Δηλώσεις αρχηγών των κομμάτων για τα μέτρα αντιμετώπισης του κορωνοϊού
Αλέξη Τσίπρας: σήμερα όλοι στρεφόμαστε στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας
«Οι ιδεολογικές διαφορές μας με τον κ. Μητσοτάκη είναι γνωστές. Η σημαντικότερη εξ αυτών ίσως είναι η διαφωνία μας για τον ρόλο του κοινωνικού κράτους και του Δημόσιου Συστήματος Υγείας σε μία κοινωνία.
Σήμερα ωστόσο μπροστά στο φόβο για την απώλεια της ζωής, όλοι στρεφόμαστε στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει που θα ήμασταν σήμερα αν δεν είχαμε αποκρούσει τις ακραίες λογικές των μνημονίων που ήθελαν 2,5 εκ. ανασφάλιστους έξω από τα δημόσια νοσοκομεία, είσοδο με πέντε ευρώ σε όλους τους ασθενείς, περαιτέρω συρρίκνωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και κλείσιμο ολόκληρων νοσηλευτικών μονάδων προς όφελος των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων» σημειώνεται μεταξύ άλλων σε .
δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, η οποία αναφέρει τα εξής:
Ζήτησα να επικοινωνήσω σήμερα με τον κ. Μητσοτάκη γιατί θεωρώ ότι η χώρα βιώνει μια πρωτοφανή κρίση που απειλεί τόσο τη δημόσια υγεία όσο και τη συνοχή της κοινωνίας.
Συνεπώς τώρα δεν είναι η ώρα της αντιπαράθεσης, αλλά η ώρα της ευθύνης.
Θέλησα λοιπόν να του μεταφέρω ότι τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ για να βοηθήσουν την Πολιτεία και κυρίως τους αρμόδιους φορείς, το υπουργείο υγείας, τα νοσοκομεία μας, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας, να ανταπεξέλθουν σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση.
Ταυτόχρονα όμως του κατέθεσα και μια σειρά από προτάσεις που θεωρούμε ότι έχουν επείγοντα χαρακτήρα.
Οι ιδεολογικές διαφορές μας με τον κ. Μητσοτάκη είναι γνωστές.
Η σημαντικότερη εξ αυτών ίσως είναι η διαφωνία μας για τον ρόλο του κοινωνικού κράτους και του Δημόσιου Συστήματος Υγείας σε μία κοινωνία.
Σήμερα ωστόσο μπροστά στο φόβο για την απώλεια της ζωής, όλοι στρεφόμαστε στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει που θα ήμασταν σήμερα αν δεν είχαμε αποκρούσει τις ακραίες λογικές των μνημονίων που ήθελαν 2,5 εκ. ανασφάλιστους έξω από τα δημόσια νοσοκομεία, είσοδο με πέντε ευρώ σε όλους τους ασθενείς, περαιτέρω συρρίκνωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και κλείσιμο ολόκληρων νοσηλευτικών μονάδων προς όφελος των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων.
Και κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει πως αν η Ελλάδα σώθηκε μια φορά με την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια που καταφέραμε το καλοκαίρι του ’18, μετά από 8 ολόκληρα χρόνια ακραίας λιτότητας, σήμερα μπορεί να σωθεί και για δεύτερη φορά, χάρη στην επιλογή να δημιουργήσουμε το μαξιλάρι ασφαλείας των 35 δισ. ευρώ.
Αυτό το μαξιλάρι μπορεί να αποτελέσει τη σανίδα σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Κάλεσα λοιπόν τον πρωθυπουργό να μη διστάσει να αξιοποιήσει τώρα, αυτή τη σημαντική παρακαταθήκη που με αίσθηση ευθύνης παραδώσαμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη αυτή κρίση της επιδημίας που απειλεί την ελληνική κοινωνία.
Του πρότεινα να διεκδικήσει τη μείωση των στόχων από εφέτος κατά 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή για 3 περίπου δισ.
Και ταυτόχρονα να ζητήσει, δαπάνες τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 2 δισ., να μη συνυπολογιστούν στους δημοσιονομικούς στόχους.
Δηλαδή, συνολικά, τουλάχιστον 5 δισ. να χρηματοδοτήσουν την αντιμετώπιση της κρίσης.
Και ανεξαρτήτως της όποιας απόφασης ληφθεί στο Γιούρογκρουπ, του ζήτησα να μη διστάσει να αξιοποιήσει μέρος από το απόθεμα των 35 δισ. για τις ανάγκες που θα προκύψουν.
Πρώτα από όλα για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού.
Το άνοιγμα νέων κλινών ΜΕΘ, αλλά και την άμεση προκήρυξη των 4.000 μόνιμων θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που εκκρεμούν.
