Δήλωση για τις μειωμένες ενισχύσεις των αγροτών

Βασίλης Τσίρκας,

πρώην βουλευτής Άρτας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

Οι αγρότες, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που η πανδημία έχει δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, βρίσκονται αντιμέτωποι για ακόμη μια φορά με την αναλγησία και την ανεμελιά της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.
Σε μια χρονιά με ατελείωτα προβλήματα που γεννά η ανικανότητα της κυβέρνησης της ΝΔ να διαχειριστεί την πανδημία τόσο σε υγειονομικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, οι αγρότες είδαν άλλη μια κοροϊδία να εξελίσσεται στην πληρωμή της βασικής ενίσχυσης μετά από αυτή των ενισχύσεων λόγω κορονοϊού.

Οι εμπλοκές είναι τέτοιες που αποφάσισαν να πετσοκόψουν τα ποσά στους δικαιούχους, αφού ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν προχώρησε έγκαιρα στους απαραίτητους ελέγχους, ώστε να ξεκαθαρίσει ποιοι είναι πραγματικοί δικαιούχοι της ενίσχυσης. Οι αγρότες είδαν τη βασική τους ενίσχυση μειωμένη κατά 15% περίπου εξαιτίας της υπέρβασης του εθνικού φακέλου.
Ο αγρότης επί κυβέρνησης ΣΥΡΖΑ ήξερε πότε ακριβώς θα έχει την ρευστότητα που είναι απαραίτητη για να προγραμματίσει τις υποχρεώσεις του, την κάλυψη των αναγκών της οικογένειάς του αλλά και της καλλιέργειας/εκτροφής του και λάμβανε έγκαιρα και στις ημερομηνίες που ανακοινώνονταν τις πληρωμές των ενισχύσεων στον λογαριασμό του.
Φέτος όμως οι αγρότες θυμούνται ξανά τι σημαίνει να μην τηρείται κανένα χρονοδιάγραμμα, καμία προθεσμία, ημερομηνία αλλά δυστυχώς και καμία δέσμευση ως προς το πόσο και πότε.

Η απόγνωση και τα αδιέξοδα του παραγωγικού κόσμου που παράγει η αδιαφορία για όσους πλήττονται από την πανδημική κρίση συνεχίζεται. Ο παραγωγικός κόσμος της χώρας βρίσκεται ενώπιον μιας τραγικής κατάστασης και πληρώνει την προχειρότητα και την έλλειψη προγραμματισμού.
Τα συμφέροντα των αγροτών είναι αντίθετα με αυτά της κυβέρνησης. Η Ελλάδα είναι τελευταία στη λήψη μέτρων στήριξης σε όλη την Ευρώπη. Στην πράξη, το 80% των ενισχύσεων έχει κατευθυνθεί στο 10% των επιχειρήσεων. Είναι λοιπόν προφανές ότι δεν πρόκειται για αποτυχία. Πρόκειται για σχέδιο.
Σχέδιο που χρησιμοποιεί την πανδημία και την ύφεση ως ευκαιρία να λεηλατηθούν οι αδύναμοι προς όφελος των ισχυρών, να χτυπηθεί ο παραγωγικός κόσμος, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Γιατί αυτή είναι η φιλοσοφία τους για την οικονομία. Αυτό το σχέδιο έχει μπει ήδη σε εφαρμογή

Ο παραγωγικός κόσμος που γνωρίζει καλά τα μαθηματικά της σκληρής πραγματικότητας που βιώνει καθημερινά μπορεί να αποτρέψει το σχέδιο κοινωνικής ισοπέδωσης και φτωχοποίησης που προωθεί η κυβέρνηση.