Διεθνές Συνέδριο Ακτινιδίου Στην Άρτα

Η Ελλάδα δεύτερη παραγωγός χώρα παγκοσμίως

Η χρονιά εξελίσσεται ικανοποιητικά στο εμπόριο

Το 80%-85% της παραγωγής έχει πωληθεί

Πρόωρες κοπές και «ελληνοποιήσεις», κίνδυνος για τη φήμη του


                                                      «Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΔΟΑ Χρ. Κολιός»

Μια πολύ σημαντική εκδήλωση για τον πρωτογενή τομέα της περιοχής μας ετοιμάζεται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στην περιοχή μας που θα αφορά ένα από τα προϊόντα του πρωτογενούς της τομέα.
Συγκεκριμένα θα βρεθούν στην Ελλάδα αντιπροσωπείες των σημαντικότερων παραγωγών ακτινιδίου στον κόσμο καθώς προετοιμάζεται η διοργάνωση του επόμενου Διεθνούς Συνεδρίου Ακτινιδίου, την οποία έχει αναλάβει η χώρα μας μεταξύ 23 και 25 Σεπτεμβρίου του 2024, που θα γίνει στην πόλη της Άρτας.

Σε ανακοίνωση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου (ΕΔΟΑ) στους 240.000 τόνους κυμάνθηκε, η φετινή παραγωγή ακτινιδίου της Ελλάδας, ενώ η εμπορική περίοδος 2023-2024 βαίνει προς ολοκλήρωση επιτυχώς, καθώς το 80%-85% της παραγωγής να έχει ήδη πωληθεί με τις τιμές την περίοδο που διανύουμε να αγγίζουν ακόμη και τα 2 ευρώ το κιλό, στο τυποποιημένο φρούτο των 100 γραμμαρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ υπάρχουν μια σειρά από προκλήσεις ενόψει, όπως ο ανταγωνισμός από άλλες χώρες, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η ανεξέλεγκτη αύξηση των φυτεύσεων και αντίστοιχα της παραγωγής στην Ελλάδα, χωρίς μέτρα ελέγχου ως προς τη διατήρηση υψηλών προδιαγραφών στο προϊόν και στρατηγική για την προώθησή του στις ξένες αγορές.

Κατά τη 3η γενική συνέλευση της ΕΔΟΑ, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων- ΣΕΒΕ, στη Θεσσαλονίκη, τονίστηκε ιδιαίτερα και η στροφή κορυφαίων παραγωγών χωρών, όπως η Νέα Ζηλανδία, στο κίτρινο ακτινίδιο, που για τουλάχιστον τα επόμενα χρόνια φαίνεται να αποτελεί premium προϊόν, διασφαλίζοντας υψηλότερες τιμές σε παραγωγούς και εμπόρους.
Ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα, είναι η ανάληψη από την ΕΔΟΑ της διοργάνωσης της κορυφαίας εκδήλωσης του κλάδου διεθνώς, τoυ 43ου συνεδρίου IKO Convention (2024), που θα πραγματοποιηθεί στην Άρτα στις 23-25 Σεπτεμβρίου 2024.

Σε αυτή συμμετέχουν αντιπροσωπείες των σημαντικότερων παραγωγών χωρών -πέραν της Ελλάδας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ιταλίας, της Χιλής, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και των ΗΠΑ – οι οποίες ενημερώνονται για τα στοιχεία παραγωγής ανά χώρα και συζητούν για ζητήματα βιοασφάλειας και τις προοπτικές του κλάδου.

Η ΕΔΟΑ συστάθηκε το 2020 ως Αστική Εταιρία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα (ΑΜΚΕ) σε συνέχεια της πρωτοβουλίας αντιπροσωπευτικών παραγωγών και τυποποιητών/διακινητών υπό τον συντονισμό και την υποστήριξη του ΣΕΒΕ-Συνδέσμου Εξαγωγέων, για ίδρυση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίου. Στην ΕΔΟΑ – που τελεί υπό αναγνώριση από το ΥΠΑΑΤ – συμμετέχουν, πέραν του ίδιου του ΣΕΒΕ, 23 παραγωγοί και τυποποιητές-διακινητές που εκπροσωπούν σημαντικό ποσοστό της εγχώριας παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας-διακίνησης ακτινιδίου. Πρόεδρος του πενταμελούς Διοικητικού Συμβουλίου της είναι ο Χρήστος Κολιός, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της «ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΛΙΟΥ ΑΒΕΕ», Μέλος ΔΣ ΣΕΒΕ.
Άγουρα και Ελληνοποιήσεις