Γιατί η άμεση προτεραιότητά μας τώρα είναι να αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Να προχωρήσει επίσης στην παράταση όλων των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών, στη μονιμοποίηση όσων έχουν προσληφθεί ως επικουρικό λοιπό προσωπικό καθώς και όσων έχουν προσληφθεί μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, προκειμένου να ενταχθούν όλοι άμεσα στο σύστημα.
Αλλά, πέρα από την ενίσχυση της Δημόσιας υγείας, οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε και τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης.
Του ζήτησα λοιπόν να μη διστάσει να εκπονήσει ένα εξαιρετικά γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
Να προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη από το δημόσιο του συνόλου του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για τις επιχειρήσεις που με απόφαση της πολιτείας πρέπει να κλείσουν.
Για όσο χρειαστεί οι μισθοί των εργαζομένων πρέπει να καταβληθούν στο ακέραιο και να μην υπάρξουν απολύσεις.
Ταυτόχρονα να καταβάλει έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών.
Να ενισχύσει τον ΟΑΕΔ ώστε να διευρυνθούν τα κριτήρια του επιδόματος ανεργίας και να καλυφθούν άμεσα οι εποχικά εργαζόμενοι.
Αλλά να προχωρήσει και σε έκτακτο επίδομα σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, ταυτόχρονα με την αναστολή πληρωμών όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.
Τέλος του ζήτησα να παρέμβει στις τράπεζες ώστε να ανασταλούν για όσο διαρκεί η κρίση οι δόσεις στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων και φυσικά να επεκταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας.
Τούτες τις ώρες όλοι οφείλουμε να γίνουμε μια γροθιά για να αντιμετωπίσουμε την κρίση.
Χειροκροτάμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας τους ανθρώπους που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να ζήσουμε οι υπόλοιποι.
Αλλά όσοι έχουμε θέση ευθύνης δεν αρκεί να χειροκροτάμε.
Οφείλουμε και να πάρουμε αποφάσεις για να τους στηρίζουμε έμπρακτα.
Τόσο αυτούς όσο και καθέναν και καθεμιά που θα έχει απώλειες από την κρίση.
Ας γίνει η κρίση αυτή η αφορμή να βγάλουμε τον καλύτερο εαυτό μας.
Αυτόν της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς.
Και ας είναι η αιτία να συνειδητοποιήσουμε την αξία της δημόσιας παρέμβασης στην οικονομία.
Αλλά και την ανεκτίμητη για ώρες σαν αυτή αξία της ενίσχυσης της Δημόσιας υγείας και του κοινωνικού κράτους.
Φώφη Γεννήματα: Στηρίζουμε με προτάσεις την προσπάθεια της χώρας
Συνομιλία με τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη είχε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού. Η Φώφη Γεννηματά σημείωσε:
1) Στηρίζουμε την προσπάθεια της χώρας και την λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων που προτείνουν τα αρμόδια όργανα με τους ειδικούς επιστήμονες.
Τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται έγκαιρα και για όλες τις δραστηριότητες που επηρεάζουν τη διασπορά , χωρίς εξαιρέσεις διότι αλλιώς αυτοαναιρούνται και ακυρώνονται.
Για την Εκκλησία πρέπει να παρθούν από την Πολιτεία αποτελεσματικά μέτρα ώστε να μη μετατρέπονται οι ναοί σε κέντρα διάδοσης της επιδημίας.
Αυτό πρέπει να ισχύσει για όλα τα δόγματα ανεξαιρέτως
……………………….. . ……………………….. . ………………………..
2) Το βάρος το σηκώνει το δημόσιο Σύστημα Υγείας, παρά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Χρειάζονται άμεσα μέτρα διοικητικά και οικονομικά.
Ειδικότερα επιβάλλεται:
• Να ανοίξουν όλα τα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με την άμεση πρόσληψη ιατρών-νοσηλευτών που έχουν εξαγγελθεί.
• Να ληφθεί μέριμνα για πρόσθετα κρεβάτια. Λειτουργία 1 Νοσοκομείου ανά Περιφέρεια, μόνο για ασθενείς από κορωνοϊό.
• Να πολλαπλασιασθούν τα σημεία ελέγχου (test) για τον κορωνοϊό.
Να ενταχθούν στον ενιαίο σχεδιασμό και τα ιδιωτικά κέντρα (και με επίταξη αν χρειασθεί) με τιμολόγιο καθορισμένο από το κράτος, που θα καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ.
• Να προμηθευτούν τα Νοσοκομεία έγκαιρα όλα τα αναγκαία μέσα για την προστασία των εργαζομένων στην υγεία.
• Να αντιμετωπισθεί η αισχροκέρδεια στην αγορά για γάντια, μάσκες, αντισηπτικά.
