Για λίστα ΠΓΕ Το ακτινίδιο Άρτας

Ένταξη στη μεγάλη οικογένεια αναγνωρισμένων ευρωπαϊκών προϊόντων

Σύνταξη φακέλου για την αναγνώριση από την Περιφέρεια Ηπείρου

Σημαντικό πλεονέκτημα από την Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής

Σε μια από καιρό αναμενόμενη κίνηση προχώρησε η Περιφέρεια Ηπείρου, σχετικά με ένα προϊόν που για πολλούς αποτελεί το μέλλον της Άρτας στον πρωτογενή Τομέα. Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου αποφάσισε να προχωρήσει στην κατάρτιση – σύνταξη φακέλου που αφορά την αναγνώριση του ακτινιδίου προέλευσης του Νομού Άρτας, ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
Να σημειωθεί πως προς αυτή την κατεύθυνση κινούνταν εδώ και καιρό ο Αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Ψαθάς, ώστε το αίτημα για μια αναβάθμιση της ποιότητας του ακτινιδίου της Άρτας, να σηματοδοτήσει και την καλύτερη διάθεση αλλά και την προστασία του από φαινόμενα ασυδοσίας των εμπόρων όπως στην παραγωγική περίοδο του 2022.
Οι γεωγραφικές ενδείξεις κατοχυρώνουν δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας για συγκεκριμένα προϊόντα, των οποίων οι ιδιότητες συνδέονται ειδικά με την περιοχή παραγωγής.

Οι γεωγραφικές ενδείξεις περιλαμβάνουν:
-ΠΟΠ — προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (τρόφιμα και οίνοι)
-ΠΓΕ — προστατευμένη γεωγραφική ένδειξη (τρόφιμα και οίνοι)
-ΓΕ — γεωγραφική ένδειξη (αλκοολούχα ποτά και αρωματισμένοι οίνοι).
Το σύστημα γεωγραφικών ενδείξεων της ΕΕ προστατεύει τις ονομασίες των προϊόντων που προέρχονται από συγκεκριμένες περιοχές και έχουν ειδικές ιδιότητες ή χαίρουν φήμης που συνδέεται με την περιοχή παραγωγής.

Ονομασία Προέλευσης
Ως «ονομασία προέλευσης» νοείται η ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν:
α) το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, χώρα
β) του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες
γ) του οποίου όλα τα στάδια της παραγωγής εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής

Γεωγραφική Ένδειξη
Ως «γεωγραφική ένδειξη» νοείται η ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν:
α) το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή χώρα
β) του οποίου ένα συγκεκριμένο ποιοτικό χαρακτηριστικό, η φήμη ή άλλο χαρακτηριστικό μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη γεωγραφική του προέλευση
γ) του οποίου ένα τουλάχιστον από τα στάδια της παραγωγής εκτελείται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

Η ανακοίνωση της ΠΕ Άρτας
Στην ανακοίνωση της ΠΕ Άρτας και του Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Ψαθιά, σημειώνονται τα εξής: «Στα πλαίσια στήριξης του πρωτογενή τομέα από την Περιφέρεια Ηπείρου, περιλαμβάνεται και η προώθηση και ενίσχυση των αγροτικών προϊόντων της περιοχής. Για το σκοπό αυτό λαμβάνονται υπόψη οι σύγχρονες τάσεις και εξελίξεις για την στήριξη των ποιοτικών προϊόντων της περιοχής.
Η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου αποφάσισε να προχωρήσει στην κατάρτιση – σύνταξη φακέλου που αφορά την αναγνώριση του ακτινιδίου προέλευσης του Νομού Άρτας, ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).
Η απόκτηση σήματος Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) θα αναδείξει την τοπική ιδιαιτερότητα του ακτινιδίου Άρτας, θα του προσδώσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με αντίστοιχα προϊόντα καθιστώντας το αναγνωρίσιμο τόσο στην Ευρωπαϊκή αγορά, όσο και στις άλλες διεθνείς αγορές».

Προστασία της ΕΕ
Η πολιτική της ΕΕ για την ποιότητα αποσκοπεί στην προστασία της ονομασίας συγκεκριμένων προϊόντων με σκοπό την προβολή των μοναδικών τους χαρακτηριστικών, τα οποία συνδέονται με τη γεωγραφική τους προέλευση καθώς και με την παραδοσιακή τεχνογνωσία.
Οι ονομασίες προϊόντων μπορούν να συνοδεύονται από «γεωγραφική ένδειξη» (ΓΕ) εάν έχουν ειδικό δεσμό με τον τόπο στον οποίο παράγονται. Η αναγνώριση των ΓΕ δίνει τη δυνατότητα στους καταναλωτές να εμπιστεύονται και να διακρίνουν τα προϊόντα ποιότητας, ενώ παράλληλα βοηθά τους παραγωγούς στην καλύτερη διάθεση των προϊόντων τους στην αγορά.

Άλλες αποφάσεις
Επίσης με άλλες αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκαν οι διαδικασίες δημοπράτησης και των παρακάτω έργων:
• «Διαμόρφωση χώρου συγκέντρωσης πλαστικών απορριμμάτων στην περιοχή “Όρμος Παναγιάς – Λωρίδα Σαγιάδας Δήμος Φιλιατών Π.Ε. Θεσπρωτίας”», προϋπολογισμού 77.000 €
• Σύναψη συνεργασίας με «Τεχνικό σύμβουλο για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις περιοχής ρέματος Μπούση», προϋπολογισμού € 74.400.
• «Άμεση επέμβαση για αποκατάσταση καθιζήσεων οδικού δικτύου προς Μιχαλίτσι», προϋπολογισμού € 205.000
• «Άμεση αντιστήριξη πρανών της 45ης επαρχιακής οδού στα όρια του Ελατοχωρίου», προϋπολογισμού € 37.000.
• «Άμεση αποκατάσταση ταμιευτήρων νερού στα ορεινά του Ζαγορίου», προϋπολογισμού € 102.000
• «Άμεση αποκατάσταση καθίζησης στην 41η επαρχιακή οδό Π.Ε. Ιωαννίνων», προϋπολογισμού € 65.720
• «Βελτίωση 3ης επ. οδού από Τσίμοβο έως Κέδρο», με προϋπολογισμό 248.000 ευρώ.
Ανάδειξη αναδόχων

Από την Οικονομική Επιτροπή αναδείχτηκαν επίσης οι οριστικοί ανάδοχοι για τα έργα:
-“Παρακολούθηση των ενεργειακών παρεμβάσεων στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία (ΖΠΑ)», προϋπολογισμού € 206.500. Ανάδοχος: RENEL I.K.E..
– «Παροχή εξειδικευμένων Συμβουλευτικών, Τεχνικών και Διοικητικών Υπηρεσιών με στόχο την αδειοδότηση καταδυτικού πάρκου στην Περιφέρεια Ηπείρου και ειδικότερα στη θαλάσσια περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 62.000. Ανάδοχος: ΑΜΒΙΟ- ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ κλπ Α.Ε..
-«Άμεση αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων επί της επαρχιακής οδού προς Εκκλησοχώρι Π.Ε. Ιωαννίνων», προϋπολογισμού 74.400 ευρώ. Ανάδοχος: ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΙΚΕ.
– «Κατασκευή αρδευτικής διώρυγας του Τ.Ο.Ε.Β. Βασιλικού», προϋπολογισμού 31.520 ευρώ. Ανάδοχος: Δ. ΦΑΦΑΣ.