Δακρυγόνα και πετροπόλεμος με την αστυνομία στα Γιάννενα

Αντιδράσεις μεταναστών για τους μετανάστες

Δεν θέλουν άλλους στον καταυλισμό του Κατσικά

Σε μια πρωτόγνωρη εκδήλωση έλλειψης αλληλεγγύης, προχώρησαν οι πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στη δομή στον Κατσικά Ιωαννίνων. Διαμαρτυρήθηκαν έντονα στη μεταφορά και άλλων μεταναστών στον καταυλισμό, εκφράζοντας φόβους περί συμφόρησης.

Στο κέντρο του Κατσικά οι διαμένοντες ανέρχονται στους 960 και η μεγέθυνση του πληθυσμού κατά 82 ανθρώπους προκάλεσε αντιδράσεις με πετροπόλεμο, την αστυνομία να επεμβαίνει ενώ έγιναν προσαγωγές μετά τα επεισόδια.Πιο συγκεκριμένα και ενώ σε εφαρμογή βρίσκεται το σχέδιο της κυβέρνησης για αποσυμφόρηση της Μόριας, με 82 πρόσφυγες και μετανάστες να μεταφέρονται από τη Λέσβο στο Κέντρο Φιλοξενίας του Κατσικά Ιωαννίνων, εκδηλώθηκαν αντιδράσεις των μεταναστών του κέντρου στα Ιωάννινα προχώρησαν σε αποκλεισμό του καταυλισμού και στη συνέχεια πέταξαν πέτρες στους αστυνομικούς.

Μετά την πληροφόρηση ότι αναμένονται στην περιοχή 80 περίπου άνθρωποι, που μεταφέρθηκαν από τη Μόρια στον Πειραιά, οι διαμένοντες της δομής του Κατσικά, επικαλούνταν δημιουργία σκηνικού ασφυξίας στον καταυλισμό με αποτέλεσμα ομάδα προσφύγων απέκλεισε την είσοδο του Κέντρου Φιλοξενίας, με αίτημα να μη μεταφερθούν άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες. Μετά από επέμβαση της Αστυνομίας, ο αποκλεισμός έληξε, αλλά όταν το μεσημέρι έφτασαν τρία λεωφορεία, που μετέφεραν 82 πρόσφυγες, προκλήθηκαν εκτεταμένα επεισόδια, με τους αντιδρώντες πρόσφυγες να κινούνται ξανά προς την είσοδο του καταυλισμού, η αστυνομία να προσπαθεί να τους απωθήσει και να ακολουθεί πετροπόλεμος από τους πρόσφυγες και χρήση δακρυγόνων από τους αστυνομικούς.

«f@ck the police»
Κάποιοι μάλιστα από τους διαμένοντες προκλητικά φώναζαν και συνθήματα κατά της ΕΛ.ΑΣ, όπως «f@ck the police» και κατά των αστυνομικών που βρίσκονταν στο σημείο.
Όταν αργότερα ξεκίνησε η εγκατάσταση των νέων προσφύγων, που παρέμεναν στα λεωφορεία κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, δημιουργήθηκε εκ νέου ένταση και υπήρξαν αρκετές προσαγωγές προσφύγων.