Ομιλία στη Βουλή για τους Αγροτικούς συνεταιρισμούς
Στη Βουλή μίλησε ο Γιώργος Στύλιος για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς. Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι κάθε νομοσχέδιο που αφορά τον αγροτικό τομέα της χώρας έχει εθνική σημασία, διότι ο αγροτοδιατροφικός τομέας είναι αυτός ο οποίος δίνει διάσταση, μέγεθος και ύπαρξη στην ελληνική περιφέρεια. Ο κ. Στύλιος επισήμανε ότι το ζητούμενο είναι η δημιουργία βιώσιμων συνεταιρισμών, ενώ ανέφερε ότι η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία αντιμετωπίζει ατέλειες και προβλήματα του παρελθόντος και αξιοποιεί τη συσσωρευμένη εμπειρία διορθώνοντας λάθη και παραλείψεις. Ακολουθούν τα βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Στύλιου:
«…Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η χώρα περνά δύσκολες ώρες, καθώς έχει να αντιμετωπίσει έναν ώμο εκβιασμό της γείτονας χώρας, της Τουρκίας, που εργαλειοποιεί απελπισμένους ανθρώπους. Η Κυβέρνησή μας, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, της Νέας Δημοκρατίας, απάντησε άμεσα και αποφασιστικά στην τουρκική πρόκληση, φυλάσσοντας τα σύνορα. Διεθνοποίησε το ζήτημα, κάλεσε την ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία στη χώρα μας. Απαιτείται απ’ όλους μας ενότητα, σοβαρότητα, ψυχραιμία και ρεαλισμός. Απαιτείται να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που αυτές τις δύσκολες για την πατρίδα μας στιγμές διαφυλάσσουν το μέγιστο αγαθό της εθνικής ασφάλειας. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητούμε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Αγροτικοί συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις». Τίθεται, συνεπώς, τα ερωτήματα: Επιτελούν οι συνεταιρισμοί τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν; Είναι αναγκαία η εξυγίανση και η ανασυγκρότηση των συνεταιρισμών; Τι μπορεί και τι πρέπει να προσφέρει η πολιτεία στις συνεταιριστικές οργανώσεις;
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, από τους τεσσερισήμισι χιλιάδες αγροτικούς συνεταιρισμούς του παρελθόντος μετά τον εξορθολογισμό του νόμου Σκανδαλίδη φθάσαμε περίπου στους δύο χιλιάδες και σήμερα βρισκόμαστε στα εξής δεδομένα: Εκατόν δώδεκα να βρίσκονται στη διαδικασία λύσης και εκκαθάρισης, ενώ σε λειτουργία είναι μόνο οι οκτακόσιοι δεκαεννιά. Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί προβλήματα στους παραγωγούς με μικρό κλήρο, που είναι και η πλειοψηφία των αγροτών της χώρα μας. Οι αγρότες μας δεν έχουν πρόσβαση σε συνεργατικά σχήματα, δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τις οικονομίες κλίμακος, χάνουν στον ανταγωνισμό. Οι διεθνείς επιστημονικές τάσεις του μάνατζμεντ στον αγροτοδιατροφικό τομέα υποδεικνύουν τον δρόμο.
Οι προτάσεις τους, αποτέλεσμα επιστημονικών ερευνών, συνηγορούν ότι μέσα από συνέργειες και συνεργασίες στα πρότυπα των clusters του εξωτερικού θα μπορούσαν οι αγρότες να βελτιώσουν τις αποδόσεις τους και να καλυτερεύσουν τη θέση τους. Το ζητούμενο για τους παραγωγούς μας είναι η εξειδίκευση και η εξωστρέφεια.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η δημιουργία βιώσιμων συνεταιρισμών είναι το ζητούμενο. Αυτό προσπαθεί να επιτύχει η σημερινή νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Με τη σημερινή παρέμβαση, δίνονται μεγαλύτεροι βαθμοί ελευθερίας στους συνεργατισμούς, απομακρύνοντάς τους από τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους, ενώ ταυτόχρονα, καθιερώνονται διαδικασίες, οι οποίες τους καταστούν πιο ευέλικτους και πιο αποτελεσματικούς. Το νομοσχέδιο πετυχαίνει τα εξής:
Πρώτον, προβλέπεται η οργάνωση ενός συνεταιρισμού από μικρότερο αριθμό παραγωγών, καθώς αυτό επιτρέπει την οριζόντια οργάνωση παραγωγών κατά προϊόν, ενώ προτρέπει σύγχρονες και μεσαίες επιχειρήσεις, σε συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο, να δημιουργήσουν εμπορικές ενώσεις και να δώσουν υπεραξία στα προϊόντα τους, υποστηρίζοντας έτσι την τοπική επιχειρηματικότητα, δημιουργώντας συνθήκες αντίστοιχες με αυτές μιας ανώνυμης εταιρείας. Δεύτερον, προβλέπεται ιδιαίτερη ενίσχυση και πρόνοια για τους γυναικείους συνεταιρισμούς. Τρίτον, το Υπουργείο καθορίζεται ως εποπτεύουσα αρχή, χωρίς όμως να ελέγχει τη νομιμότητα όλων των αποφάσεων των συνεταιρισμών. Αυτό, δυστυχώς, ίσχυε με τον προηγούμενο νόμο, τον ν.4384/2016 όπου οδήγησε σε έναν ασφυκτικό έλεγχο και σε γραφειοκρατία και δεν απέδωσε.
Αναφέρομαι πολύ σύντομα σε μία μεγάλη μεταρρύθμιση, όπου επιτρέπεται να μετέχουν ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι μπορούν να επενδύσουν, να βοηθήσουν τους αγρότες με τεχνογνωσία, με ροή κεφαλαίων και κυρίως, με τη χρησιμοποίηση των δικτύων διανομής και πωλήσεων που οι ίδιοι οι επενδυτές έχουν. Κάθε νομοσχέδιο που αφορά τον αγροτικό τομέα της χώρας έχει εθνική σημασία. Και έχει εθνική σημασία, διότι ο αγροτοδιατροφικός τομέας είναι αυτός, ο οποίος δίνει διάσταση, μέγεθος και ύπαρξη στην ελληνική περιφέρεια. Είναι αυτός που δίνει ζωή στα απομακρυσμένα χωριά της χώρας, στα νησιά μας…»