Διήμερη δράση Δήμου Αρταίων και της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών Ενημέρωση του κοινού για την άνοια

23 και 24 Μαΐου στα Δημοτικά Καταστήματα της Σκουφά

Δωρεάν εξέταση μνήμης για όσους πολίτες το επιθυμούν

Ευαισθητοποίησης της κοινότητας για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της άνοιας

Το Κέντρο Ημέρας και της Κινητής Μονάδας για άτομα με άνοια στην Άρτα, σε συνεργασία με το Δήμο Αρταίων και την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, διοργανώνουν «διημερίδα ενημέρωσης του κοινού για την άνοια και δωρεάν εξέτασης μνήμης» ανοιχτή προς τους πολίτες της Άρτας, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία ένας στους πέντε ανθρώπους πάνω από τα 80 θα νοσήσει από κάποια μορφή άνοιας. Σήμερα στη χώρα μας 250.000 άτομα ζουν με άνοια και 350.000 άτομα με Ήπια Νοητική Διαταραχή (προστάδιο της νόσου Alzheimer). Αν συνυπολογίσουμε ότι για κάθε ασθενή με άνοια επηρεάζεται σημαντικά η ζωή 2-3 φροντιστών – μελών της οικογένειας, αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται μια πάθηση που αφορά άμεσα σε 1,5 εκατομμύριο Έλληνες πολίτες και ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά στο μέλλον.

Η καθημερινότητα των ανθρώπων αυτών είναι εξαιρετικά δύσκολη. Με βάση διεθνή στοιχεία, ένας στους δύο πάσχοντες δεν νιώθει μέρος της κοινότητας στην οποία ζει, γεγονός που οφείλεται στα βιολογικά εμπόδια που βάζει η ίδια η ασθένεια σε συνδυασμό µε τα εμπόδια που βάζει η κοινωνία: µη προσβάσιµοι χώροι, έλλειψη ενημέρωσης υπαλλήλων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα σχετικά µε τη νόσο και τη διαχείρισή της, απουσία κατάλληλων υποδομών για τη διευκόλυνση των συμπολιτών µας στην άσκηση των κοινωνικών τους δικαιωμάτων, κ.ά.

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης της κοινότητας, της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης της άνοιας, Το Κέντρο Ημέρας και η Κινητή Μονάδα για άτομα με άνοια στην Άρτα της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών, υπηρεσίες χρηματοδοτούμενες από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με την εποπτεία του υπουργείου υγείας, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Άρτας και σε συνεργασία με το Δήμο Αρταίων, διοργανώνουν διημερίδα ενημέρωσης του κοινού για την άνοια και δωρεάν εξέτασης μνήμης την Πέμπτη 23 και Παρασκευή 24 Μαΐου 2024 στα Δημοτικά Καταστήματα Άρτας (Σκουφά 79).

Εξειδικευμένοι επιστήμονες θα ενημερώσουν το κοινό για την άνοια και τη συχνότερη μορφή της· τη νόσο Alzheimer, τις διαθέσιμες πηγές βοήθειας και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να επωφεληθούν οι πολίτες των δωρεάν υπηρεσιών του Κέντρου Ημέρας και της Κινητής Μονάδας για άτομα με άνοια στην Άρτα. Επιπλέον, θα διανέμεται δωρεάν έντυπο ενημερωτικό υλικό για την άνοια, ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να θέσει σχετικές ερωτήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης. Όσοι πολίτες επιθυμούν, μπορούν να κάνουν μια σύντομη αξιολόγηση μνήμης εσωτερικά του χώρου πραγματοποίησης της δράσης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλέσετε στο 2681079206

Εναλλακτικά μπορείτε να στείλετε Email στη διεύθυνση: arta@alzheimerathens.gr