Γιώργος Μεράντζας στο iEidiseis

Αν δεν πρέπει να φτιάξουμε σήμερα ένα μέτωπο αντίστασης τότε πότε θα το κάνουμε;

Για τις εμφανίσεις του στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, αλλά και το νέο του δίσκο «Κόσμε πού να σε γυρίσω», που αφιερώνει στη Μάγδα Φύσσα –και ένα του τραγούδι στον «αδερφό» Θάνο Μικρούτσικο-μιλάει στο iEidiseis ο συμπατριώτης μας, Γιώργος Μεράντζας.
Ο Γιώργος Μεράντζας μιλάει και για την πολιτική κατάσταση, λέγοντας πως στηρίζει τις ελπίδες του στην αριστερά: «Τα πάντα περιμένω από την αριστερά αλλά δεν το βλέπω. Έχω ελπίδα από αλλού; Αν δεν πρέπει να φτιάξουμε σήμερα ένα μέτωπο αντίστασης τότε πότε θα το κάνουμε. Να βάλουμε τα πράγματα κάτω, να συμφωνήσουμε σε 10 βασικές προτάσεις για να σταματήσει αυτή η διολίσθηση στην άβυσσο. Και όσοι δε συμφωνούν να πάρουν το κόστος, να εκτεθούν στην κοινωνία».

Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα κριτικός προς την κυβέρνηση: «Αισθάνομαι και σας μιλάω ειλικρινά χειρότερα και από την δικτατορία γιατί τότε έστω και πίσω από τις κουρτίνες κυκλοφορούσαν κάποιες ειδήσεις και ο κόσμος στην πλειοψηφία του προσπαθούσε να μάθει τι γίνεται. Σήμερα άκρα του τάφου σιωπή. Μπήκε ένα πανελλαδικό φίμωτρο για να μην κυκλοφορήσει τίποτα απ’ την αλήθεια. Έχω την εντύπωση ότι αυτή η κατάσταση θα στοιχίσει πάρα πολλά στη χώρα μας και η πτώση της θα κάνει πολύ μεγάλο κρότο».

Η συνέντευξη

ΕΡΩΤ.: Στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο φέτος. Θα μας πείτε τι θα ακούσουμε;
-Όπως γνωρίζουν οι περισσότεροι που έρχονται στις παραστάσεις μας εμείς δεν είμαστε διασκεδαστές. Αυτό που κάνουμε, όπως μου αρέσει να λέω, είναι ομαδική ψυχοθεραπεία. Τραγουδάμε ότι μας πονάει. Οι επιλογές των τραγουδιών γίνονται με στόχο να πούμε αυτό που θέλουμε στη σημερινή κατάσταση και γενικότερα επιλέγουμε τραγούδια που οδηγούν σε μια εσωτερική ανάταση. Στις φετινές παραστάσεις θα παρουσιάσουμε και την καινούργια μου δουλειά, που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό με τίτλο. «Κόσμε που να σε γυρίσω» Ο τίτλος των φετινών παραστάσεων είναι: Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος κανενός

ΕΡΩΤ.: Και καινούργιο δίσκο. «Κόσμε πού να σε γυρίσω». Πώς και το αποφασίσατε;
-Όπως έχω ξαναπεί από το 2007 που ξαναγύρισα στο τραγούδι, (Γιατί είχα σταματήσει 17 χρόνια) είμαι εραστής του τραγουδιού και δεν ζω από αυτό. Μου δίνει μεγάλη χαρά, με βοηθάει στην ψυχική μου ισορροπία κι αισθάνομαι, μέσα από αυτή την διαδικασία,ότι είμαι και χρήσιμος στην κοινωνία. Έτσι λοιπόν με όλα αυτά που ζούμε τα τελευταία χρόνια, που δεν έμεινε τίποτα όρθιο και γονάτισε η πλειοψηφία της κοινωνίας μας, αισθάνθηκα την ανάγκη να κάνω κάτι. Μάζεψα λοιπόν το υλικό και νάμαι. Ο τίτλος είναι λίγο αλληγορικός γιατί στην πραγματικότητα λέει… κόσμε πού να σε γυρίσω που δεν έχεις γόνατα.

