ΓΣΕΒΕΕ: πολλές επιχειρήσεις εστίασης βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής
Σε οριστικό λουκέτο ή στην καλύτερη περίπτωση, σε αναστολή λειτουργίας προχώρησαν ήδη δεκάδες καταστήματα εστίασης σε όλη την Ελλάδα από τις αρχές του νέου έτους, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΓΣΕΒΕΕ.
H Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) ζητά να διευρυνθούν οι ΚΑΔ για τους οποίους ισχύει η αναστολή των συμβάσεων εργασίας. «Η αναστολή των συμβάσεων εργασίας για τον Ιανουάριο του 2022 στις επιχειρήσεις που επιβλήθηκε απαγόρευση μουσικής και για εκείνες στις οποίες περιορίστηκε η λειτουργία έως τα μεσάνυχτα ήταν μια αναγκαία απόφαση που απαλύνει τις συνέπειες του άτυπου lockdown», σημειώνει σε ανακοίνωσή της.
Ωστόσο, συνεχίζει η ΠΟΕΣΕ, οι επιχειρήσεις εστίασης που θίγονται από την εξάπλωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας και τις μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων ξεπέρασαν κατά πολύ τις επιχειρήσεις με μουσική. Η κίνηση στην αγορά έχει μειωθεί δραματικά κι όσο αυξάνονται τα κρούσματα τόσο περισσότεροι πολίτες μειώνουν ή αποφεύγουν εντελώς τις εξόδους. Η προοπτική αύξησης των κρουσμάτων για τις επόμενες τουλάχιστον ημέρες θα οδηγήσει σε αδιέξοδο δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες που είχαν προετοιμαστεί για την αυξημένη κίνηση των εορτών.
Αδυνατώντας πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους κα στις ανελαστικές δαπάνες, μετά την εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γεώργιος Καββαθάς. Ο κ. Καββαθάς έκανε λόγο για παλινωδίες της κυβέρνησης με την εφαρμογή των μέτρων από τη μία, ακόμη όμως και με την ανακοίνωση των ΚΑΔ για τις αναστολές των συμβάσεων στο προσωπικό, η οποία αφήνει εκτός λίστας τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, άρα και τους εργαζόμενους σε αυτές.
«Καταρχάς, για την εστίαση οι ανακοινώσεις των μέτρων της Πρωτοχρονιάς συνιστούν καταστροφή, γιατί όλοι είχαν αγοράσει προμήθειες, και τελικά υπέστησαν μία μείωση σε ποσοστό άνω του 70%. Έρχεται η απόφαση των αναστολών και βλέπουμε, ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις μένουν εκτός και γι’ αυτό ζητάμε την τροποποίηση των αποφάσεων από τα υπ. Εργασίας και Ανάπτυξης.
Θα πρέπει να μπει στους ΚΑΔ το σύνολο του κλάδου και επίσης να ληφθεί μέριμνα για την απαλλαγή ή την επιδότηση των επιχειρήσεων από την καταβολή των ενοικίων που τρέχουν κανονικά, σε περίοδο μάλιστα που έχει διπλασιαστεί το ενεργειακό κόστος. Ήδη από τις αρχές του χρόνου σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε ως ΓΣΕΒΕΕ σε όλη την Ελλάδα έκλεισαν επιχειρήσεις με πολλά χρόνια λειτουργίας, που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις συνθήκες και οι εργαζόμενοι δε μπαίνουν σε αναστολή, αλλά στο ταμείο ανεργίας», ανέφερε ο κ. Καββαθάς.
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, σημείωσε πως τα χρόνια της πανδημίας, ο κλάδος της εστίασης έχει στοχοποιηθεί άδικα, ενώ έχει αποδείξει στην πράξη, από την περίοδο που επαναλειτούργησε, ότι πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όχι μόνο τήρησε στο ακέραιο τα μέτρα, αλλά επιβαρύνθηκε και με επιπλέον κόστη, για αυτά.