Για τις Εκλογές του ΤΕΕ 3 Νοεμβρίου 2019

Ευχαριστήριο Ευάγγ. Χρηστάκη
Το παρακάτω ευχαριστήριο μήνυμα απέστειλε ο Ευάγγελος Χρηστάκης, με αφορμή τις εκλογές του ΤΕΕ της περασμένης Κυριακής: «Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους για τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία στο Νομό Άρτας αλλά και σε όλη τη Περιφέρεια Ηπείρου. Το θετικό είναι ότι οι συνάδελφοι δώσανε ένα ηχηρό παρών και ψήφο εμπιστοσύνης στην νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας, στις αναπτυξιακές ψηφιακές μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί και προωθεί το ΤΕΕ, με ταυτόχρονη εντολή ολοκλήρωσης και εφαρμογής τους, για την αναβάθμιση του επαγγέλματος του Μηχανικού και του ΤΕΕ. Η συμμετοχή δίνει ένα μήνυμα ευθύνης και προοπτικής από τον τεχνικό κόσμο προς τη κοινωνία.
Επίσης θέλω να συγχαρώ όλες τις παρατάξεις για το αποτέλεσμα που φέρανε και τις καλώ να εργαστούμε όλοι μαζί, από την επόμενη μέρα, για ένα εξωστρεφές Τεχνικό Επιμελητήριο που στόχο θα έχει τη προάσπιση των συμφερόντων μας και τη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που θα εξασφαλίσουν την επιστροφή της χώρας μας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.
Προσωπικά ευχαριστώ τους συναδέλφους που στήριξαν με τη ψήφο τους τα ψηφοδέλτια της ΔΚΜ (Δημοκρατική Κίνηση Μηχανικών) και τη φέρανε Πρώτη Δύναμη στην Aντιπροσωπεία του Περιφερειακού τμήματος Ηπείρου με ποσοστό 41,75% και στη Κεντρική Αντιπροσωπεία με ιστορικό ποσοστό 39,66%.Τέλος αξίζουν συγχαρητήρια στον Αρτινό συνάδελφο και Πρόεδρο ΤΕΕ Γιώργο Στασινό που σαν επικεφαλής της Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών κατάφερε μία ιστορική νίκη».

Καταγγελία από τους Ορίζοντες Ηπείρου
Σε ανακοίνωσή της η παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας στη Περιφέρεια Ηπείρου, καταγγέλλει όπως υποστηρίζει παρανομίες στο εργοστάσιο επεξεργασίας στερεών αποβλήτων Ηπείρου όπου σημειώνονται τα εξής: Τέρμα τα «Χάδια» για τους Παραβάτες του Περιβάλλοντος. Τη περασμένη Δευτέρα ο Ιωάννης Ράιδος ,μέλος της γραμματείας οργανωτικού των Οριζόντων Ηπείρου από το δήμο Δωδώνης εντόπισε και καταγγέλλει μια απίστευτη παρανομία στο εργοστάσιο επεξεργασίας στερεών αποβλήτων Ηπείρου στο Δήμο Δωδώνης στη Δημοτική Ενότητα Δωδώνης Δ. Δ. Πολύγυρου – Ελευθεροχωρίου.
Αποτύπωσε σε βίντεο τα λύματα από το κομπόστ του εργοστάσιου (υπάρχει βίντεο) να καταλήγουν στο ποτάμι της Ψήνας που εκβάλει στο Σουλόπουλο του Καλαμά, ενώ σε άλλο βίντεο, φαίνονται να καταλήγουν στον ποταμό Τύρια .
Περιμένουμε από τους αρμόδιους να διερευνήσουν αμέσως την κατάσταση αλλιώς οι Ορίζοντες Ηπείρου θα κινήσουν όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την απόδοση των όποιων ευθυνών διαπιστωθούν είτε σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης είτε στην συγκεκριμένη εταιρεία.

Δήμος Νικολάου Σκουφά
Κυκλικός κόμβος στο κέντρο Κομποτίου
Τον χώρο μπροστά από το δημαρχείο, απέναντι από την κεντρική πλατεία Κομποτίου ανακατασκευάζει η Δημοτική Αρχή Ν. Σκουφά και σε ανακοίνωση της Δημάρχου Ροζίνας Βαβέτση, αναφέρονται τα εξής: «το κέντρο Κομποτίου θα πάρει μια διαφορετική μορφή. Στο σημείο που συγκλίνουν τρεις δρόμοι, θα κατασκευαστεί ένα μικρός κυκλικός κόμβος ο οποίος θα βοηθήσει στην ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων, θα διευκολύνει τις μετακινήσεις των πεζών αλλά και θα αναβαθμίσει αισθητικά την περιοχή.
Μελέτες έδειξαν ότι η υφιστάμενη κατάσταση, από πλευράς γεωμετρικών χαρακτηριστικών στο συγκεκριμένο σημείο, παρουσιάζει σοβαρές αδυναμίες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές απαιτήσεις της κυκλοφορίας, τόσο των οχημάτων, όσο και των πεζών, και καθώς υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων, κρίθηκε σκόπιμο να γίνουν αλλαγές.

