Γράφουν για το 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Ιστορικής σημασίας το 3ο Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. πραγματοποιεί το 3ο του Συνέδριο, τη στιγμή που εξελίσσεται ένας πόλεμος, με ότι αυτό συνεπάγεται σχετικά με τις έννοιες ειρήνη, προσφυγιά, δυστυχία, βαρβαρότητα, δημοκρατία.
Εστιάζοντας στην ελληνική πραγματικότητα, διαπιστώνουμε ότι οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες και επίπονες για την πλειοψηφία των πολιτών, που πραγματικά έχουν λυγίσει από τις συνέπειες της πανδημίας, της ακρίβειας, της οικονομικής εξαθλίωσης και της κατάρρευσης της κοινωνικής προστασίας.
H επιτελική διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ έχει καταρρεύσει πλήρως στα μάτια και τις συνειδήσεις των ανθρώπων όσο και αν παλεύει σθεναρά σύσσωμο το μιντιακό σύστημα για το αντίθετο. Στο εσωτερικό της ΝΔ γιγαντώνεται ένα επικίνδυνο κράμα δεξιάς και ακροδεξιάς, την ίδια στιγμή που φαινόμενα κοινωνικής συντηρικοποίησης απαντώνται σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των Προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, χτυπά το καμπανάκι του κινδύνου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο προοδευτικός κόσμος δε δικαιούται να κλείσει τα μάτια. .

Για την κοινωνία που υποφέρει, για τους ανέργους που εμπαίζονται και για τη νεολαία που βλέπει παντού αδιέξοδα, είναι χρέος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να δώσει πολιτική διέξοδο. Η κοινωνία έχει ανάγκη από προοδευτική διακυβέρνηση με έμφαση στην κοινωνική πολιτική και την οικονομική-παραγωγική ανάπτυξη. Είναι ηθική και ιστορική υποχρέωση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να διαμορφώσει συμμαχίες στην ελληνική κοινωνία και την πολιτική σκηνή.
Προχωράμε με αποφασιστικότητα και αισιοδοξία στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Οφείλουμε να τολμήσουμε τομές και αλλαγές που ακολουθούν το όραμά μας για ένα κόμμα στο οποίο τα μέλη του θα έχουν ενεργό ρόλο και ουσιαστικό λόγο. Ο μετασχηματισμός του κόμματος σε ένα κόμμα μαζικό, κόμμα των μελών και των φίλων, ριζωμένο στις μεγάλες κοινωνικές ομάδες της χώρας, κόμμα που να επικοινωνεί με σύγχρονους όρους με τους πολίτες, είναι το ζητούμενο.

Μέσα σε αυτή την λογική, έρχονται οι προτάσεις του Προέδρου, Αλέξη Τσίπρα, για την εκλογή των ανωτέρων οργάνων αλλά και του Προέδρου του κόμματος από τα κομματικά μέλη. Προτάσεις που δείχνουν την απόλυτη εμπιστοσύνη του Προέδρου προς τα μέλη μας, που από απλούς αποδέκτες της κομματικής γραμμής, τους κάνει συνδιαμορφωτές των πολιτικών εξελίξεων.
Η εμπειρία που απέκτησε το κόμμα μας από την διακυβέρνηση της χώρας αλλά και από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάς δίδαξε πολλά σημαντικά. Οφείλουμε να μετασχηματίσουμε αυτή τη γνώση και εμπειρία σε ρεαλιστική, εφαρμόσιμη και οραματική πολιτική. Οι απαιτήσεις της κοινωνίας από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είναι πλέον υψηλότερες και φυσικά αυστηρότερες. Οι πολίτες θα αξιολογήσουν το προγραμματικό και κυβερνητικό μας σχέδιο με όρους απόδοσης και αποτελεσματικότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο οι 5+1 βασικές προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, που μία προοδευτική κυβέρνηση θα υλοποιήσει αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης είναι:
1) Ριζοσπαστικά και ουσιαστικά μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας.
2) Αποκατάσταση της εργασίας κι ενίσχυση των μισθών.
3) Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
4) Ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας (ΕΣΥ– συντάξεις).
5) Στήριξη της νέας γενιάς (Παιδεία/ πρόγραμμα στέγης).
Η έκτη προγραμματική δέσμευση αφορά το όραμα του κόμματος για αλλαγή παραγωγικού
Προχωράμε αποφασιστικά και ενωτικά, μέσα από προτάσεις σύνθεσης, συνδημιουργίας για ένα οραματικό μέλλον για τη ζωή και τη χώρα, με την προσδοκία η προσυνεδριακή περίοδος αλλά και το τριήμερο του συνεδρίου να ανοίξουν τον δρόμο για ένα κόμμα σύγχρονο, συμμετοχικό, συμπεριληπτικό, ισότιμο και φιλικό, εγκολπώνοντας όσες και όσους πιστεύουν σε κοινές θέσεις και αξίες.
Οι σελίδες της ιστορίας του κόμματός μας κάθε άλλο παρά λευκές είναι, με την αξιακή αποστολή του να επιτελείται, όταν γράφονται με την κοινωνία, για την κοινωνία, μέσα από μια δυναμική σχέση συνέργειας και συνευθύνης.

