Στη μνήμη του Παναγιώτη Ζιώβα

Απαθανάτισε τον Αμβρακικό όσο λίγοι και πέταξε μαζί με τα πετούμενά του

Το Ημερολόγιο έγραφε 10 Δεκεμβρίου όταν ο συμπατριώτης μας φωτογράφος και λάτρης της φύσης Παναγιώτης Ζιώβας άφηνε τη γη που αγάπησε για να πετάξει με τα πουλιά του Αμβρακικού για άλλου κόσμους ονειρικούς.
Του άρεσαν τα ταξίδια κι έτσι στη γειτονιά των αγγέλων πραγματοποιεί πλέον τα όνειρα του..
Ένα μικρό αφιέρωμα με κάποια λόγια και φωτογραφίες του ίδιου ως ελάχιστο φόρο τιμής σε έναν άνθρωπο που λάτρεψε τον τόπο του και έφυγε πάρα πολύ νωρίς.

«…Αμβρακικός κόλπος. Ένας από τους πιο σπάνιους και σημαντικότερους υγροτόπους της χώρας μας. Ένας τόπος μαγικός με μοναδικό και σπάνιο οικοσύστημα. Με έκταση 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα περίπου ο Αμβρακικός αποτελεί μια κλειστή θάλασσα η οποία περιλαμβάνει πολλούς και μικρότερους υγροτόπους. Στον κλειστό αυτό κόλπο εκβάλλουν τα ποτάμια Άραχθος και Λούρος όπου το νερό τους αναμιγνύεται με το νερό της θάλασσας, και δημιουργεί υφάλμυρες και γλυκές ζώνες. Υγρότοποι χαρακτηρίζονται οι λιμνοθάλασσες , τα δέλτα ,οι ποταμοί , οι λίμνες , τα έλη και οι εκβολές .

Στο μοναδικό αυτό οικοσύστημα βρίσκουν καταφύγιο και τόπο αναπαραγωγής περισσότερα από 290 είδη πουλιών, πολλά εκ των οποίων απειλούνται με εξαφάνιση. Μερικά από τα πιο σπάνια είναι: ο Αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus), η Λαγγόνα (Phalacrocorax pygmeous), ο Στικταετός (Aguila clanga), η Βαλτόπαπια (Aythya nyrocal), ο Ήταυρος (Botaurus stellaris) , ο Κραυγαετός (Aquila pomarina), η Χουλιαρομύτα (Platalea Leucorodial),και η Χαλκόκοτα (Plegadis falcinellus). Οι κύριες λιμνοθάλασσες της περιοχής είναι η λιμνοθάλασσα Λογαρού, με έκταση 28.000 στρέμματα, η λιμνοθάλασσα Τσουκαλιό, με έκταση 17.000 στρέμματα και η λιμνοθάλασσα της Ροδιάς, με έκταση 15.000 στρέμματα. Στη λιμνοθάλασσα Ροδιά βρίσκεται ο μεγαλύτερος ενιαίος καλαμώνας της Ελλάδας. Στις πλούσιες λιμνοθάλασσες του Αμβρακικού, όπου λειτουργούν και ως φυσικά εκτροφεία, ξεχειμωνιάζουν και βρίσκουν καταφύγιο μεγάλοι αριθμοί υδρόβιων πουλιών της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ο Αμβρακικός Κόλπος είναι ένας υγρότοπος υψίστης σημασίας όχι μόνο για τα Ελληνικά, αλλά και για τα διεθνή δεδομένα….»Π.Ζ.