Εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Άρτα

Υπερπλήρεις η αίθουσα του Σκουφά, από Αρτινούς πολίτες

Ομιλητές, οι πρώην Υπουργοί Γιάννης Ραγκούσης και Νίκος Μπίστης
-Όλγα Γεροβασίλη: Ενώνουμε τις δυνάμεις μας ενάντια στην ακροδεξιά
-Βασ. Τσίρκας: Η συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων όφελος της κοινωνίας

Μετά τη μεγάλη συγκέντρωση για την υποδοχή του Αλέξη Τσίπρα, μεγάλη ανταπόκριση βρήκε και το προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Άρτα των αριστερών και προοδευτικών πολιτών για τη δημιουργία ενός μετώπου όλων των προοδευτικών δυνάμεων, στην Ελλάδα.
Μάλιστα η εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία εν όψει των ευρωεκλογών πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου, μπροστά σε ένα πυκνό ακροατήριο, που είχε κατακλύσει την αίθουσα ΣΚΟΥΦΑ.

Στην εκδήλωση μίλησε η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη που καλωσόρισε τους δυο ομιλητές, πρώην Υπουργούς Γιάννη Ραγκούση και Νίκο Μπίστη
Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη επισημαίνοντας τις σημαντικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης και των υπουργείων για την στήριξη της κοινωνίας, της παιδείας και της υγείας όσο και τον τομέα των υποδομών.
Οι υπόλοιποι ομιλητές υπογράμμισαν την προοδευτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ως του πολιτικού χώρου που αποτελεί τον ισχυρότερο πόλο αντιμετώπιση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και την ανάδειξη του προοδευτικού χώρου ως τον ισχυρότερο αντίπαλο του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα, σε αντιστοίχιση ανάλογων κινήσεων και στην Ευρώπη με τη σοσιαλδημοκρατία να στρέφεται προς τα αριστερά.

Με το σύνθημα «Ενώνουμε δυνάμεις για την Ελλάδα των πολλών για την Ευρώπη των λαών», που αποτελεί κεντρικό πυλώνα αυτής της πρωτοβουλίας, οι ομιλητές επεσήμαναν πως αναπτύσσεται μια δυναμική εντός της ελληνικής κοινωνίας, με πολλές συλλογικότητες να συμβάλλουν προς τη κατεύθυνση της διαμόρφωσης αριστερών και προοδευτικών μετώπων σε όλη την ελληνική επικράτεια. Κοινό σημείο αναφοράς αυτής της σύγκλισης είναι η μάχη απέναντι στο υβρίδιο νεοφιλελευθερισμού και ακροδεξιάς, αλλά και η κοινή στόχευση σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς: την ενδυνάμωση της απασχόλησης, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, την ανάδειξη ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου, και τη θωράκιση των θεσμών της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας.

Στα πλαίσια αυτά ήταν και η εκδήλωση για την δημιουργία της Προοδευτικής Συμμαχίας σε πολιτική εκδήλωση στην Άρτα που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου.
Όπως τόνισε ο Γραμματέας της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Άρτας Ιωσήφ Γκίκας, “Η συγκρότηση της προοδευτικής συμμαχίας αποτελεί στρατηγική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο των πολιτικών συσχετισμών που διαμορφώνονται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη” . στην συνέχεια πήρε το λόγο η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη για να καλωσορίσει και να παρουσιάσει τους δυο ομιλητές, πρώην Υπουργούς Γιάννη Ραγκούση και Νίκο Μπίστη.

«Με ορμή και πίστη μετέχουμε σε μια στ΄ αλήθεια ιστορική πρόκληση. Διαμορφώνοντας και συγκροτώντας ένα κοινό προοδευτικό μέτωπο με πρόταγμα και κύριο μέλημα τη κοινωνία. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και δημιουργούμε μια ισχυρή δυναμική που θα ξαναδώσει προοπτική στην Ευρώπη. Η Αριστερά, ο ελληνικός λαός διέσωσαν την τιμή της Ευρώπης στο προσφυγικό, στις ανθρωπιστικές αξίες και στο κοινωνικό κράτος», σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία της η Όλγα Γεροβασίλη.
«Είναι μεγάλη η χαρά μου που βλέπω σήμερα και εδώ στην Άρτα τη μεγάλη ανταπόκριση που βρίσκει το προσκλητήριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη δημιουργία ενός ενωτικού μετώπου όλων των προοδευτικών δυνάμεων, όλων των αριστερών και προοδευτικών πολιτών στην Ελλάδα.