• Να ληφθεί ειδική μέριμνα για τα νησιά του Β. Αιγαίου που είναι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες.
3) Η Ελληνική Οικονομία, οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι βιώνουν ήδη τις συνέπειες της κρίσης.
Χρειάζονται μέτρα έξω από την πεπατημένη, με την αναστολή προβλέψεων του Συμφώνου Σταθερότητας.
Και μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα ήδη παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα (αναιμική ανάπτυξη, υστέρηση εσόδων έναντι του στόχου). Έχει πολύ μεγαλύτερες ανάγκες πχ από την Γερμανία. Είμαστε όπως κατ΄ αναλογία με τα κρούσματα του κορωνοϊού σαν υπερήλικας, σε σχέση με το παιδί.
Η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει:
• Να απαιτήσει από την Ε.Ε. εκταμίευση πολύ μεγαλύτερων ποσών από τα 37 δις (που ακούγεται) και την εξαίρεση από δημοσιονομικούς περιορισμούς-και από κρατικές ενισχύσεις- των ποσών που θα δοθούν για Υγεία, επιχειρήσεις/ εργαζόμενους.
• Να μειωθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και για τα επόμενα έτη.
Και εν συνεχεία
• Να γίνει ριζική αλλαγή του Κρατικού Προϋπολογισμού, ώστε να ενισχυθούν το ΕΣΥ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι επιχειρήσεις που κλείνουν και οι εργαζόμενοι που τίθενται σε υποχρεωτική διαθεσιμότητα.
• Να ανασταλούν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις.
• Να προετοιμασθούν ειδικά μέτρα στήριξης του Τουρισμού.
• Να στηρίξουν οι Τράπεζες την ρευστότητα. Δάνεια με χαμηλότερα επιτόκια. Να μην «κοκκινίζουν» δάνεια που λόγω της κρίσης παρουσιάζουν προβλήματα.
Δ. Κουτσούμπας μετά την τηλεδιάσκεψη με Μητσοτάκη για κορωνοϊό: Δεν μπορεί να μένουμε σιωπηλοί
«Αποδεικνύεται, με τραγικό τρόπο, ότι κοινωνικά αγαθά, όπως είναι το ύψιστο αγαθό της ζωής και της υγείας, δεν μπορούν να αφεθούν στο έλεος του κέρδους, στους ασύδοτους νόμους της αγοράς»
Με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, επικοινώνησε σήμερα, μέσω βιντεοκλήσης, ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Μετά την επικοινωνία τους, ο Δ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι «το ΚΚΕ αντιμετωπίζει με υψηλό αίσθημα ευθύνης την περιπέτεια δημόσιας υγείας που περνάει η χώρα και ολόκληρος ο κόσμος.
Ήδη έχουμε καταθέσει προτάσεις, έτσι ώστε να θωρακιστεί -όσο αυτό είναι δυνατό- το δημόσιο σύστημα υγείας και οι εργαζόμενοι σ’ αυτό είπε ο κ. Κουτσούμπας και συνέχισε:
«Αυτές οι προτάσεις αφορούν την επίταξη ιδιωτικών κλινικών, την άμεση ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό των χιλιάδων ιδιωτών γιατρών, την ανάγκη αποσυμφόρησης των νοσοκομείων, με 24ωρη λειτουργία των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, το άνοιγμα των ΜΕΘ, την άμεση πρόσληψη χιλιάδων υγειονομικών.
Καταθέτουμε, επίσης, προτάσεις για τη στήριξη των εργαζομένων, για τη στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων, που επηρεάζονται απ’ τις επιπτώσεις στην οικονομία και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων. Σε καμιά περίπτωση τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα δεν πρέπει να μπουν σε καραντίνα».
«Αυτές τις προτάσεις επανέλαβα σήμερα στον πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη. Ιδιαίτερα τόνισα την ανάγκη ότι σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες η αναγκαία ατομική ευθύνη, θα πρέπει να συμβαδίζει και πολύ περισσότερο να μην υποκαθιστά την κρατική ευθύνη» πρόσθεσε ο Δ. Κουτσούμπας.
Στη συνέχεια της δήλωσής του ανέφερε ότι «τα πράγματα θα ήταν οπωσδήποτε καλύτερα, αν έστω αυτά τα χρόνια δεν είχαν κλείσει, απ’ όλες τις κυβερνήσεις, νοσοκομειακές μονάδες, Μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που θυσιάζει την Υγεία στο βωμό των ματωμένων πλεονασμάτων και την αντιμετωπίζει ως εμπόρευμα. Αυτές οι Μονάδες έστω και τώρα πρέπει να ξανανοίξουν.
