Δώστε ανάσα στην αναψυχή!

Ζητείται γενναία απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων

Να αυξηθούν οι χώροι για τραπεζοκαθίσματα

-Παρότρυνση και από τον υπουργό Εσωτερικών

-Συμμετοχή στη δράση «EMPTY CHAIRS» από τον ΣΕΔΑ «Ο ΞΕΝΙΟΣ»

Άκρως δυσοίωνα είναι μηνύματα στην εστίαση αφού οι επαγγελματίες της εστίασης μόλις επιτραπεί η επαναλειτουργία των καταστημάτων θα βρεθούν σε νέο τοπίο, λόγω της συρρίκνωσης των τραπεζιών που θα επιτρέπεται να υποδέχονται τους πελάτες του. Εντατικές είναι οι προετοιμασίες στα καταστήματα και η επιστροφή στην κανονικότητα που φέρνει αλλαγές σε ωράρια, αποστάσεις και μέτρα ασφαλείας ενώ οι καφεζυθοπώλες, μετρούν και ξαναμετρούν τα τραπέζια τους αλλά λύση στον γρίφο των τραπεζοκαθισμάτων δεν βρίσκουν!

Καφετέριες, εστιατόρια και ταβέρνες που διαθέτουν τραπεζάκια σε εξωτερικούς χώρους, μπορούν να δέχονται και πάλι πελάτες από την 1η Ιουνίου με τη χρήση μάσκας και γαντιών από το προσωπικό να είναι και σε αυτή την περίπτωση υποχρεωτική.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις κάθε τραπεζάκι στις καφετέριες επιβάλλεται να έχει απόσταση από το άλλο τουλάχιστον 2 μέτρων, ενώ κάθε παρέα σε καφέ και εστιατόρια δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 4 άτομα. Όταν όμως ο μέγιστος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι θα είναι 4 άτομα και το επόμενο τραπέζι θα έχει απόσταση 2 μέτρων, η επόμενη ημέρα για όλους τους επαγγελματίες που απασχολούνται στους χώρους αναψυχής και εστίασης, μοιάζει αλλά και είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Κι αυτό επειδή όπως λένε και οι ίδιοι, και πρέπει να μειώσουν τα καθίσματα, και θα πρέπει να τηρούν και τις αποστάσεις, δηλαδή σε ένα μικρό συνοικιακό μαγαζί τα δέκα τραπέζια, θα γίνουν πέντε και οι 50 πελάτες, 20 ή και λιγότεροι.
Αναγκαστικά –λένε τα συλλογικά όργανα των επαγγελματιών της εστίασης- κάποιοι θα προτιμήσουν να μην ανοίξουν, ενώ άλλοι θα ανοίξουν με μειωμένο προσωπικό!
Γιαυτό και οι επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης ζητούν περισσότερο χώρο έξω από το κατάστημα, προκειμένου να μπορέσουν να στήσουν περισσότερα τραπεζοκαθίσματα, ευελπιστώντας ότι με τον τρόπο αυτό η απώλεια εσόδων θα μετριαστεί.

Προτροπή Θεοδωρικάκου
Ειδικά για τα καταστήματα εστίασης, ο υπουργός εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανέλαβε πρωτοβουλία ώστε οι Δήμοι να προχωρήσουν σε αύξηση του εξωτερικού χώρου για τραπεζοκαθίσματα, με στόχο να εξυπηρετούνται περισσότεροι πελάτες.
Η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει τους επαγγελματίες στην εστίαση δήλωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, σε τηλεοπτικές πρωινές εκπομπές του Σαββατοκύριακου, σημειώνοντας ότι η πρωτοβουλία του αυτή έχει τη στήριξη του πρωθυπουργού. Και η στήριξη αυτή σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, θα έρθει, είτε παραχωρώντας περισσότερα τετραγωνικά σε εξωτερικούς χώρους για τραπεζοκαθίσματα, μέσω των δήμων, όπου είναι εφικτό, είτε μειώνοντας τα τέλη, όπου δεν υπάρχουν επιπλέον χώροι.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, «Η συζήτηση που έχουμε με την ΚΕΔΕ και το σύνολο των δήμων είναι να δοθούν πολύ περισσότερα τετραγωνικά, ώστε να μπορούν τα καταστήματα εστίασης, καφετέριες κ.λπ., να απλώσουν τον χώρο τους και να μπορούν να εξυπηρετήσουν σχεδόν τον ίδιο αριθμό δυνητικών πελατών που μπορούσαν να εξυπηρετήσουν και την προηγούμενη περίοδο, χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά από τους δήμους». Ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι το πρόβλημα πρέπει να εξεταστεί κατά περίπτωση -καθώς σε ορισμένους δήμους ή περιπτώσεις μπορεί να μην υπάρχει χώρος για επέκταση- και πρόσθεσε: «Εκεί, σε αυτήν την περίπτωση, η λύση που προκρίνουμε είναι να μειωθούν τα τέλη». Σε επικοινωνία που είχε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, το θέμα μπήκε στο τραπέζι χωρίς να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις.

