Δ΄ Συνοδικό Συνέδριο Θρησκευτικού Τουρισμού στην Άρτα

-Με τις ευλογίες Ιερώνυμου
Μεγάλη προβολή για τα Βυζαντινά μας μνημεία

Την Τρίτη 25 Ιουνίου 2019, το πρωί, πραγματοποιήθηκε στην Άρτα Συνάντηση – Σύσκεψη, στο Ξενοδοχείο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΝ, με θέμα την διοργάνωση, υπό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, στην Ιερά Μητρόπολη Άρτης, τον μήνα Νοέμβριο 2019, του Δ΄ Πανελληνίου Συνεδρίου Θρησκευτικού Τουρισμού.

Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για την Άρτα, αφού θα προβληθούν όλα τα σημαντικά μας Θρησκευτικά Βυζαντινά Μνημεία, που μπορεί να αποτελέσουν πόλο έλξης για ένα μεγάλο τμήμα των επισκεπτών όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και του Εξωτερικού, που επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά την μακραίωνη σχέση της Άρτας με τη Θρησκεία.
Να σημειωθεί πως προηγήθηκαν συζητήσεις του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, με την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Όλγα Γεροβασίλη, σχετικά με την διοργάνωση του Συνεδρίου και με τις υπόλοιπες διαδικασίες που θα χρειαστούν μέχρι την διοργάνωση.

Ο Θρησκευτικός τουρισμός αποτελεί βασικό γνώρισμα της Ορθοδοξίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στις ορθόδοξες χώρες, ως ένα είδος ταξιδίου πνευματικής αναζήτησης και ανακάλυψης νέων πνευματικών και φωτισμένων δρόμων. Άλλωστε η θρησκεία είναι ένα «μέσο» που φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά καθώς μοιράζονται κοινές εμπειρίες και «πιστεύω». Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς συνδυάζει πολιτιστικούς, πολιτικούς όσο και αρχιτεκτονικούς παράγοντες.

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στους πιο διάσημους προορισμούς θρησκευτικού τουρισμού στον κόσμο. Κάθε εξωκλήσι, μοναστήρι, ναός ή μνημείο αποτελούν κομψοτέχνημα. Σε αυτό το σημείο δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το γεγονός πως στην Ελλάδα ο επισκέπτης βιώνει μια ακόμη μαγική εμπειρία καθώς έχει την ευκαιρία να συναντήσει ναούς ή και μνημεία διαφορετικών θρησκειών σε όλη την επικράτεια, σε συνδυασμό με τη μοναδική φυσική ομορφιά των τοπίων της, καθώς και των ιδιαίτερων σημείων που δεσπόζουν τα θρησκευτικά μνημεία, τα οποία στην Άρτα, έχουν και ιδιαίτερους συμβολισμούς.
Στην Συνάντηση – Σύσκεψη συμμετείχαν εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, ως Πρόεδρος της αρμοδίας Συνοδικής Επιτροπής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος ως Αντιπρόεδρος αυτής, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Σπυρίδων Κατραμάδος ως Γραμματεύς αυτής, ο κ. Γεώργιος Κούρτης, ο κ. Χρήστος Πετρέας και ο κ. Θεόδωρος Πιτταράς.

Επίσης, έλαβαν μέρος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Όλγα Γεροβασίλη, η Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Αναστασία Σίμου, ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Χρήστος Τσιρογιάννης, καθώς και εκπρόσωπος του Αστυνομικού Επιθεωρητού Ηπείρου, εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Άρτας και εκπρόσωποι άλλων Φορέων, ενώ σχεδιάστηκε ενδεικτικό πρόγραμμα των εργασιών του προγραμματιζομένου Συνεδρίου και αντηλλάγησαν απόψεις θεμάτων οργανωτικής φύσεως.

Χαιρετισμός Καχριμάνη
Στη σύσκεψη των φορέων που πραγματοποιήθηκε στην Άρτα για την οργάνωση του 4ου Συνοδικου Συνεδρίου Θρησκευτικού Τουρισμού με τίτλο “Ήπειρος – Προσέγγιση στα θρησκευτικά μνημεία και τον πολιτισμό της”, παραβρέθηκε η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης κ. Αναστασία Σίμου, που στην τοποθέτησή της μετέφερε και τον χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη.

«Σας μεταφέρω το χαιρετισμό του Περιφερειάρχη μας κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να βρίσκεται σήμερα εδώ αν και πολύ το επιθυμούσε, μαζί με τη διαβεβαίωση πως θα είμαστε πάντα κοντά σας, αρωγοί και συμπαραστάτες στη διοργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων Προσκυνηματικού Τουρισμού» είπε η κα Σίμου και συνέχισε λέγοντας: «Παράλληλα διατυπώνουμε και τις ευχαριστίες μας προς την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας για την επιλογή της Άρτας ως τόπο Προσκυνηματικού Τουρισμού, που η επιλογή αυτή θα κορυφωθεί τον Νοέμβριο με τη διοργάνωση συνεδρίου.

Ως γνωστόν προσκυνηματικός τουρισμός ορίζεται το σύνολο εκείνο των τουριστικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη διενέργεια ταξιδιού μεμονωμένων ατόμων ή οργανωμένων ομάδων σε τόπους, χώρους και μνημεία θρησκευτικής σημασίας για λόγους θρησκευτικού, εκπαιδευτικού και ενημερωτικού ενδιαφέροντος. Στην Ήπειρο γενικά, στην Άρτα ειδικότερα , στο νομό Άρτας υπάρχουν σπουδαία θρησκευτικά μνημεία, αναρίθμητα ξωκκλήσια, μοναστήρια. Παρηγορήτρια το σήμα κατατεθέν μας.
Σημεία και στοιχεία που συνιστούν ένα μοναδικό μέρος οργάνωσης εκδρομής προσκυνηματικού χαρακτήρα. Μια Περιφέρεια, γεμάτη προσκυνήματα. Τόπος αγιασμενος από μορφές του Αποστόλου Παύλου, του Μαξίμου Γραικου, του Κοσμά του Αιτωλού.
Σας ευχαριστούμε λοιπόν και για μια άλλη φορά δηλώνουμε την άμεση συμπαράστασή μας και την αρωγή μας στο θεάρεστο αυτό έργο σας».