"ΕΜΒΟΛΙΑ: ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΥΘΟΙ"

Παύλος Χρηστίδης

Θα ήθελα κι εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω θερμότατα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Υγείας Ελλάδος, τον πρόεδρο Χ. Ασπιώτη και το ΔΣ για την πρόσκληση που μου απηύθυνε, ώστε να βρίσκομαι σήμερα εδώ, γεγονός το οποίο όχι μόνο αποτελεί επιθυμία αλλά πιστεύω, και καθήκον.
Συγχαίρω τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας για τη διοργάνωση αυτής της ημερίδας, η οποία θίγει ένα ζήτημα που έχει βαρύνουσα σημασία καθώς αφορά το ύψιστο αγαθό της υγείας. Ο λόγος φυσικά για τον εμβολιασμό, ο οποίος αποτελεί το πιο ισχυρό εργαλείο της ιατρικής επιστήμης για την πρωτογενή πρόληψη των ασθενειών, προσφέροντάς μας «άμυνες» απέναντι σε αρρώστιες, οι οποίες μπορεί να είναι από πολύ σοβαρές, μεταδοτικές, έως και θανατηφόρες.

Από την Ομοσπονδία, γνωρίζω πολύ καλά ότι γίνεται μία σημαντική προσπάθεια για την ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την σημασία του εμβολιασμού, η οποία έχει τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο το τελευταίο διάστημα από όσους καλλιεργούν και διαδίδουν fake news γύρω από το ζήτημα. Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο έχει έρθει για τα καλά στην επιφάνεια και δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα. Μιλάμε φυσικά για το λεγόμενο αντιεμβολιαστικό κίνημα, το οποίο έχει επηρεάσει αισθητά την εμπιστοσύνη του κοινού στα εμβόλια και έχει δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος σε διάφορες ασθένειες να θέσουν εκ νέου σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Χαρακτηριστικότατο παράδειγμα αποτελεί η έξαρση της ασθένειας της ιλαράς σε ολόκληρη την Ευρώπη την τελευταία διετία. Συγκεκριμένα, το 2018, με στοιχεία που επιβεβαιώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τα κρούσματα ιλαράς αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 30%, ενώ στην Ευρώπη η συγκεκριμένη ασθένεια κατέγραψε ρεκόρ με πάνω από 45.000 κρούσματα και τουλάχιστον 37 θανάτους. Σα να μην έφτανε αυτό, στο α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, τα κρούσματα ιλαράς αυξήθηκαν κατά 300% έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι. Μιλάμε για αριθμούς επικίνδυνα μεγάλους, που προβληματίζουν. Και σε αυτό έχει πολύ μεγάλη ευθύνη η ραγδαία εξάπλωση των ιδεών του αντιεμβολιαστικού κινήματος, καθώς με τον τρόπο αυτό ελαττώθηκε η εμβολιαστική κάλυψη και επηρεάστηκαν κυρίως τα παιδιά και οι νεότερες γενιές.
Είναι τυχαίο που η Ευρωπαϊκή Ήπειρος ανακηρύχθηκε το 2002 ελεύθερη πολιομυελίτιδας; Είναι τυχαίο που τα κρούσματα ιλαράς την προηγούμενη δεκαετία είχαν μειωθεί πάνω από 90%; Φυσικά και όχι. Ήταν μερικά από τα πιο εμφανή αποτελέσματα των στρατηγικών εμβολιασμού, τις οποίες σήμερα επιχειρούν αρκετοί να ανατρέψουν χωρίς βάσιμα επιχειρήματα.

Το ζήτημα του εμβολιασμού δεν αφορά ούτε τους λίγους, ούτε τους πολλούς. Αφορά κάθε άνθρωπο στον πλανήτη ανεξαρτήτως ηλικίας. Ξεκινά από τη βρεφική ηλικία φτάνοντας μέχρι και την ενήλικη ζωή μας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ως ενήλικες δεν καλύπτονται εμβολιαστικά επαρκώς, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται νοσήματα που θα έπρεπε να έχουν εκλείψει. Λοιμώξεις, όπως η πνευμονιοκοκκική νόσος έχουν μεγάλες πιθανότητες να εμφανιστούν όχι μόνο σε βρέφη και παιδιά κάτω των 5, αλλά και σε άτομα άνω των 50 ετών.

Όλα αυτά θα πρέπει να περάσουν στη συνείδηση του κοινού και αυτό θα επιτευχθεί μονάχα με συντονισμένες προσπάθειες από όλους τους φορείς ώστε να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος. Θα πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για την τόνωση και την ενίσχυση της εμβολιαστικής νοοτροπίας. Είναι χρέος μας να οικοδομήσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών στα εμβόλια, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την υγεία τους. Δεν πρέπει να αφήσουμε νοσήματα που έχουν σχεδόν εξαφανιστεί να κάνουν ξανά την εμφάνισή τους.
Είναι προφανές ότι πάγια θέση της παράταξής μας είναι να σταθούμε απέναντι στους “ψεκασμούς” όσων καλλιεργούν fake news στο ζήτημα του εμβολιασμού.Ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος και οφείλει να γίνει υποχρεωτικός, ενώ αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο για την προστασία τόσο της ατομικής όσο και της δημόσιας υγείας. Σε αυτήν την προσπάθεια πρέπει να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και να δράσουμε άμεσα, προτού κινδυνεύσουν κι άλλες ανθρώπινες ζωές.

*Από την οτοποθέτηση του Παύλου Χρηστίδη Εκπρόσωπο Τύπου ΠΑΣΟΚ / Κινήματος Αλλαγής στην επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αυτοδιαχειριζόμενων Ταμείων Ελλάδος με θέμα “ΕΜΒΟΛΙΑ: ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΥΘΟΙ”.