Βίκυ Σιαπάτη
Μέλος Ν.Ε. ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. Άρτας

 

Συνέδριο για την Προοδευτική Αλλαγή

Του Βασίλη Τσίρκα

Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία διεξάγεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα και την κοινωνία. Η πανδημία, η ακρίβεια και ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλάζουν όλα τα δεδομένα. Η αντιμετώπιση των συνεπειών τους προϋποθέτουν μια ευρεία Προοδευτική Συμμαχία.
Στο Συνέδριο κορυφώνεται η μεγάλη διαδικασία διεύρυνσης, ανασυγκρότησης και ποιοτικού μετασχηματισμού σε ένα ανοιχτό, μαζικό, λαϊκό κόμμα της Αριστεράς. Πρόκειται για ένα συνέδριο τομής και συνέχειας, με στόχο μια Νέα Αρχή και την Πολιτική Αλλαγή στη χώρα.
Για να απαντήσουμε στις σύγχρονες προκλήσεις χρειαζόμαστε ένα σύγχρονο δημοκρατικό κόμμα, κορμό του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Ένα κόμμα που εκφράζει τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας των εργαζομένων, των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, των αγροτών, των κοινωνικά αδύναμων και των νέων ανθρώπων, που επιθυμούν ένα καλύτερο και κοινωνικά πιο δίκαιο μέλλον.

Η κυβέρνηση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη απέτυχε παταγωδώς να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημικής κρίσης, της ακρίβειας και του πολέμου στην Ουκρανία. Για να γίνει μια νέα αρχή, απαιτείται μια νέα ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της πολιτικής, ώστε να έρθουν στην πρώτη γραμμή οι ανάγκες των πολλών και η θωράκιση της χώρας απέναντι σε αβεβαιότητες και κινδύνους που μεγαλώνουν.
Μπροστά στη διαφαινόμενη κατάρρευση της κυβέρνησης της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, το Συνέδριό μας μπορεί να γίνει καταλύτης για τη διαμόρφωση μιας μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Με αιχμή τα ζητήματα της εργασίας, της κοινωνικής προστασίας, της Υγείας και της Παιδείας, της κλιματικής κρίσης, των δικαιωμάτων, των δημοκρατικών θεσμών, της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, διεκδικούμε να συσπειρώσουμε γύρω από την πολιτική μας πρόταση την κοινωνική πλειοψηφία.
Με τις στρατηγικές στοχεύσεις και το πολιτικό μας πρόγραμμα απευθυνόμαστε στον κόσμο της εργασίας και της νεολαίας, στους αριστερούς και προοδευτικούς πολίτες που οραματίζονται μια προοδευτική Ελλάδα της δημιουργίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης.

