Γκρεμίζουν το θέατρο κάστρου!!!

Η Αρχαιολογία θέλει το χώρο «αποστειρωμένο»!

Θα φτιάξει νέο θέατρο στο ποτάμι, υπόσχεται ο Δήμαρχος

Έντονες οι πρώτες αντιδράσεις από πολίτες

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση της προϊσταμένης της εφορείας αρχαιοτήτων Άρτας ότι θα κλείσει το θέατρο του Κάστρου και μάλιστα σε εκδήλωση της ίδιας της Αρχαιολογίας, σε ένα χώρο τον οποίο θεωρεί «ακατάλληλο» και θέλει να τον κατεδαφίσει!
Η ανακοίνωση της προϊσταμένης Εφορίας Αρχαιοτήτων Άρτας για το κλείσιμο του θεάτρου του κάστρου της Άρτας, όπως ήταν φυσικό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και δυσαρέσκεια, αφού οι πολίτες της Άρτας έχουν τις πλέον άσχημες εντυπώσεις από τη λειτουργία της Αρχαιολογίας, ειδικά τις δεκαετίες του ’60, ’70 και ’80, όπου τίποτα δεν γίνονταν αν δεν έδιναν την άδεια οι Αρχαιολόγοι. Δημότες της Άρτας, που εξοργίσθηκαν με την εξέλιξη αυτή, δηλώνουν πως οι αντιλήψεις που αντιμετωπίζουν τους αρχαιολογικούς χώρους σαν αποστειρωμένα μαυσωλεία είναι μιας άλλης εποχής, όταν η αρχαιολογία, ήταν πάνω και από την αστυνομία και από την αγροφυλακή και οι αρχαιολόγοι θεωρούσαν εαυτούς ως «ιδιοκτήτες» των χώρων μέσα στους οποίους υπήρχαν αρχαία κτίσματα ή ευρήματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από την κυρία Βαρβάρα Παπαδοπούλου λίγο πριν την εκδήλωση που διοργάνωσε η Εφορία Αρχαιοτήτων με συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Magna Grecia, το θεατράκι θα πάψει πλέον να λειτουργεί γιατί όπως υποστήριξε δεν έχει τις προδιαγραφές και οι εκδηλώσεις που γίνονταν εκεί, είχαν άδεια με προσωπική ευθύνη του δημάρχου Αρταίων.
Η αντίδραση του κόσμου που πήγαν για να παρακολουθήσουν τη συναυλία, ήταν έντονη, όμως το λόγο πήρε και ο Δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης, που αφού επιβεβαίωσε πως θα κλείσει το θέατρο κάστρου υποσχέθηκε ότι θα δημιουργηθεί καινούργιος χώρος για συναυλίες και εκδηλώσεις στο Παραλίμνιο Πάρκο της Άρτας, ενώ η προϊσταμένη της Αρχαιολογίας υποσχέθηκε πως ο χώρος που φιλοξενεί τώρα τα αποδυτήρια θα γίνει αίθουσα προβολής και θα είναι πάλι ανοιχτό για το κοινό.

Να σημειωθεί πως την ίδια υπόσχεση είχε δώσει ο Δήμαρχος Αρταίων και το 2015, όταν σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είχε τεθεί ξανά το θέμα με τη λειτουργία του «Θεάτρου Κάστρου». Μάλιστα γίνονταν λόγος για «άδεια» που δεν υπάρχει επειδή το συγκεκριμένο θέατρο δεν έχει έξοδο κινδύνου και για το λόγο αυτό δεν μπορεί να πάρει νόμιμα άδεια για να γίνουν εκεί οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις και οι θεατρικές παραστάσεις.
Μάλιστα σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, ο Δήμαρχος κ. Τσιρογιάννης ενημέρωνε ότι η Δημοτική Αρχή έχει ήδη αποφασίσει την κατασκευή νέου θεάτρου στο χώρο που ήταν τα γήπεδα τένις μέσα στο Κάστρο, και σε συνεργασία με την Αρχαιολογία προχωρά στις κατάλληλες ενέργειες για την υλοποίηση του έργου αυτού από το Δήμο Αρταίων!!!
Σήμερα ο Δήμαρχος αλλάζει και εκείνη την απόφαση και αποφασίζει άλλη θέση, στο Παραποτάμιο Πάρκο, δηλαδή μέσα στην κοίτη του Ποταμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δημιουργείται κίνηση, που θα αντιμετωπίσει τόσο την Αρχαιολογία, όσο και τη Δημοτική Αρχή, με προσφυγές, αλλά και με παραστάσεις σε κάθε αρμόδια αρχή, θεωρώντας την απόφαση αυθαίρετη και βλαπτική για τον πολιτισμό στην περιοχή, αφού αν καταργηθεί το Θέατρο Κάστρου, αυτομάτως αποδυναμώνεται η λειτουργία του ΞΕΝΙΑ ως «χώρος πολιτισμού», αφού είχε συνδεθεί η λειτουργία του ενός με την παρουσία του άλλου.