλη και τα χρέη που θα αναπτυχθούν όπως υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης θα είναι για όλη της του ζωή. Για τον λόγο αυτό όπως είπε, πρέπει να δοθεί ένα διέξοδο για να μη μείνουν στις αποθήκες, ενώ να κινηθεί και η χονδρική.

Διαμήνυσε ότι θα υπάρχουν αυστηροί έλεγχο παντού, ενώ επόμενος στόχος της κυβέρνησης, «η δεύτερη γραμμή» όπως είπε είναι να ανοίξουν τα καταστήματα με παιχνίδια, λουλούδια και κομμωτήρια. Απέφυγε όμως να δώσει χρονοδιάγραμμα και ημερομηνία για το πότε θα γίνει αυτό.