Γιώργος Στύλιος :«Άκυρη και παράνομη η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης»

Ο Γιώργος Στύλιος βουλευτής της ΝΔ Άρτας, συμμετείχε στις εργασίες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Ο.Α.Σ.Ε.), που πραγματοποιήθηκαν στη Βιέννη στις 20-21 Φεβρουαρίου. Ο Ο.Α.Σ.Ε., αριθμεί 57 κράτη μέλη και είναι ο μεγαλύτερος διακρατικός οργανισμός για την διαφύλαξη της ασφαλείας στον κόσμο. Ασχολείται με θέματα όπως ο έλεγχος των εξοπλισμών, η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ελευθερία του Τύπου και η διεξαγωγή δίκαιων εκλογών.
Ο κ. Στύλιος ηγήθηκε της Ελληνικής αποστολής στην οποία συμμετείχαν επιπλέον οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ. Συρίγος και κ. Πνευματικός, του ΣΥΡΙΖΑ, κα. Γκαρά και κ. Βαρεμένος και του ΚΙΝΑΛ κ. Αρβανιτίδης. Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ανέπτυξε τις θέσεις της χώρας μας για την Ασφάλεια στην περιοχή μας, στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, την άκυρη και παράνομη συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – Λιβύης, καθώς και στο Προσφυγικό και το Μεταναστευτικό.

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του κ. Στύλιου στον ΟΑΣΕ
«…Ζούμε σε περίεργους και δύσκολους καιρούς. Οικονομική κρίση, μεταναστευτικό, προσφυγικό, κλιματική αλλαγή, 4η Βιομηχανική Επανάσταση δημιουργούν νέες προκλήσεις για τις αναπτυγμένες χώρες και τις Δημοκρατίες.
Πολλές σταθερές του παρελθόντος αμφισβητούνται, δεδομένα αλλάζουν αυξάνοντας την ανασφάλεια και την καχυποψία των πολιτών για τα μελλούμενα. Η Ελλάδα ως χώρα της Ανατολικής Μεσόγειου, αλλά και ως το νοτιότερο σύνορο της Ευρώπης δοκιμάζεται πρώτη καθώς στην ουσία αποτελεί τον Ευρωπαϊκό κυματοθραύστη. Μία χώρα που στέκεται όρθια μετά από δέκα και πλέον χρόνια κρίσης, σηκώνει ένα δυσανάλογο βάρος του μεταναστευτικού και προσφυγικούπροβλήματος. Αυτή είναι μία πραγματικότητα που κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί.

Την ίδια στιγμή παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα αποτελεί τον ισχυρό παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Είναι η χώρα εκείνη που έχει στέρεους δημοκρατικούς θεσμούς, είναι κράτος δικαίου με λογοδοσία και διαφάνεια, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και υψηλούς δείκτες οικονομικής ελευθερίας. Προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς ενισχύει την επιχειρηματικότητα και την οικονομική ανάπτυξη. Είναι μέλος εδώ και 40 χρόνια της ΕΕ, μέλος του ΝΑΤΟ, έχει ισχυρούς συμμάχους και αποτρεπτική ισχύ. Η Ελλάδα είναι ένας φάρος σταθερότητας, ασφάλειας, ένας πυλώνας νομιμότητας και πολιτισμού.
Πάγιά μας θέση είναι:Ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο είναι το Διεθνές Δίκαιο. Σε αυτόν τον δρόμο εμμένει η Ελλάδα, επιδεικνύοντας αυτοσυγκράτηση αλλά και αποφασιστικότητα να υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα νόμιμα δικαιώματά της.

Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε πολιτική λύση στην εστία αναταραχής στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη δηλαδή, πρέπει να έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ακύρωση του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. Ένα μνημόνιο άκυρο, το οποίο δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Είναι κάτι το οποίο αναγνωρίστηκε στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής. Είναι, επίσης, η άποψη των Ηνωμένων Πολιτειών, σχεδόν του συνόλου του Αραβικού κόσμου, αλλά και της Ρωσίας.

Υποστηρίζουμε πάγια και ανεπιφύλακτα την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης θεωρώντας ως μόνη διέξοδο από την κρίση την πολιτική επίλυση λιβυκής ιδιοκτησίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο αυτό σταθερά υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του ειδικό εκπροσώπου του ΓΓΗΕ κ. Salame συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας του Βερολίνου. Θεωρούμε τα συμπεράσματα της διάσκεψης του Βερολίνου ένα θετικό πρώτο βήμα προόδου στην διαδικασία επίλυσης της Λιβυκής κρίσης σημειώνοντας ιδιαίτερα την διάθεση όλων των πλευρών να βρουν μια πολιτική λύση και την ανάγκη εφαρμογής του εμπάργκο όπλων προς την Λιβύη. Επιπλέον προτιθέμεθα να συνεισφέρουμε με κάθε δυνατό τρόπο στις δράσεις που θα αποφασιστούν στο πλαίσιο της ΕΕ.

Θέλω να κλείσω τη σύντομη παρέμβασή μου λέγοντας, ότι οι καιροί απαιτούν διεθνείς συνεργασίες, συμμετοχικότητα και αλληλεγγύη όσο ποτέ άλλοτε. Σε αυτό τον δρόμο καλούμαστε να πορευθούμε. Αυτά που μας ενώνουν είναι πολλά περισσότερα από αυτά που μας διχάζουν…»