Αποδεικνύεται, με τραγικό τρόπο, ότι κοινωνικά αγαθά, όπως είναι το ύψιστο αγαθό της ζωής και της υγείας, δεν μπορούν να αφεθούν στο έλεος του κέρδους, στους ασύδοτους νόμους της αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σημερινό κράτος δεν μπορεί ούτε τα απλά, τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης και προστασίας να εξασφαλίσει. Και είναι υποχρεωμένο να καταφεύγει σε διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους, εγχώριους και διεθνείς, για φάρμακα, για μάσκες, για αντισηπτικά, για πρώτες ύλες και διάφορα. Και μάλιστα σε συνθήκες εκτίναξης των τιμών και τεράστιας αισχροκέρδειας».
«Μπορεί να λέμε όλοι “μένουμε σπίτι”, για αυτοπροστασία, για να προστατεύσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα, όλους τους συνανθρώπους μας, όμως δεν μπορεί να μένουμε σιωπηλοί στα μεγάλα κενά, στις μεγάλες τραγικές ελλείψεις, που έχουμε στην υγεία. Δυναμώνουμε, λοιπόν, τη φωνή μας για μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων, όλου του ελληνικού λαού» κατέληξε στη δήλωσή του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Βελόπουλος μετά την τηλεδιάσκεψη με Μητσοτάκη για τον κορωνοϊό: «Να μειωθεί ο ΦΠΑ παντού»
Επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε νωρίτερα το μεσημέρι, ο πρόεδρος της Ελληνικής λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος. Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας, η οποία έγινε μέσω Skype, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Βελόπουλο για την πορεία της επιδημίας και για τα μέτρα αντιμετώπισης της.
Από την πλευρά του ο κ Βελόπουλος κατέθεσε προτάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης ο πρόεδρος του κόμματος, πρότεινε μεταξύ των άλλων, την καταβολή επιπρόσθετων επιδομάτων σε εργαζομένους που δουλεύουν για όλους εμάς αυτή την περίοδο (γιατρούς, νοσηλευτές, αστυνομικούς, πυροσβέστες, εργαζόμενους στην καθαριότητα) καθώς και την επ’ αόριστο, αναστολή των πλειστηριασμών σε τράπεζες και σύσταση στις εισπρακτικές εταιρίες, να μην παρενοχλούν τους οφειλέτες σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.
Ακόμη, τη μείωση κατά 50% του ΦΠΑ, παντού, μέχρι τέλους της επιδημίας, για να μπορέσει να κινηθεί η αγορά και την στήριξη της ρευστότητας με την αναβολή πληρωμής φόρων των επιχειρήσεων, καταβολή αποζημίωσης για τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης στις επιχειρήσεις και την ταχύτερη προώθηση των φακέλων ΕΣΠΑ.
Ο κ. Βελόπουλος πρότεινε στον πρωθυπουργό, να εξετάσει την κάλυψη του μισθολογικού κόστους από το κράτος, μέτρο που όπως υποστήριξε, εφαρμόζεται για στην Ολλανδία για 27. 000 επιχειρήσεις.
Πρότεινε επίσης, το κλείσιμο του τελωνείου των Κήπων και την διενέργεια ελέγχων για την πάταξη της αισχροκέρδειας στα φαρμακεία.
Αναφορικά με τους ελέγχους στα σύνορα, πρότεινε στον πρωθυπουργό, για την ενίσχυση τους ,να διατεθούν, τα οκτώ τεθωρακισμένα οχήματα τύπου GSS- 300, τα οποία έχουν κατασχεθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και μένουν στις αποθήκες του Πειραιά αναξιοποίητα. Πρότεινε ακόμη, την ελεύθερη διέλευση στα διόδια, όσο διαρκεί η υγειονομική και οικονομική κρίση, ενώ έθεσε το θέμα των αστυνομικών και στρατιωτικών που υπηρετούν στα νησιά, καθώς ύστερα από τη νέα Κ.Υ.Α που επιβάλει το κλείσιμο ξενοδοχειακών μονάδων και διαθέσιμων δωματίων, βρίσκονται χωρίς κατάλυμα.
Ο κ. Βελόπουλος ζήτησε έλεγχο για τη διαπίστωση του κλεισίματος των παράνομων τζαμιών, και τη λήψη μέτρων προκειμένου να αποτραπεί συγκέντρωση και πορεία που έχει εξαγγείλει ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ, για τις 21 Μαρτίου.
Ανέφερε τέλος στον πρωθυπουργό την υπόσχεση του υπουργού Ανάπτυξης έπειτα από σχετικό αίτημα της Ελληνικής Λύσης, για νομοθετική παρέμβαση. ώστε να καταστεί δυνατή η εισαγωγή μετουσιωμένης αιθυλικής αλκοόλης στην Ελλάδα.