ΕΡΩΤ.: Τον αφιερώνεις στη Μάγδα Φύσσα, τη «μητέρα όλων μας», όπως την αποκαλείς.
-Το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω σ’ αυτή τη ηρωίδα γυναίκα. Μέσα από το αβάσταχτο πόνο της για το χαμό του παιδιού της κατάφερε, έξω από κάθε πρόβλεψη, να φτιάξει ένα αντιφασιστικό κίνημα. Δεν της αρέσει να το λέω αυτό αλλά δεν μπορώ να το παραβλέψω. Σκεφτείτε πώς ένιωσα την προηγούμενη Κυριακή που ήρθε να με ακούσει. Μεγάλη μου τιμή μετά από οχτώ χρόνια, όπως μου είπε, βγήκε απ’ το σπίτι της να πάει κάπου.

ΕΡΩΤ.: Και τραγούδι αφιερωμένο στον Θάνο Μικρούτσικο. Λείπει πολύ ο Θάνος. Γιατί;
-Το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω είναι να του αφιερώσω ένα τραγούδι. Πορευτήκαμε μαζί δεκάδες χρόνια. Σχεδόν μια ολόκληρη ζωή. Έχω μάθει μαζί του τόσα σημαντικά πράγματα, που με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ. Δε μ’ αρέσει να λέω πολλά αλλά δεν ήμασταν απλώς συνεργάτες, ήταν φίλος μου, αδερφός μου.

ΕΡΩΤ.: Την πολιτική κατάσταση πώς την κρίνεις; Πώς αντιμετωπίζει την πανδημία;
-Λυπάμαι για τις λέξεις που θα πω, αλλά αυτή είναι η αλήθεια μου. Η πανδημία για την κυβέρνηση ήταν μια ευκαιρία σε όλα τα επίπεδα. Στήθηκαν εργολαβίες και γίνανε πράξεις οικονομικές που δεν έχουμε ξαναδεί. Ξοδεύτηκαν 6 δισεκατομμύρια € με διαδικασία ανάθεσης, αγνοώντας προκλητικά αυτά που θα βοηθούσαν την κοινωνία, να ματώσει λιγότερο και να έχουμε λιγότερους θανάτους και μικρότερη οικονομική καταστροφή. Αισθάνομαι και σας μιλάω ειλικρινά χειρότερα και από την δικτατορία γιατί τότε έστω και πίσω από τις κουρτίνες κυκλοφορούσαν κάποιες ειδήσεις και ο κόσμος στην πλειοψηφία του προσπαθούσε να μάθει τι γίνεται. Σήμερα άκρα του τάφου σιωπή. Μπήκε ένα πανελλαδικό φίμωτρο για να μην κυκλοφορήσει τίποτα απ’ την αλήθεια. Έχω την εντύπωση ότι αυτή η κατάσταση θα στοιχίσει πάρα πολλά στη χώρα μας και η πτώση της θα κάνει πολύ μεγάλο κρότο.

ΕΡΩΤ.: Από την αριστερά τι περιμένεις;
-Τα πάντα περιμένω από την αριστερά αλλά δεν το βλέπω. Έχω ελπίδα από αλλού; Αν δεν πρέπει να φτιάξουμε σήμερα ένα μέτωπο αντίστασης τότε πότε θα το κάνουμε. Να βάλουμε τα πράγματα κάτω, να συμφωνήσουμε σε 10 βασικές προτάσεις για να σταματήσει αυτή η διολίσθηση στην άβυσσο. Και όσοι δε συμφωνούν να πάρουν το κόστος, να εκτεθούν στην κοινωνία.

ΕΡΩΤ.: Με ποιους συνεργάτες; Και το ρωτώ γιατί ξέρω ότι είστε μια μεγάλη παρέα.
-Σ’αυτό τον τομέα είμαι πάρα πολύ τυχερός. Παίζω πάντα με την ίδια ομάδα, πολλά χρόνια τώρα. Είναι Υψηλών προδιαγραφών μουσικοί- δημιουργοί, μα πάνω απ’ όλα φίλοι μου αγαπημένοι. Αυτό που νιώθω στο πάρκο μαζί τους δεν το’χω νιώσει ποτέ στη ζωή μου. Με χαρά μου να σας τους παρουσιάσω:

Δημήτρης Σίντος: πιάνο και λαούτο
Dasho kurti : Ακορντεόν
Δέσποινα Σπανού: Βιολοντσέλο
Και ο Μανώλης Πάππος: Μπουζούκι