Εκλογές στην ΠΕΔ Ηπείρου

«Μονομπλόκ» οι Γιαννιώτες, επέλεξαν Ντακαλέτση για νέο πρόεδρο

-Εκλέγονται στο ΔΣ οι Τσιρογιάννης, Χασιάκος και η Ταπραντζή – Κοίλια

Επίδειξη δύναμης από τους προσκείμενους στη ΝΔ εκλεγμένους Δημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους που συμμετείχαν στις εκλογές της ΠΕΔ Ηπείρου για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Οι εκλεγμένοι Γιαννιώτες με τη ψήφο τους ανέδειξνα πρώτο σε σταυρούς τον Χρήστο Ντακαλέτση Δήμαρχο Δωδώνης, που πήρε 51 σταυρούς, αφήνοντας μακριά τον μεχρι πρότινος πρόεδρο της ΠΕΔ και Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γιάννη Λώλο. Βέβαια, η επικράτηση της «Ενωμένης Αυτοδιοικητικής Πορείας», της παράταξης στην οποία συμμετείχαν οι νεοδημοκράτες Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύτμβουλοι, ήταν άνετη, όπως αναμένονταν αφού ο συνδυασμός πήρε 78 από τις 120 συνολικά ψήφους.

Στη δεύτερη θέση η «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία» (αυτοδιοικητικοί από το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ) έλαβε 39 ψήφους. Τρεις ψήφους πήρε η Όλυ Τσουμάνη που κατέβηκε μεμονωμένη εκπροσωπώντας την Λαϊκή Συσπείρωση.
Η Ενωμένη Αυτοδιοικητική Πορεία αποτελούνταν παίρνει τις 14 από τις 21 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Ηπείρου έχοντας έτσι την απόλυτη πλειοψηφία.

Πρόεδρος ο Χρ. Ντακαλέτσης
Μετά την πρωτιά του Χρήστου Ντακαλέτση στις εκλογές πρόεδρος για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου, θα είναι αυτός αφού υπήρξε συμφωνία κυρίων μεταξύ των διεκδικητών της ψήφου των 125 μελών της γενικής συνέλευσης της ΠΕΔ (Ντακαλέτση και Λώλου), πως θα είναι υποψήφιος για πορόεδρος αυτός που θα πάρει περισσότερους ψήφους. Όμως ο απερχόμενος πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος, έχασε κατά κράτος τη μάχη για την πρώτη θέση, αφού, όπως κυκλοφορούσε πολλές ημέρες πριν το «λόμπι» των Γιαννιωτών Δημάρχων είχε αποφασίσει να πάρουν τα Γιάννενα την προεδρία της ΠΕΔ για πρώτη φορά από τη σύστασή της.

Ψηλά στη σταυροδοσία, δεύτερος για μία μόλις ψήφο πίσω από τον πρώτο Ντακαλέτση, βρέθηκε ο Δήμαρχος Ζηρού Νίκος Καλαντζής που μάλλον προορίζεται για την προεδρία του ΦΟΔΣΑ, αν και θα έχει απέναντι, τον Δήμαρχο Ζίτσας, Μιχάλη Πλιάκο. Χαμηλά σε ψήφους ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιορογιάννης, ενώ με λίγες ψήφους διαφορά εξελέγη στο ΔΣ της ΠΕΔ ο Δήμαρχος Κ. Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος, πάνω απ’ τον Δήμαρχο Κόνιτσας Ν. Εξάρχου, που ήταν ο μόνος Δήμαρχος που έμεινε εκτός ΔΣ.
Να σημειωθεί πως στο ΔΣ της ΠΕΔ εκλέγεται και η υποψήφια Δήμαρχος Αρταίων, επικεφαλής της παράταξης ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ, Τζένη Ταπραντζή – Κοίλια. Στο Εποπτικό Συμβούλιο, εκλέχθηκε πρώτος με 58 ψήφους ο υποψήφιος Δήμαρχος Ν. Σκουφά, δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας ο Κοσμάς Βούλγαρης.

Οι εκλεγμένοι
Από την Κεντροδεξιά παράταξη, στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Ηπείρου εκλέγονται όλοι οι Δήμαρχοι που ήταν υποψήφιοι πλην του Δημάρχου Κόνιτσας Ν. Εξάρχου, δηλαδή οι Ντακαλέτσης, Καλαντζής, Πλιάκος, Τζαφέας, Σουκουβέλος, Παππάς, Γεωργάκος, Τσιρογιάννης, Λώλος, Χασιάκος.
Από τους δημοτικούς συμβούλους εκλέγονται τέσσερις: Ευαγγέλου, Βλέτσας, Δαρδαμάνης, Πήχας.
Από την παράταξη της Κεντροαριστεράς στο νέο ΔΣ της ΠΕΔ εκλέγονται οι τρεις Δήμαρχοι που ήταν υποψήφιοι και οι τέσσερις πρώτοι σε σταυρούς, δημοτικοί σύμβουλοι: Γαρδίκος, Ταπραντζή – Κοίλια, Γόγολος και Νάστος.

Στην ΚΕΔΕ εκλέγονται τέσσερις και δύο αντίστοιχα από τις δύο πρώτες παρατάξεις και συγκεκριμένα οι: Κάτσιος, Τύρου – Ούζα, Γιολδάσης, Παπασπύρου και Μπέγκας και Νάτσης.
Στο Εποπτικό Συμβούλιο εκλέγονται οι Βούλγαρης και Γκόγκος.

Οι σταυροί
Αναλυτικά οι σταυροί των υποψήφιων Δημάρχων και δημοτικών συμβούλων:
Ενωμένη Αυτοδιοικητική Πορεία
Χρήστος Ντακαλέτσης 51
Νίκος Καλαντζής 50
Φίλιππος Ευαγγέλου 49
Βαγγέλης Πήχας 48
Μιχάλης Πλιάκος 47
Βασίλης Βλέτσας 46
Κώστας Τζαφέας 45
Γιώργος Σουκουβέλος 44
Γιάννης Δαρδαμάνης 40
Σπύρος Παππάς 39
Χρήστος Τσιρογιάννης 37
Αριστείδης Παππάς 36
Νίκος Γεωργάκος 33
Γιάννης Λώλος 35
Αντώνης Νάστας 29
Χρήστος Χασιάκος 23
Νίκος Εξάρχου 19

Υποψήφιοι για την ΚΕΔΕ
Νίκος Κάτσιος 50
Νατάσα Τύρου- Ούζα 48
Δημήτρης Γιολδάσης 44
Ανδρέας Παπασπύρου 33
Βασίλης Κοσμάς 22
Ν. Παγγές 15

«Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία»
Κώστας Καψάλης Δήμαρχος Πωγωνίου 31
Νικόλαος Ζαχαριάς Δήμαρχος Πάργας 31
Γιάννης Καραγιάννης, Δήμαρχος Σουλίου 28
Βασίλης Γαρδίκος 29
Τζένη Ταπραντζή Κοίλια 25
Γιάννης Γόγολος 20
Δημήτρης Νάστος 18
Βούλα Τσίλη 17

Για το ΔΣ της ΚΕΔΕ
Θωμάς Μπέγκας 31
Λάζαρος Νάτσης 23
Παναγιώτης Νταής 14

Εποπτικό Συμβούλιο
Κοσμάς Βούλγαρης 58
Χρήστος Γκόγκος 39
Ιωσήφ Στύλος 33
Χρήστος Γιώτης 28