Δημάρχων ΛΟΓΟΣ υπέρ αγροτών

Αγροτικές κινητοποιήσεις στην Άρτα

Στήριξη των Αρτινών Φορέων στα χρόνια και δίκαια αιτήματα των αγροτών

 

Η ομόθυμη διάθεση για στήριξη των αιτημάτων των αγροτών, φάνηκε μετά την πρωτοβουλία του Δημάρχου Αρταίων κ. Χριστόφορου Σιαφάκα που ανέλαβε να καλέσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε ένα ανοιχτό Δ.Σ. για συζήτηση όλων των θεμάτων που απασχολούν τον αγροτικό κλάδο.
Σε συνάντηση που είχε την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024 στο γραφείο του, ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Χριστόφορος Σιαφάκας, με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Άρτας (ΟΑΣΝΑ), εξέφρασε πέρα από τη σθεναρή του στήριξη προς τον αγροτικό κόσμο της περιοχής, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν στην τοπική οικονομία και την διάθεση να υπάρξει συνάντηση και με άλλους Φορείς της Αυτοδιοίκησης και της Τοπικής Κοινωνίας.

Αυτό πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το απόγευμα 31 Ιανουαρίου 2024,, όπου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων, συνατήθηκαν εκπρόσωποι από τους 4 Δήμους της Άρτας, εκπρόσωποι των αγροτών, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Η πρωτοβουλία για τη σύγκληση του Έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου προήλθε από τον κ. Δήμαρχο, ήταν παρόντες ο Προϊστάμενος του ΕΛΓΑ, κ. Γιάννης Παπαγιάννης, και ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κ. Ανδρέας Βαρέλης, ως οι πλέον αρμόδιοι για το θέμα.
Στη συνεδρίαση παρευρέθησαν επίσης εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Αντιδημάρχων, των Δημάρχων όμορων Δήμων, καθώς και εκπρόσωποι Φορέων και Οργανώσεων που σχετίζονται με τη Γεωργία.

Συγκεκριμένα, παρέστησαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Πατήλας, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου, όλες οι παρατάξεις του ΔΣ, οι Δήμαρχοι Νικ. Σκουφά Κώστας Παπασιώζος και Γ. Καραϊσκάκη, Περικλής Μίγδος, ο εκπρόσωπος του Δήμου Κ. Τζουμέρκων κ. Χάϊδος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Άλκης Παπαχρηστάκης και Γιώργος Αλιφτήρας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Γκολομάζος, από τη ΟΑΣΝΑ ο Πρόεδρος Βαγγέλης Μπέτσας, ο Γραμματέας, Κώστας Τσόγκας, και ο Αντιπρόεδρος, Χριστόφορος Κοσμάς, ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου, Χρήστος Ψυλλιάς, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ράχης, ο Μπάμπης Πεσλής, ο Βασίλειος Ρίζος ως εκπρόσωποι της τοπικής της αγροτικής κοινότητας.

Ο Δήμαρχος, στην εισήγησή του, εξέφρασε την ανάγκη για στενότερη συνεργασία με τους αγρότες και υπογράμμισε τη σημασία της αμοιβαίας κατανόησης για την επίλυση προβλημάτων και τόνισε: «Πήραμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε αυτό το ανοιχτό έκτακτο συμβούλιο για να ακούσουμε από τους ίδιους τους ανθρώπους του Αγροτικού Τομέα τα γνωστά σε όλους, δύσκολα προβλήματα. Ως Δημοτική Αρχή στηρίζουμε απόλυτα τα χρόνια και δίκαια αιτήματά τους. Θα δώσουμε απόλυτη στήριξη στον ευαίσθητο αυτό κλάδο και ιδιαίτερα στους νέους αγρότες, θα δοθούν κίνητρα – στον βαθμό που μας επιτρέπετε – ώστε να καταφέρουμε να τούς κρατήσουμε στον τόπο μας».

