ΕΛΣΤΑΤ: διπλάσιοι οι θάνατοι από τις γεννήσεις στην ΑΡΤΑ

Αρνητικό ήταν το ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων σε όλη τη χώρα, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι γεννήσεις στην Ελλάδα κατά το 2021 ανήλθαν σε 85.346 (43.998 αγόρια και 41.348 κορίτσια) καταγράφοντας αύξηση κατά 0,7% σε σχέση με το 2020 που ήταν 84.764 (43.531 αγόρια και 41.233 κορίτσια). Οι θάνατοι, κατά το 2021, ανήλθαν σε 143.919 (73.418 άνδρες και 70.501 γυναίκες) καταγράφοντας αύξηση κατά 9,8% σε σχέση με το 2020 που ήταν 131.064 (66.201 άνδρες και 64.863 γυναίκες). Οι θάνατοι βρεφών ηλικίας κάτω του έτους ανήλθαν σε 297, αυξάνοντας το δείκτη βρεφικής θνησιμότητας (θάνατοι βρεφών ηλικίας κάτω του έτους ανά 1.000 γεννήσεις ζώντων) από 3,24 το 2020 σε 3,48 το 2021.
Στην Άρτα καταγράφηκαν διπλάσιοι θάνατοι από γεννήσεις και σχεδόν τριπλάσιοι στην Θεσπρωτία.

Συνάντηση του δημάρχου Ιωαννιτών με τον Πρέσβη της Ελβετίας
Τον Πρέσβη της Ελβετίας στην Ελλάδα Stefan Estermann υποδέχθηκε σήμερα στο γραφείο του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.
Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας ειδικά στον τουριστικό και τον πολιτιστικό τομέα.
Ο Δήμαρχος τον ενημέρωσε διεξοδικά για την περιοχή, τις υποδομές και τις προοπτικές που ανοίγονται.
«Συζητήσαμε την ενδυνάμωση της συνεργασίας μας ειδικά στον τομέα του τουρισμού καθώς μας ενδιαφέρει πολύ να προσελκύσουμε επισκέπτες από την Ελβετία. Παράλληλα εξετάσαμε τα περιθώρια συνεργασίας στον πολιτιστικό τομέα καθώς η Πρεσβεία αναπτύσσει τέτοιες δράσεις σε πολλές περιοχές της χώρας. Επίσης ενημέρωσα τον Πρέσβη για τις προοπτικές των Ιωαννίνων στους τομείς της τεχνολογίας και της καινοτομίας και τις δυνατότητες φιλοξενίας επενδύσεων» ανέφερε ο Δήμαρχος στις δηλώσεις του.
Για τον Ελβετό Πρέσβη η επίσκεψη στα Ιωάννινα είναι η πρώτη που κάνει από την ανάληψη των καθηκόντων του. Δήλωσε ενθουσιασμένος με την περιοχή και το φυσικό κάλλος της.
«Διαπιστώνω ότι η πόλη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό σταυροδρόμι. Είμαι ενθουσιασμένος από την περιοχή και τη συνάντηση με τον Δήμαρχο. Συζητήσαμε τις δυνατότητες συνεργασίας και θα βοηθήσουμε στην αύξηση της επισκεψιμότητας προς την περιοχή» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Ελβετός Πρέσβης.

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΡΟΜΕΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ σε αγώνες
Την Κυριακή 02 Οκτ 2022 δρομείς του συλλόγου δρομέων Ιωαννίνων συμμετείχαν στους παρακάτω αγώνες δρόμου:
-7Ος Αγώνας Δρόμου «Στις γειτονιές των Μικρασιατών» που διοργάνωσε ο Οργανισμός Πολιτισμού, Άθλησης και Νεολαίας του Δήμου Νέας Ιωνίας. Από τον ΣΔΙ στον υπόψη αγώνα ο Σπυρίδων Παππάς τερμάτισε 2ος (στα 10χλμ) στην ηλικιακή κατηγορία ανδρών 50-59.
-21ος Άκτιος Δρόμος (Βόνιτσα –Άκτιο) στον οποίο ο δρομέας μας Οδυσσέας Κουκέσης τερμάτισε 2ος (στα 21χλμ) στην ηλικιακή κατηγορία ανδρών 40-49.
6ος Ημιμαραθώνιος Κρήτης που διοργανώθηκε από τον Αθλητικό Σύλλογο Υγείας ΑΘΛΗ.Σ.Υ.
Ο σύλλογος δρομέων Ιωαννίνων συγχαίρει τους δρομείς του συλλόγου για την αγωνιστική τους προσπάθεια και τις διακρίσεις.