Στόχος είναι λοιπόν να βελτιωθεί η όλη κατάσταση με τη δημιουργία ενός μικρού κυκλικού κόμβου και τον διαχωρισμό των δύο λωρίδων κυκλοφορίας του κεντρικού δρόμου.
Ταυτόχρονα, στο σημείο που η κύρια τέμνουσα οδός συναντάει τη διερχόμενη οδό θα κατασκευαστούν δύο τριγωνικές νησίδες ώστε να βελτιωθεί στον μέγιστο βαθμό η λειτουργικότητα στο συγκεκριμένο σημείο.
Επίσης, καθώς ο κόμβος βρίσκεται εντός αστικού ιστού, κρίθηκε αναγκαίο να κατασκευαστούν και πεζοδρόμια πλάτους 1,5 μέτρου. Φυσικά θα γίνουν οι απαραίτητες διαγραμμίσεις στο οδόστρωμα και θα τοποθετηθούν σημάνσεις για οχήματα και πεζούς.
Λόγω των μικρών του διαστάσεων, ο συγκεκριμένος κυκλικός κόμβος (8 μέτρα διάμετρος), αποτελεί την ίδια ώρα και μια οικονομική αλλά και φιλική λύση για τους πεζούς, καθώς εξασφαλίζει την ασφαλή τους διέλευση από την περιοχή, σε συνδυασμό με τις χαμηλές ταχύτητες των οχημάτων που θα διέρχονται από το συγκεκριμένο σημείο».

Δημήτρη Τσαρδάκη
“Ο κοσμός από την ανάποδη”
Ο κόσμος μας είναι δημιουργία της μακροχρόνιας φυλογενετικής και ψυχογενετικής εξέλιξης του ανθρώπινου είδους και δημιουργήθηκε με μετακίνηση από το εσωτερικό του προς τα έξω, όπως το ίδιο το σύμπαν. Κεντρικός πρωταγωνιστής του σημερινού κυρίαρχου μοντέλου του ιδιοκτησιακού-ναρκισσιστικού πολιτισμού μας είναι ο άνθρωπος με τις νοητικές δομές και τις ενδιάθετες ψυχογενετικές ενορμήσεις του.Οι τελευταίες ευθύνονται, κατά κύριο λόγο, για την εξέλιξη του πολιτισμού, αλλά και για τις ανθρώπινες τραγωδίες και βαρβαρότητες της ιστορίας.
Ο άνθρωπος ως βιολογικό ον είναι προϊόν της φύσης και με τις δικές του ενέργειες καθίσταται ο ίδιος δημιουργός του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντός του.
Την ανθρώπινη ιστορία την γράφουν οι δρώντες άνθρωποι και δεν την ορίζουν ούτε θεοί, ούτε δαίμονες, ούτε μελλοντολόγοι και προφήτες.Η φύση είναι αυτοδημιούργητη και ο άνθρωπος δημιουργός του εαυτού του.
ISBN 978-960-02-3558-6 Σχήμα 14×21, Σελίδες 232, Τιμή: €11,00 (δεν συμπερ. 6% ΦΠΑ)
Έκδοση Αθήνα 2019

Το Κτήμα Γκλίναβος γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού
Το Κτήμα Γκλίναβος για έβδομη συνεχή χρονιά συμμετέχει στην «Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού» με το δίκτυο επισκέψιμων οινοποιείων «Δρόμοι του Κρασιού της Βορείου Ελλάδος», την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019. Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού πραγματοποιείται και εορτάζεται από το 2009, τη δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου με τη συμμετοχή οινοποιείων που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων του Κρασιού (RECEVIN) ή σε οινοτουριστικά δίκτυα.
Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019 από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, το Κτήμα Γκλίναβος θα είναι επισκέψιμο για το οινόφιλο κοινό, το οποίο θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί στο οινοποιείο και τα κελάρια του και να δοκιμάσει τα μοναδικά κρασιά του από γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες που καλλιεργούνται στα ιδιόκτητα αμπελοτόπια της περιοχής της Ζίτσας.
Επιπλέον το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε δύο ιδιαίτερες γευστικές δοκιμές με σκοπό την ανάδειξη του μικροκλίματος της Ζίτσας εκφρασμένο μέσα από διάφορες ποικιλιακές συνθέσεις. Οι δύο δοκιμές θα πραγματοποιηθούν στις 13:00 και στις 15:00.
Ωράριο λειτουργίας: 11:00 – 17:00. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Δήμος Πωγωνίου: Νέα παράταση για τις δηλώσεις στο Ελληνικό Κτηματολόγιο
Νέα παράταση για τις δηλώσεις ιδιοκτησίας στο Ελληνικό Κτηματολόγιο ζήτησε με επιστολή του στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Πωγωνίου κ. Στυλιανός Κουκουλάρης.
Ο κ. Κουκουλάρης επισημαίνει την αδυναμία των κατοίκων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους για εμπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων κτηματολογίου καθώς πολλοί δημότες κατοικούν σε άλλες περιοχές με αποτέλεσμα να αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρονοβόρα η συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών ενώ ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αποτελείται από άτομα τρίτης ηλικίας που δυσκολεύονται ιδιαίτερα με τις διαδικασίες που απαιτούν οι δηλώσεις του Κτημοτολογίου.
«Ο Δήμος Πωγωνίου είναι ένας ακριτικός Δήμος με γερασμένο πληθυσμό και πολλούς απόδημους με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες στην ολοκλήρωση της κτηματογράφησης. Παρακαλούμε όπως δοθεί νέα παράταση που είναι απαραίτητη προκειμένου να καταφέρουν να ολοκληρώσουν οι δημότες μας τις διαδικασίες. Το ποσοστό των κατατεθειμένων δηλώσεων στην περιοχή, σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουμε, αγγίζει μόλις το 50 %» σημειώνει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Κουκουλάρης.