Ο Δήμαρχος Αρταίων Χριστόφορος Σιαφάκας, στη συνάντηση αυτή υπογράμμισε την αναγκαιότητα της στήριξης των αγροτών, ειδικά σε μια περίοδο που αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, όπως οι κλιματολογικές αλλαγές, η αύξηση του κόστους παραγωγής και οι αγοραστικές πιέσεις.

Οι Φορείς
«Πήραμε την πρωτοβουλία», είπε ο κ. Σιαφάκας, «για αυτό το ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο, για συζήτηση με μοναδικό θέμα τις κινητοποιήσεις των αγροτών, για να στηρίξουμε εξ αρχής τα δίκαια αιτήματά τους, τα χρόνια αιτήματα που έχουν οι αγρότες και ας μπορέσουμε στο τέλος να έχουμε ένα ομόφωνο ψήφισμα στήριξης αυτών των αιτημάτων.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι στο νομό μας στηριζόμαστε στον αγροτικό τομέα και είναι προτεραιότητα για όλους τους Δήμους να στηρίξουμε τους αγρότες της περιοχής μας, να κρατήσουμε τους νέους στον τόπο μας, να εκμεταλλευτούμε τα προτερήματα του τόπου μας πάνω σε αυτό το κομμάτι.
Θέλω εξ αρχής να δηλώσω την στήριξη του δικού μας Δήμου και φαντάζομαι και των υπόλοιπων, σε αυτά τα αιτήματα. Ο στόχος μας είναι κοινός, να στηρίξουμε τους αγρότες».

Ο Δήμαρχος Ν. Σκουφά Κώστας Παπασιώζος στη δική του τοποθέτηση είπε μεταξύ άλλων: «Θέλω να ευχαριστήσω για την πρόσκληση. Απουσιάζω 12 χρόνια απ’ τα κοινά και για μια ακόμη φορά ο νομός δεν κατάφερε να βρεθούμε στην αίθουσα από κοινού να αποφασίσει για το μέλλον αυτού του τόπου. Θα ρωτήσω ευθέως, κύριε πρόεδρε της ΟΑΣΝΑ, θα καταγγείλετε ευθέως τα πρόσωπα που σήμερα απουσιάζουν; Θα σταθώ σε αυτά που αγγίζουν το νομό μας.

Πρώτον η υποβάθμιση των αγροτικών προϊόντων του νομού. Είναι ένα θέμα που δεν ξέρω ποιος θα πάρει την πρωτοβουλία, αλλά αυτό πρέπει να συζητηθεί. Δεν μπορεί τα προϊόντα της Άρτας να πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές και τα προϊόντα της Πελοποννήσου να είναι 4 φορές παραπάνω. Κάτι φταίει. Και δεν φταίει η κυβέρνηση.

Κάτι φταίει εδώ μεταξύ μας.
Μαύρος Αλευρώδης. Εδώ υπάρχουν ευθύνες και τις ξέρετε όλοι. Και ξέρετε και τα πρόσωπα που έχουν την ευθύνη για αυτή την κατάντια.
Το ζητούμενο είναι να βρεθούμε σε ένα τραπέζι και να συζητήσουμε σοβαρά για το νομό μας».

Ο Δήμαρχος Γ. Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος, τόνισε πως «στον Δήμο υπάρχουν ελαιοπαραγωγοί, κτηνοτρόφοι και Μελισσοκόμοι και έχω άποψη για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, καθώς ζώ καθημερινά ανάμσεσά τους. Αν αναλογιστεί κανείς ότι η ΚΑΠ είναι μειωμένη πράγματι υπάρχουνε ευθύνες. Το δεύτερο είναι τα καρτελ παντού, ενώ το κόστος παραγωγής με λιπάσματα και ζωοτροφές φθάνει στον ουρανό. Είμαστε δίπλα σας και θα μεταφέρω το θέμα στην ΠΕΔ και στην ΚΕΔΕ. Να προχωρήσουμε ενωμένοι και η δική μου συνδρομή και η παρουσία είναι δεδομένη».