Σε αυτή τη στρατηγική του ποιοτικού μετασχηματισμού εμπίπτουν και οι προτάσεις για τις μεγάλες καταστατικές αλλαγές που πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας. Δίνοντας τον πρώτο λόγο στα μέλη σε σημαντικά ζητήματα και για την ηγεσία του κόμματος, επιδιώκουμε να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση των πολιτών με την πολιτική και να ενθαρρύνουμε την ουσιαστική πολιτική συμμετοχή.
Με την ισάριθμη εκπροσώπηση των φύλων, την ψηφιακή λειτουργία και τη θεσμοθέτηση συγκεκριμένου αριθμού θητειών σε δημόσια και κομματικά αξιώματα, επιδιώκουμε να απαντήσουμε στην εντεινόμενη κρίση του κομματικού φαινομένου, την κρίση αντιπροσώπευσης και την κρίση εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα.
Χωρίς ανανέωση, εμπλοκή των ζωντανών και δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας και σύγχρονες μεθόδους συμμετοχής και πολιτικής δράσης, οι πολίτες, και κυρίως οι νέοι και νέες θα συνεχίσουν να γυρίζουν την πλάτη στην πολιτική.

Η προοπτική ενός σύγχρονου και ελκυστικού κόμματος είναι αυτή που απεύχονται οι αντίπαλοί μας να δουν να υλοποιείται. Γιατί τους ευνοεί να είναι οι προοδευτικές δυνάμεις απομονωμένες και κατακερματισμένες. Είναι η στρατηγική που μπορεί να ενδυναμώσει την παρουσία μας στα συνδικάτα, στην αυτοδιοίκηση, στις ενώσεις μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών, στη νεολαία.
Σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών και ανακατατάξεων το ζητούμενο είναι η συγκρότηση ενός συμμετοχικού κόμματος, που επιδιώκει να ασκήσει πολιτική στη βάση αξιών, αρχών και ιδεών, εκφράζοντας πολιτικά το σύνολο των αυθεντικών λαϊκών συμφερόντων και διεκδικήσεων. Ενός κόμματος που δρα ως μαγνήτης πολιτικού ήθους για όλα τα προοδευτικά και δημοκρατικά πολιτικά ρεύματα. Ενός κόμματος με βαθιές ιστορικές ρίζες που συνενώνει διαφορετικά ρεύματα της Αριστεράς, των προοδευτικών δυνάμεων και των κοινωνικών κινημάτων.
Κεντρική μας επιδίωξη είναι να επανέλθει η πολιτική στο προσκήνιο, ώστε η λαϊκή κυριαρχία και οι δημοκρατικοί θεσμοί να αποκτήσουν σύγχρονο αυθεντικό περιεχόμενο. Τοποθετούμαστε απέναντι στα νεοφιλελεύθερα σχέδια, ενάντια στην δεξιά και την ακροδεξιά. Θέλουμε να συμπορευτούμε με τις άλλες δημοκρατικές δυνάμεις όπου υπάρχουν κοινά επίδικα και σημεία σύγκλισης. Μαχόμαστε ενάντια στη διαπλοκή και τη διαφθορά. Διεκδικούμε να δικαιώνουμε διαρκώς την παρακαταθήκη ότι «δεν είμαστε σαν τους άλλους».

Ο δρόμος για να διαμορφωθεί η αναγκαία κοινωνική και πολιτική δύναμη που θα νικήσει στις επόμενες εκλογές περνάει μέσα από ένα δημοκρατικό, ενωτικό και προωθητικό συνέδριο που θα μας φέρει πιο κοντά στην Προοδευτική Πολιτική Αλλαγή. Ένα Συνέδριο επανεκκίνησης και ελπίδας που θα σηματοδοτήσει τη νικηφόρα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές, για να συγκροτηθεί μία ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση που θα προωθήσει τις αλλαγές και τις μεγάλες τομές που έχει επειγόντως ανάγκη η ελληνική κοινωνία

*Ο Βασίλης Τσίρκας είναι δικηγόρος, πρώην βουλευτής Άρτας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.