Διαμαρτυρία Της Αδελφότητας Πηγιωτών προς τη ΔΕΗ
Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε η Αδελφότητας Πηγιωτών προς τον Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο της ΔΕΗ κ.Γ.Στάσση που εστάλη την 28-4-2020 και που αφορά την Ηλεκτροδότηση της Ι.Μονής Σέλτσου.
Στην επιστολή που υπογράφει ο Πρόεδρος Χρήστος Β. Καπερώνης αναφέρονται μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Αξιότιμε κ.Πρόεδρε .Απευθύνουμε την παρούσα επιστολή απ ευθείας σε εσάς προσωπικά -καθ ότι έχει εξαντληθεί η υπομονή μας- για ένα θέμα που μας απασχολεί για μία τριετία και τυγχάνει αρμοδιότητας ΔΕΗ πιστεύοντας ότι εσείς είστε η τελική λύση.
Στις Πηγές Άρτας Ιστορική έδρα του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη υπάρχει η Ι. Μονή Σέλτσου ένα θρησκευτικό και ιστορικό μνημείο μεγάλης σπουδαιότητας. Εκεί τον Απρίλιο του 1804 έγινε το Ολοκαύτωμα 1.300 και πλέον Σουλιωτών και ντόπιων Ραδοβιζινών .Η Μονή έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο Ιστορικό Μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού
Στην Μονή Σέλτσου από το 2013 ξεκίνησαν σημαντικές αναστηλωτικές εργασίες των ερειπωμένων κελιών και σωστικές εργασίες του κυρίως ναού, από την Περιφέρεια Ηπείρου, την Περ. Ενότητα Άρτας και τον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ένα στολίδι για την περιοχή μας που προσελκύει μεγάλο πλήθος από προσκυνητές και εκδρομείς. (…) Και ερχόμαστε στο δια ταύτα και συνάμα εξοργιστικό. Ο Δήμος Γ.Καραισκάκη τον Μάιο του 2018 ανέθεσε το έργο της Ηλεκτροδότησης της Ι.Μονής Σέλτσου με την 41/2018 απόφαση του στην ΔΕΗ (ΔΕΔΔΗΕ). Επίσης προκατέβαλε ολόκληρο το ποσό της Πίστωσης της Περιφέρειας Ηπείρου ήτοι 71.752,38 Ευρώ με σχετικό ένταλμα πληρωμής βάσει της προμελέτης της ΔΕΗ(ΔΕΔΔΗΕ) και ανέθεσε την εκτέλεση του έργου στον ιδιώτη εργολάβο της που εισέπραξε το ανωτέρω ποσό. Εμείς δε, τρία χρόνια τώρα, περιμένουμε να ανάψουν τα φώτα του Σέλτσου.
Μάταια όμως. Μείναμε ακόμη στα κεριά και τις γεννήτριες όπως εδώ και 40 χρόνια .Η δικαιολογία από πληροφορίες που έχουμε είναι ότι δεν υπήρχει επάρκεια υλικών. Κολώνες ξύλινες κυρίως .Και το ερώτημα γεννάται αμείλικτο. Τα χρήματα τα όποια πιθανόν να ενθυλάκωσε ήδη ο εργολάβος από τότε , ή έστω, δεν ήταν και για την αγορά υλικών; Τρία χρόνια έψαχνε κολώνες; Αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι η ΔΕΗ ξέμεινε από σαράντα κολώνες. Και αν είναι έτσι, τότε –αν αληθεύει- γιατί τα έδωσε τα χρήματα στον εργολάβο; Και αν δεν υπάρχουν ξυλοκολώνες ,δεν υπάρχουν τσιμεντοκολώνες; ή άλλου είδους κολώνες ή άλλος τρόπος υπογειοποίησης κατά μήκος του χωματόδρομου. Ποιος μας εμπαίζει ; Τι δεν μας λένε οι αρμόδιες Περιφερειακές υπηρεσίες σας ;
Πιστεύουμε ότι υπάρχει θέμα με τον ανάδοχο και όχι θέμα υλικών και ο οποίος προφανώς, πήρε τα χρήματα να φτιάξει το έργο και σφυρίζει αδιάφορα. Αν όντως συμβαίνει αυτό να ληφθούν μέτρα . Εμείς όμως δεν φταίμε σε τίποτε . Αγωνίστηκαν οι πατεράδες μας και εμείς, να το κρατήσουμε όρθιο δεκαετίες τώρα, και η ΔΕΗ δεν έχει σαράντα (40) κολώνες να του βάλει ρεύμα. Απίστευτο…..
Σαν Πολιτιστικός Σύλλογος κ. Πρόεδρε, έχουμε αγωνιστεί για σαράντα χρόνια να αναδειχθεί και να προστατευτεί αυτό το σπουδαίο ιστορικό μνημείο και μας πονάει.. Μας θλίβει αυτή εκκρεμότητα που εν τέλει, αποτελεί ανασχετική τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάδειξη του μνημείου.
Επειδή υποθέτουμε ότι δεν είστε ενήμερος του θέματος, παρακαλούμε όπως επιληφθείτε προσωπικά να δώσετε τις δέουσες εντολές στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ για να λήξει άμεσα αυτή η εκκρεμότητα με οποιονδήποτε τρόπο.
Σας ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων διότι είμαστε σίγουροι ότι θα εξετάσετε το θέμα άμεσα και θα δώσετε την λύση».