Σύσκεψη για το προσφυγικό
Αναλυτική συζήτηση για το προσφυγικό και την κατάσταση στην Ήπειρο πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της μηνιαίας συνάντησης όλων των εμπλεκομένων φορέων που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ιωαννίνων.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Ιωαννίνων, Πωγωνίου, Κόνιτσας και Ζηρού, των περιοχών δηλαδή όπου υπάρχουν δομές φιλοξενίας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Γιάννης Αιβατίδης, η αντιπεριφερειάρχης Αγνή Νάκου, εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, της Ύπατης Αρμοστείας, του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και των ΜΚΟ.

Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ενδελεχής ενημέρωση για την κατάσταση στην Ήπειρο, όπου σήμερα φιλοξενούνται 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες, σε οργανωμένα Κέντρα, σε ξενοδοχειακές μονάδες και σε μισθωμένα διαμερίσματα ενώ παρουσιάστηκαν διεξοδικά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι.
Παράλληλα υπήρξε ενημέρωση για την λειτουργία και τον προγραμματισμό του Αυτοτελούς Κλιμακίου Ασύλου Ιωαννίνων όπως και ενημέρωση για την συγκρότηση των Συμβουλίων Ένταξης Μεταναστών που συγκροτούν οι Δήμοι.
Στην συνάντηση επισημάνθηκε η ανάγκη για πληρέστερη ενημέρωση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως και των τοπικών κοινωνιών τόσο για νέες μετακινήσεις προσφύγων όσο και για άλλες πρωτοβουλίες που μπορεί να δρομολογηθούν ώστε όλοι να είναι έτοιμοι για να συμβάλλουν προκειμένου να μην προκαλούνται προβλήματα.

ΚΙΝΑΛ: Απροστάτευτη αφήνει την πρώτη κατοικία η Κυβέρνηση
«Απροστάτευτη αφήνει και πάλι την πρώτη κατοικία η Κυβέρνηση, παρά τις διαφημιζόμενες από χθες το βράδυ βελτιώσεις του ν. 4605 του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίον είχαμε καταγγείλει για τους περίφημους «κόφτες», την ατελέσφορη και πολύπλοκη διαδικασία, κυρίως όμως γιατί έθεσε ημερομηνία λήξης στην προστασία που παρείχε ο ν.3869/2010 του ΠΑΣΟΚ» αναφέρει ανακοίνωση Γραφείου Τύπου Κινήματος Αλλαγής, στην οποία τονίζει τα εξής: «Με την λήξη της προστασίας του ν.3869/2010 στο τέλος του έτους, το μικρό αριθμό αιτήσεων και τον ελάχιστο αριθμό που έχουν εγκριθεί προς διευθέτηση, ο κίνδυνος των μαζικών πλειστηριασμών είναι πλέον ορατός.
Το Κίνημα Αλλαγής, αντί για τις ασπιρίνες που μοιράζει από χθες η Κυβέρνηση, θα επαναφέρει τις προτάσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας που είχε καταθέσει με τη γνωστή πρόταση Νόμου το 2018 και ζητά από την Κυβέρνηση, ως ελάχιστο πρώτο βήμα, να παρατείνει τουλάχιστον για ένα έτος την προστασία του ν.3869/2010, ώστε στο διάστημα αυτό να αναζητηθούν οι προσφορότερες λύσεις και να αποτραπεί ο κίνδυνος μαζικών πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Στην κατεύθυνση αυτή θα καταθέσει ανάλογη τροπολογία στην Βουλή, όπως ανακοίνωσε χθες η κα Γεννηματά κατά την επίσκεψή μας στην Τράπεζα της Ελλάδος».