Ειδική Αγωγή: Πόρισμα-κόλαφος του Συνηγόρου του Πολίτη

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς την υπουργό Παιδείας

Κρίσιμα ερωτήματα για την Ειδική Αγωγή θέτουν 58 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Η κοινοβουλευτική ερώτηση, που κατατέθηκε με πρωτοβουλία των τομεαρχών Παιδείας Νίκου Φίλη και Μερόπης Τζούφη, εστιάζει στο πρόσφατο πόρισμα-κόλαφο του Συνηγόρου του Πολίτη για την εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
Σύμφωνα με το πόρισμα, το οποίο προέκυψε λόγω του μεγάλου αριθμού αναφορών κατά το σχολικό έτος 2021-2022, διαπιστώθηκαν η ανεπάρκεια πόρων και πιστώσεων για την Παράλληλη Στήριξη και τη λειτουργία των Τμημάτων Ένταξης, οι πολύμηνες καθυστερήσεις στην τοποθέτηση του προσωπικού, η μη-υλοποίηση αιτημάτων εξειδικευμένης υποστήριξης μαθητών/τριων από ΕΒΠ και Σχολικούς Νοσηλευτές, η έλλειψη σταθερών προσώπων αναφοράς λόγω στελέχωσης κυρίως με αναπληρωτές, όπως και η αδυναμία κάλυψης κενών σε απομακρυσμένες ή δυσπρόσιτες περιοχές.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζουν πως τα ευρήματα της Ανεξάρτητης Αρχής κατεδαφίζουν τους ισχυρισμούς του υπουργείου Παιδείας πως η Ειδική Αγωγή αποτελεί κυβερνητική προτεραιότητα. Πιο συγκεκριμένα για την Πρωτοβάθμια, η πλήρης κάλυψη των αναγκών σε Παράλληλη Στήριξη ήταν 39.9%, η μερική κάλυψη 49.9%, ενώ το 8.7% των αιτημάτων δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Αντίστοιχα για τη Δευτεροβάθμια, η παροχή για το σύνολο των ωρών ήταν 47.3%, η μερική κάλυψη 41.1%, ενώ το 11.4% των εγκεκριμένων αιτημάτων δεν ικανοποιήθηκε.