Ένα εγχείρημα που φαίνεται ότι δυναμώνει μέρα με τη μέρα. Είναι χαρακτηριστικό το λαϊκό δημοκρατικό ξέσπασμα σε κάθε πόλη που επισκέπτεται ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει των ευρωεκλογών» σημείωσε ο Βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Τσίρκας τόνισε ότι «Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι μια καθαρή προγραμματική βάση. Που θα οριοθετεί με σαφήνεια την προοδευτική πολιτική από τον ακροδεξιό λαϊκισμό και τον νεοφιλελευθερισμό.
Ένα σχέδιο που θα υπερασπίζεται τους αδύναμους της κοινωνίας και την αναδιανομή του πλούτου, θα προωθεί τον προοδευτικό θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας και ταυτόχρονα θα μάχεται ασυμβίβαστα ενάντια στον εθνολαϊκισμό, στην ξενοφοβία, στον ρατσισμό.
Η Αριστερά υπηρέτησε τις αρχές αυτές ως κυβέρνηση. Η επαναδιατύπωση των αρχών αυτών από κοινού με δυνάμεις του προοδευτικού χώρου θα τους δώσει νέα, ηγεμονική δυναμική.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη πάρει την ευθύνη να δώσει προοπτική σε μια τέτοια διαδικασία. Στο Γαλάτσι, στην Άρτα και αλλού, η μεγάλη συγκέντρωση των προοδευτικών δυνάμεων έστειλε ένα σαφές μήνυμα δημοκρατίας και λαϊκής απαίτησης να μην γυρίσουμε στα παλιά, να μην επικρατήσουν οι δυνάμεις της συντήρησης και της ακροδεξιάς, να μην επιστρέψει το παρελθόν».

Μπίστης και Ραγκούσης
Οι ομιλητές της εκδήλωσης Ν. Μπίστης, Ραγκούσης δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκεια τους για την «στροφή» του ΚΙΝΑΛ προς τη δεξιά, όταν, όπως είπαν, η σοσιαλδημοκρατία σε όλη την Ευρώπη έχει μετατοπιστεί προς τα αριστερά.
Προσπαθήσαμε πολύ να πείσουμε ότι δεν μπορεί σε όλες τις κρίσιμες και μεγάλες αποφάσεις να κινούμαστε με τη Νέα Δημοκρατία, τόνισε ο κ. Μπίστης. Η σοσιαλδημοκρατία μόνο προς τα αριστερά μπορεί να κινηθεί. Στο ΚΙΝΑΛ ζητούν στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, που σημαίνει δηλαδή στρατηγική νίκη της δεξιάς νομίζοντας ότι η σοσιαλδημοκρατία μπορεί να υπάρξει απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.» σημείωσε μεταξύ άλλων. Ο Νίκος Μπίστης υπογράμμισε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η δημιουργία της Προοδευτικής Συμμαχίας και θα επιταχυνθεί μετά τις εκλογές. Ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση.

Ο Γιάννης Ραγκούσης σημείωσε ότι η ανάγκη είναι μία, το συμφέρον των πολλών, και αυτό θα υπηρετηθεί από μια ισχυρή προοδευτική συμμαχία χαρακτηρίζοντας μεγάλη νίκη τη δημιουργία της Προοδευτικής Συμμαχίας… Η συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων ήταν μια συνεχής κατεύθυνση, που πέρασε από διάφορες φάσεις. Ποτέ και κανείς, όμως, δεν είχε φτάσει στο σημείο να ορίζει ως στρατηγικό αντίπαλο τον ΣΥΝ ή ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ανέκαθεν ο στρατηγικός αντίπαλος ήταν η δεξιά. Ποιος εκπροσωπεί σήμερα την προοδευτική παράταξη στη χώρα;»,είπε και κατέληξε πως οι προοδευτικές δυνάμεις, με κέντρο τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι η «φυσική συνέχεια της ιστορικά προοδευτικής παράταξης».
Αναφερόμενος στο εγχείρημα της διεύρυνσης εξέφρασε την πεποίθηση πως πλέον οι πολίτες γνωρίζουν πολύ καλά τις θέσεις των κομμάτων εν όψει εκλογών, καθώς όπως είπε, είναι κατανοητό το τι εννοεί ο κάθε αρχηγός και ποιο είναι το πρόγραμμα του.
Ο πρώην υπουργός σημείωσε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ασκεί μια πολιτική που ο πολίτης καταλαβαίνει τι σημαίνει στην καθημερινότητα του ενώ υπογράμμισε πως τα μέτρα που ψηφίστηκαν θα περάσουν στην κοινωνία και θα στηρίξουν την εγχώρια οικονομία.