Δ.Παναγάκος: «Τα έξυπνα παιχνίδια του κυρίου Πλάτωνα-Εισαγωγή στη διασκεδαστική πλευρά των μαθηματικών»

Γράφει ο Κώστας Τραχανάς

Ο Χρίστος, η αδελφή του η Στέλλα και η μητέρα του, πηγαίνουν το καλοκαίρι,για λίγες ημέρες στο χωριό. Εκεί θα συναντήσουν τον αγαπημένο γείτονα του μπαμπά του, τον ξακουστό κύριο Πλάτωνα. Ο κύριος Πλάτωνας ήταν μαθηματικός και φιλόσοφος,είχε μαύρα γένια, πυκνό μαλλί και στρογγυλά μάγουλα.
Του Χρίστου δεν του αρέσουν καθόλου τα μαθηματικά, διότι είναι στριφνά και δύσκολα.
Επειδή ο Χρίστος δεν έχει με τι να απασχοληθεί στο χωριό, επισκέπτεται τον κύριο Πλάτωνα, ο οποίος του παρουσιάζει έναν υπέροχο κόσμο, που κρύβεται πίσω από κάποια έξυπνα παιχνίδια σκέψης.

Ξεκινά ο Χρίστος να μαθαίνει το παιχνίδι «Μοναχικός», ένα παλιό παιχνίδι στρατηγικής για ένα παίχτη. Δηλαδή στην πραγματικότητα ξεκινά να κάνει μαθηματικά, χωρίς να το ξέρει… Ακολουθεί την συμβουλή του κυρίου Πλάτωνα ότι « όταν μαθαίνεις παίζοντας τότε το πράγμα αποκτά ενδιαφέρον». Ακολουθεί ένα δεύτερο παιχνίδι με επτά ξύλινα κομμάτια: ένα τετράγωνο, ένα παραλληλόγραμμο και πέντε τρίγωνα, που ονομάζεται Tangram. Με αυτό το παιχνίδι από επτά κομμάτια μπορεί να σχηματίσει περισσότερες από 3.000 φιγούρες, συνδυάζοντας μεταξύ τους τα γεωμετρικά σχήματα. Μετά θα μάθει τον κύβο του Ρούμπικ και τα μαγικά τετράγωνα. Ο κύβος του Ρούμπικ έχει έξι έδρες που η κάθε μία έχει ένα συγκεκριμένο χρώμα..Το παιχνίδι αυτό περιλαμβάνει στοιχεία από έναν μαθηματικό κλάδο που ονομάζεται θεωρία ομάδων. Θα ακολουθήσει μια νέα μαθηματική κατασκευή στη συνέχεια με μαγικά τετράγωνα.Δηλαδή ένα μαγικό τετράγωνο, ένας πίνακας διαστάσεων 3Χ3 ή 4Χ4, αποτελείται από αριθμούς που έχουν ταξινομηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε το άθροισμα τους να είναι το ίδιο.

Το ενδιαφέρον του Χρίστου μεγαλώνει και συνεχίζει να ζητάει και να μαθαίνει περισσότερα από τον κύριο Πλάτωνα,όπως για τα πέντε Πλατωνικά στερεά. Μετά θα μάθει δύο προβλήματα τα Domino-Pentaminos, θα μάθει το αριθμητικό σκάκι και το Πυθαγόρειο θεώρημα.
Ποιος θα το πίστευε ότι ο Χρίστος που δεν είχε κανένα ενδιαφέρον για τα μαθηματικά, με την βοήθεια του κυρίου Πλάτωνα έμαθε το καλοκαίρι, έξυπνα παιχνίδια,παίζοντας,συνδυάζοντας έτσι στρατηγική και μαθηματική σκέψη.
Το βιβλίο αυτό εισάγει τον νεαρό αναγνώστη στον υπέροχο κόσμο των μαθηματικών, με διασκεδαστικό τρόπο, μέσα από γνωστά και λιγότερο γνωστά παιχνίδια, βοηθώντας τον να ανακαλύψει και γιατί όχι να αγαπήσει τα «μισητά» μαθηματικά.
Ένα υπέροχο και έξυπνο βιβλίο για παιδιά, ένα καλό δώρο για τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Εκδόσεις Δίαυλος 2019 σελ. 111 (από 12 ετών και άνω)