Ο κ. Χάϊδος, ως εκπρόσωπος του Δήμου Κ. Τζουμέρκων μετέφερε τον χαιρετισμό του Δημάρχου Χρήστου Χασιάκου, σημειώνοντας προς τους εκπροσώπους των αγροτών, «είμαστε μαζί σας».
Ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΑ κ. Μπέτσας σημείωσε πως «ευχαριστούμε για την πρωτοβουλία που πήρατε να συζητηθούν τα χρόνια και οξυμένα προβλήματα των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων του νομού. Είμαστε στην έκτη μέρα των κινητοποιήσεων, όχι γιατί το κάνουμε από συνήθειο, αλλά γιατί έχουμε τέτοια προβλήματα που δεν είχαμε ποτέ άλλοτε. Παρότι παίρνουμε χρήματα, στα χέρια μας με την τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής δεν μας μένει τίποτα. Πλέον ξέρουμε πως τα προβλήματα δεν προέρχονται μόνο απ’ τις κακές καιρικές συνθήκες ή ότι δεν κάνουμε καλά τη δουλειά μας. Έχουν παρθεί τέτοιες αποφάσεις από την Κοινή Αγροτική πολιτική που μας βάζουν εμπόδια να παράγουμε.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Γκολομάζος μιλώντας στη συνεδρίαση, είπε: «Χαιρετίζω την σημερινή συγκέντρωση από την μεριά του Επιμελητηρίου. Θα συμφωνήσω με τον κ. Χάϊδο, πως ότι και τιμή να πάρει ο παραγωγός, αν τα αγροτικά εφόδια αυξάνονται συνεχώς δεν κερδίζει τίποτα. Τα τελευταία χρόνια, όπως ανεβαίνουν οι τιμές παραγωγού, σε όλα τα είδη θα πρέπει η κυβέρνηση να βρεί τρόπους να το αντιμετωπίσει.

Ένα μεγάλο ζήτημα που έβαλε ο κ. Παπασιώζος, είναι πως στην περιοχή μας τα προϊόντα μας πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές σε σχέση με άλλες περιοχές. Δηλαδή εκτός από τα πορτοκάλια και τα ακτινίδια σε άλλες περιοχές πρόπερσι να έχουν 65 λεπτά και στην Άρτα 20,25,30 λεπτά.
Συμφωνώ με τον κ. Παπασιώζο, το ζήτημα αυτό είναι σοβαρό και πρέπει να το δούμε. Αυτό είναι πρόβλημα δικό μας και δεν το έχουν άλλες περιοχές.

Το λόγο στη συνέχεια πήραν και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και υπηρεσιακοί παράγοντες. Οι αγρότες και οι φορείς είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν τις ανησυχίες και τις ανάγκες τους, ενώ παράλληλα διατυπώθηκαν προτάσεις για τη βελτίωση της γεωργικής δραστηριότητας στην περιοχή.
Κλείνοντας τη συζήτηση ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, εξέφρασε την ανησυχία του για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, τα οποία έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα της γεωργίας και της αγροτικής κοινότητας, δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του στον Αγροτικό κόσμο και ανέφερε: «Χρειάζεται σύμπνοια. Και συνεννόηση μεταξύ μας. Επιβάλλεται να καθίσουμε σε ένα τραπέζι να θέσουμε τα προβλήματα, και η πορεία μας να είναι κοινή. Δημοτική αρχή και φορείς να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν και να πορευθούμε, όλες οι αρμόδιες αρχές, με ρόλους διακριτούς και συγκροτημένους».

Ψήφισμα 
Τέλος, ο Δήμαρχος, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική συμβολή των αγροτών στην τοπική οικονομία και τη διατήρηση του αγροτικού τοπίου, πρότεινε τη σύνταξη ενός ψηφίσματος. Το ψήφισμα θα βασίζεται στις προτάσεις που καταγράφηκαν, θα υπογραφεί από το ΔΣ, τους Δημάρχους της περιοχής και τους σχετικούς φορείς, προτείνοντας να παραδοθεί στον αρμόδιο φορέα.