Γιώργος Ζάψας: Στις «στις ελληνικές καλένδες» η ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού

Ποιος κοροϊδεύει ποιόν; Η κυβέρνηση τον Περιφερειάρχη ή ο Περιφερειάρχης τους Ηπειρώτες;

Αντιπαράθεση για την κατασκευή του οδικού άξονα Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά, μεταξύ της παράταξης ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ και του Περιφερειάρχη Ηπείρου, επειδή η κυβέρνηση δια του αρμόδιου Υπουργού δηλώνει την αδυναμία χρηματοδότησης του έργου από το νέο ΕΣΠΑ (σε συνάντηση Καλογιάννη Στ./ Καραμανλή Κ.).
Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων σημειώνονται και τα εξής: «Το έχουμε ξαναπεί και θα το επαναλαμβάνουμε. Η ευθύνη για τη ματαίωση κατασκευής του τμήματος Γιάννενα – Κακαβιά και της ολοκλήρωσης της Ιόνιας οδού (Δυτικός Άξονας) θα βαραίνει εσαεί τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και πρώην νομάρχη Ιωαννίνων. Ολιγώρησε ως νομάρχης επί εποχής υπερυπουργού Γ.Σουφλιά (2005-2009), όταν υπήρχε δυνατότητα άνετης χρηματοδότησης.

15 χρόνια μετά, επεδίωξε την μεταβίβαση της αρμοδιότητας ωρίμανσης επέκτασης της Ιόνιας οδού μέχρι την Κακαβιά, από το Υπουργείο στην Περιφέρεια (Ιούλιος 2020) και πήρε την ευθύνη ως μη όφειλε για να αποτύχει στη συνέχεια να εντάξει το έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης, την ώρα που χρηματοδοτούνται ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη, ο Ε65 βορειότερα και η ζεύξη της Σαλαμίνας, αλλά όχι η σύνδεση της Ελλάδας με την γείτονα Αλβανία.
Και σαν να μην έφταναν αυτά τα επιτεύγματα ήρθε η ανακοίνωση του Υπουργείου για παράταση στην ολοκλήρωση της μελέτης του δρόμου Καμπή – Πρέβεζα μέσω της Ιόνιας Οδού. Δηλαδή δε θα προχωρήσει ούτε η παράκαμψη της Φιλιππιάδας μέχρι τη Γέφυρα Καλογήρου!

Και η ανακοίνωση σημειώνει : «Κατά τη συνήθη τακτική του ο Περιφερειάρχης στοχοποιεί τον πρώην Υπουργό Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Σπίρτζη ότι δεν ολοκλήρωσε μελετητικά τη σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια οδό και πως δεν ασχολήθηκε με το δρόμο Γιάννενα – Κακαβιά, αλλά ξεχνάει πως η Νέα Δημοκρατία έκλεισε δυο χρόνια στην κυβέρνηση και τα έργα δεν είναι στις προτεραιότητες της! Όπως θέλει να ξεχνάει ποιοι συνέταξαν και υπέβαλαν το ΕΣΠΑ 2014-2020 και το ΠΕΠ Ηπείρου (κυβέρνηση Σαμαρά και Περιφέρεια Ηπείρου) και δεν συμπεριέλαβαν τότε το συγκεκριμένο έργο… Να μη δεχθούμε υποβιβασμό της ποιότητας και των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του α/δ Γιάννενα – Κακαβιά, να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή της παράκαμψης Φιλιππιάδας και η ωρίμανση της μελέτης σύνδεσης με την Πρέβεζα… Ήταν στρατηγικό σφάλμα η επιλογή της Περιφέρειας να αναλάβει την ωρίμανση του έργου της ολοκλήρωσης της Ιόνιας οδού, πράγμα που θα δικαιολογούνταν στην περίπτωση σύνδεσης της Πρέβεζας με την Ιονία και ακολούθως επέδειξε αδυναμία και ανικανότητα παρέμβασης ώστε να ενταχθούν τα έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης. Όλα τα υπόλοιπα έχουν ειπωθεί και κρίνονται. Το αποτέλεσμα μετράει και δυστυχώς είναι αρνητικό για την Ήπειρο»

Και ανακοίνωση Σπίρτζη
Εν τω μεταξύ εκδόθηκε και απάντηση του Χρήστου Σπίρτζη, τομεάρχη ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη, στην οποία σημειώνεται πως «Δεν έχω απαντήσει σε πολλές ανακοινώσεις – προκλήσεις του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Καχριμάνη και των στελεχών της κομματικής του παράταξης, της ΝΔ, σε πλήθος ανακριβειών, ψεμάτων και διαστρεβλώσεων που αφορούν τα στρατηγικά έργα της Ηπείρου… Να με κατηγορούν όμως στη χθεσινή ανακοίνωση τους, ότι έλεγα ψέματα και δεν έλεγα συστηματικά την αλήθεια προκειμένου να καλύψουν τις ανεπάρκειες και τον παλαιοκομματισμό τόσο των ίδιων όσο και της κυβέρνησης τους πάει πολύ… Δεν αισθάνομαι όμως την ανάγκη να απολογηθώ στις για πολλές δεκαετίες Περιφερειακές αρχές της Ηπείρου και στην παράταξη της ΝΔ, για το ότι δεν κάναμε σε μια τετραετία -με τη χώρα σε μνημόνιο από τη ΝΔ,- όσα αυτοί δεν έκαναν τουλάχιστον από το 1974 (…) Να θυμίσω λοιπόν στον Περιφερειάρχη και τους συνεργάτες του, ότι :

– Σήμερα 24 Ιουλίου 2021, 47 χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, ο κομματικός φορέας τον οποίον υποστηρίζει έχει αναλάβει την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας το 1974, το 1977, το 1989, το 2004, το 2007, το 2012 και το 2019. Προφανώς φταίει, όπως και για ό,τι έχει γίνει στη χώρα από το 1821, η τετραετία που την ευθύνη διακυβέρνησης είχε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά μήπως, παρ’ ελπίδα, αισθάνεστε κάπου την ανάγκη να απολογηθείτε για τα υπόλοιπα χρονικά διαστήματα;».