Τακτική γενική συνέλευση και εκλογές του Συλλόγου «ΑΪ ΜΑΡΚΟΣ»
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου «ΑΪ ΜΑΡΚΟΣ», σύμφωνα με το
καταστατικό του, προσκαλεί τα μέλη του να παρευρεθούν στην Ετήσια Τακτική
Γενική Συνέλευση η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου
2022 και ώρα 6.30 μ.μ. στο γραφείο του Συλλόγου μας επί της οδού
Κουμουνδούρου 9, στην Άρτα.
Μετά τη Συνέλευση θα ακολουθήσουν εκλογές για την ανάδειξη νέου
Διοικητικού Συμβουλίου. Όσοι ενδιαφέρονται να θέσουν υποψηφιότητα για το
νέο Δ.Σ. να το δηλώσουν έως την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022 στα τηλ.
6948805702 και 6974311824.
ΘΕΜΑΤΑ
1. Απολογισμός του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου.
2. Εκλογές για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Ελεγκτικής
Επιτροπής.
3. Διάφορα θέματα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο

Δήμος Νικολάου Σκουφά
Εκδηλώσεις μνήμης για τους εκτελεσθέντες σε Λουτρότοπο και Συκιές
Με μία σεμνή τελετή, την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης αρχικά στο μνημείο εκτελεσθέντων στον Λουτρότοπο και στη συνέχεια στο μνημείο εκτελεσθέντων στις Συκιές, όπου τιμήθηκε η μνήμη των αθώων κατοίκων που δολοφονήθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής την 6η Οκτωβρίου του 1943.
Οι δύο εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την επιμνημόσυνη δέηση, και ακολούθως, πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων. Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και οι τελετές ολοκληρώθηκαν με την ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου.
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν η Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά κα Ροζίνα Βαβέτση, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, ο Βουλευτής Άρτας κ. Χρήστος Γκόκας, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Δημήτρης Βαρέλης, ο Διοικητής Διεύθυνσης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Άρτας, Πύραρχος κ. Σπυρίδων Παπαστάθης, ο Αναπληρωτής Διευθυντής Αστυνομικής Διεύθυνσης Άρτας κ. Ηλίας Σκανδάλης ενώ την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας εκπροσώπησε η Επίτιμη Πρόξενος κ. Kerstin Lohr.

Πολιτική εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για την ενεργειακή κρίση

«Ενεργειακή κρίση – Πολιτικές για την προστασία της κοινωνίας» είναι το θέμα της πρώτης πολιτικής εκδήλωσης, που οργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με τη νέα της σύνθεση.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, στις 11.30 το πρωί, στο ξενοδοχείο Grand Serai, και ομιλητές θα είναι ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Ανδρέας Σπυρόπουλος και ο γραμματέας του Τομέα Ενέργειας Χάρης Δούκας. Στη συζήτηση έχουν κληθεί να συμμετέχουν εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων.

Θεσσαλονίκη: Διδάκτωρ στο ΑΠΘ ο 39χρονος που ποδοπάτησε το γατάκι 

Εξελίξεις στην υπόθεση του 39χρονου που πάτησε το γατάκι στη Θεσσαλονίκη και το σκότωσε. Η Ελληνική Αστυνομία έχει ταυτοποιήσει τον άνδρα, που έλιωσε με το πόδι του το γατάκι στη Θεσσαλονίκη.
Μάλιστα, υπήρξε βίντεο που κατέγραψε τον άνδρα ο οποίος αφού πρώτα ήλεγξε γύρω του ώστε να σιγουρευτεί ότι δεν τον βλέπει κανείς, πλησίασε το μικρό γατάκι και έπειτα το πάτησε με απίστευτη βιαιότητα.
Το άτυχο ζώο ξεψύχησε λίγο αργότερα, με τον δράστη να φεύγει βιαστικός από το σημείο.
Σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες, ο 39χρονος που ταυτοποιήθηκε γι’ αυτή την κτηνωδία με το γατάκι, φέρεται να έχει στενή συνεργασία με το ΑΠΘ και να έχει διδάξει σε φοιτητές. Ο δράστης έχει σπουδάσει στο ΑΠΘ αλλά και σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, και την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά δίδασκε στο ΑΠΘ, ενώ η συνεργασία φαίνεται πως θα επαναληφθεί και αυτή την χρονιά.
Επιπλεόν, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο 39χρονος έχει στενή συγγενική σχέση με καθηγητή του ΑΠΘ. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, ενώ έχει επιβληθεί πρόστιμο 30.000 ευρώ σε βάρος του για θανάτωση ζώου.