Γραμματεία γυναικών της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Άρτας

8η Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ για να προωθήσει τα δικαιώματα της γυναικών.
Η Γραμματεία γυναικών της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Άρτας, σε μήνυμα της αναφέρει: «Από το 1969 που εισήλθαν στο Σώμα της Αστυνομίας μέχρι και σήμερα, οι γυναίκες αστυνομικοί δίνουν το δικό τους καθημερινό αγώνα στη δουλειά και στη ζωή τους. Η γυναίκα Αστυνομικός αποδεικνύει στην πράξη με τις ικανότητές της, την εργατικότητα, τη συνέπεια, τη δυναμικότητα, το πάθος και την αποτελεσματικότητά της σ’ έναν κατ’ εξοχήν ανδροκρατούμενο χώρο, ότι επάξια κατέχει αυτή τη θέση προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο. Η Αστυνομικός που εκτός από εργαζόμενη σε μια δύσκολη δουλειά, είναι ταυτόχρονα γυναίκα, μητέρα και σύζυγος, που φροντίζει το σπίτι της, τα παιδιά της, τους οικείους της, δεν χάνει την ευαισθησία της, την θηλυκότητά της και την κοινωνικότητά της».

Για το Νομαρχιακό Τμήμα Άρτας της ΑΔΕΔΥ η ανακοίνωση σημειώνει μεταξύ άλλων: «8 Μαρτίου 2021, Ελλάδα… οι γυναίκες συνεχίζουν να υφίστανται διακρίσεις στην εργασία, την εκπαίδευση, τηνυγεία, την πολιτική ζωή, συνεχίζουν να είναι πιο ευάλωτες στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, συνεχίζουννα είναι πιο εκτεθειμένες σε όλες τις μορφές βίας. Ταυτόχρονα, με την έλευση της πανδημίας και της οικονομικήςκρίσης οι γυναίκες βρίσκονται περισσότερο εκτεθειμένες στην ανεργία, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τηνεργοδοτική αυθαιρεσία. Οι διαλυμένες κοινωνικές δομές του κράτους Πρόνοιας φυλακίζουν τις γυναίκες στον«παραδοσιακό» τους ρόλο της φροντίδας του σπιτιού, των παιδιών και των ηλικιωμένων. Παράλληλα η υποχρεωτικήτηλεργασία συμπιέζει τον προσωπικό χρόνο των γυναικών στο ελάχιστο.

Η φετινή παγκόσμια ημέρα της γυναίκας βρίσκει την χώρα μας στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ισότητας των φύλων (…) Η ΑΔΕΔΥ, ως τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο στο Δημόσιο τομέα, φέρνει στην επιφάνεια τα προβλήματα τωνγυναικών, με στόχο όχι μόνο να συζητηθούν ευρέως στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης, αλλά για να ξεκινήσειμια αγωνιστική παρέμβαση για την επίλυσή τους».

Σε μήνυμα του ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ κ. ΚΩΝ/ΝΟΥ ΚΑΨΑΛΗ για την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ, αναφέρονται: «Η 8η Μαρτίου είναι ημέρα ευγνωμοσύνης σε όλες τις γυναίκες. Είναι ημέρα τιμής και σεβασμού για όλα όσα προσφέρουν στη δύσκολη καθημερινότητα και συγχρόνως είναι η ημέρα που μας θυμίζει τις κατακτήσεις και τις διεκδικήσεις της γυναίκας στο πέρασμα των χρόνων.

Στις 8 Μαρτίου 1857 οι γυναίκες διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και καλύτερους μισθούς, σηκώνοντας την αυλαία για ένα διαρκή αγώνα για χειραφέτηση, ισότητα, οικονομική και κοινωνική καταξίωση. Ένας αγώνας που δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις παραμένει επίκαιρος ακόμη και σήμερα. Είναι χρέος μας να κατανοήσουμε απόλυτα τον σπουδαίο και πολλαπλό ρόλο της γυναίκας και να εξαλείψουμε κάθε διάκριση και ανισότητα. Στις γυναίκες οφείλουμε σεβασμό και αγάπη, όχι μόνο μία ημέρα αλλά καθημερινά και για πάντα. Άλλωστε και η αγάπη είναι γένους… θηλυκού!
Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες!».