Δήμος Αρταίων
Στην Άρτα, τα βλέμματα είναι στραμμένα στον Δήμο Αρταίων, αφού στη πόλη λειτουργούν τα περισσότερα καταστήματα εστίασης, ενώ όσα λειτουργούν στα χωριά θα μπορέσουν να διευθετήσουν πιο εύκολα τα πράγματα. Κι αυτό επειδή στη πόλη, τα μαγαζιά της εστίασης, έχουν λίγα τετραγωνικά στο εσωτερικό και μετά την πρόσφατη κίνηση της Δημοτικής Αρχής να μπει τάξη στα τραπεζοκαθίσματα σε πλατείες, ευρυχώρια και πεζοδρόμους, οι εξωτερικοί χώροι έχουν προσαρμοστεί σύμφωνα με όσα ορίζουν οι νόμοι, δηλαδή είναι λιγότερα και τα τετραγωνικά στους εξωτερικούς χώρους.
Όμως αυτά που ορίζουν οι νόμοι, λένε οι καταστηματάρχεες της εστίασης στην ΗΧΩ, αφορούσαν την περίοδο προ της πανδημίας και των αναγκαίων ρυθμίσεων που έφερε ο κορωνοϊός. Σήμερα, λένε, είμαστε σε μια άλλη πραγματικότητα και θα πρέπει η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αρταίων, να πάρουν νέες αποφάσεις και να κινηθούν προς τη στήριξη των καταστημάτων που έχουν πληγεί σοβαρά από την καραντίνα.

Όπως λένε άνθρωποι του χώρου στην ΗΧΩ, πρέπει ο Δήμος Αρταίων, να επιτρέψει, μετά από συμφωνία που να ισχύει οριζόντια, τα μαγαζιά στην πόλη της Άρτας, αλλά και στα χωριά, να αυξηθούν οι κονόχρηστοι χώροι όπου θα μπορούν να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα, για όσο χρονικό διάστημα θα ισχύουν οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση.
Όπως λένε οι καταστηματάρχες στην ΗΧΩ, θα πρέπει στις πλατείες, να δοθεί τόσος χώρος, όσος για να καλυφθεί τουλάχιστον το 50% των απωλειών σε τραπεζοκαθίσματα, δηλαδή, αντί να λειτουργήσει κάποιος με τα 5 τραπέζια που λέγαμε παραπάνω, να λειτουργήσει με τα 7 ή τα 8. Κι αυτό φυσικά, μπορεί να γίνει ύστερα από καθορισμό των χώρων του καθενός από συνεργεία του Δήμου.

Άλλη πρόταση επίσης είναι, τα βράδια, όταν θα κλείνει η αγορά και θα υπάρχει μικρή κίνηση των πολιτών, να επιτρέπεται η ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων σε ευρύτερα πεδία. Όμως σε κάθε περίπτωση οι επαγγελματίες της εστίασης, ζητούν από την Δημοτική Αρχή και τις Δημοτικές Παρατάξεις στο Δήμο Αρταίων, αλλά και στους υπόλοιπους 3 Δήμους, να επανακαθορίσουν τα όρια των τραπεζοκαθισμάτων σύμφωνα με τις σημερινές ανάγκες.

Κινητοποίηση του ΣΕΔΑ «Ο ΞΕΝΙΟΣ» 
Να σημειωθεί επίσης πως το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εστίασης Διασκέδασης Άρτας (ΣΕΔΑ) «Ο ΞΕΝΙΟΣ» αποφάσισε να συμμετάσχει σε μια πρωτότυπη συμβολική εκδήλωση-διαμαρτυρία, ως μέρος της πανευρωπαϊκής διαμαρτυρίας των επαγγελματιών της εστίασης και του τουρισμού “EMPTY CHAIRS – Άδειες καρέκλες”.
Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση που υπογράφουν για το ΔΣ ο Πρόεδρος Γιώργος Γκανιάτσας και ο Γραμματέας Γιάννης Παπαηλίας και με σύνθημα «Η ΕΣΤΙΑΣΗ ΑΠΑΙΤΕΙ ΔΕΝ ΕΠΑΙΤΕΙ!», οι επιχειρηματίες θα τοποθετήσουν στις κεντρικές πλατείες των πόλεών τους τις άδειες καρέκλες των καταστημάτων τους για να συμβολίσουν όλους τους κρίκους της επισιτιστικής αλυσίδας, που πλήττονται από την έλλειψη μέτρων για την επιβίωση του κλάδου.

Η δράση θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα, την Τετάρτη 6 Μαϊου 2020 και ώρα 20.00 και συμμετέχουν σε αυτή περισσότεροι από 30 Σύλλογοι Εστίασης και Τουρισμού.
Στην Άρτα η συμβολική διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (Αγ. Δημητρίου).
Ο Σύλλογος Εστίασης Διασκέδασης Άρτας καλεί τα μέλη του να συμμετάσχουν και να διεκδικήσουν τα αυτονόητα: Λύσεις για την επιβίωση του κλάδου.