Στη συνεδρίαση της ΕΔΟΑ στη Θεσσαλονίκη συζητήθηκαν θέματα ποιότητας, εμπορίας, διακίνησης και εισόδου ακτινιδίων σε αγορές τρίτων χωρών, «πολιτογράφησης ακτινιδίων» από χώρες όπως το Ιράν ως ελληνικών, «καθώς και το διαχρονικό πρόβλημα της πρόωρης συγκομιδής και της παράνομης διακίνησης ατυποποίητων ακτινιδίων, ιδίως στις γειτονικές χώρες της ΕΕ, που πλήττουν την καλή φήμη του ελληνικού ακτινιδίου στις διεθνείς αγορές και τους αξιόπιστους παραγωγούς και τις συνεπείς επιχειρήσεις τυποποίησης και διακίνησης ακτινιδίου. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος απαιτείται η λήψη αποτελεσματικών μέτρων από τις αρμόδιες Αρχές, με συστηματικούς ελέγχους τόσο στο χωράφι, όσο και στις εγκαταστάσεις των τυποποιητικών επιχειρήσεων και στους συνοριακούς σταθμούς της χώρας και η αυστηρή εφαρμογή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews και της Agrenda, ο «κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» από τη δράση των αετονύχηδων, που, συνήθως, έχουν κοινό σημείο αναφοράς, καθώς με τις αθέμιτες αυτές πρακτικές τους συν τοις άλλοις κυριολεκτικά πλουτίζουν σε βάρος όλων των υπολοίπων νομοταγών τυποποιητών και εμπόρων ακτινιδίου, είτε πρόκειται για οργανώσεις παραγωγών, είτε για ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Στη συνέλευση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, οι παριστάμενοι εκπρόσωποι παραγωγών, τυποποιητές και έμποροι του προϊόντος, αποφάσισαν να θέσουν «τον δάκτυλον επί των τύπον των ήλων» και να ζητήσουν τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, με αυστηροποίηση και διεύρυνση των προβλεπόμενων κυρώσεων, καθώς και εντατικοποίηση των ελέγχων στα κτήματα, αλλά και στις πύλες εισόδου και εξόδου της χώρας.

Το σκεπτικό είναι να πολλαπλασιαστεί το πρόστιμο που προβλέπεται με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο κι επιπλέον να αφαιρείται και η άδεια του διακινητή, ενώ ταυτόχρονα να καθίσταται υπεύθυνος και ο παραγωγός και να του επιβάλλονται αντίστοιχα δυσβάσταχτα πρόστιμα, γιατί, όπως μας τονίστηκε από πηγή που μετείχε στη συνέλευση, «το βαλς θέλει δύο για να χορευτεί».

Αν κι απόλυτα σαφής εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος δεν είναι δυνατό να διαμορφωθεί, λόγω της παραβατικότητας που καλύπτει την δράση τους, τα κυκλώματα αυτά τον περσινό Αύγουστο και Σεπτέμβριο, υπολογίζεται πως διακίνησαν έως και 50.000 τόνους ακτινίδια πρόωρης συγκομιδής, ατυποποίητα, με 3%-4% brix, αντί για 6,5% που είναι το ελάχιστο, ώστε να θεωρείται ένα φρούτο ώριμο για κοπή.

Καθώς το νότιο ημισφαίριο είχε εξαντλήσει τα αποθέματά του τότε, η διεθνής αγορά ζητούσε ελληνικά ακτινίδια και οι επιτήδειοι διακινητές τα αγόραζαν με 0,70 – 0,80 λεπτά το κιλό και τα πουλούσαν με 2 έως και 2,20 ευρώ το κιλό, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, αφού με τις ισχύουσες ποινές χάδι, σήμερα, ακόμη και αν πιαστεί ένα φορτίο, στα 10-15 που διακινεί κάποιος, το πρόστιμο είναι ελάχιστο μπροστά στο όφελος που αποκομίζει, σύμφωνα με όσα ακούστηκαν.

Για τη φετινή χρονιά εκείνο που επισημάνθηκε είναι ότι υπάρχουν επιφυλάξεις για το πώς θα εξελιχθούν τα καιρικά φαινόμενα, διότι κυρίως οι κίτρινες ποικιλίες, αλλά και σιγά σιγά οι πράσινες, έχουν αρχίσει να ανθίζουν και αν μέσα στο Μάρτιο ή τον Απρίλιο προκύψει παγωνιά ή χαλαζόπτωση, η ζημιά θα είναι ανεπανόρθωτη.

Σε σχέση με τον ανταγωνισμό, τονίστηκε πως το νότιο ημισφαίριο είναι όψιμο κατά περίπου δύο εβδομάδες και τόσο η Νέα Ζηλανδία, όσο και η Χιλή εκτιμάται πως θα αρχίσουν να συγκομίζουν η πρώτη στα τέλη του Απριλίου και η δεύτερη στα τέλη Μαρτίου.

Όσον αφορά ειδικότερα στη Νέα Ζηλανδία, η πληροφόρηση που υπάρχει είναι πως ήδη πραγματοποιεί στροφή στα κιτρινόσαρκα ακτινίδια και στα επόμενα 4-5 χρόνια η αναλογία θα είναι 70% προς 30%, σε βάρος των πρασινόσαρκων.