ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΤΑΣ προς Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

ΔΩΡΕΑΝ Self test για όλους

Δημ. Χουλιάρας: μας υποχρεώνουν να το κάνουμε και να το αγοράζουμε!!!

«Κίτρινη» στον Χάρτη που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ η Άρτα

Στις επιχειρήσεις μας με μεγάλο κόστος τηρούμε αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα!

Η προμήθεια των selftest που στο λιανεμπόριο θα γίνεται υποχρεωτικά, προκάλεσε αντιδράσεις αφού το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσε πως το ένα εξ αυτών θα παρέχεται από τον εργοδότη και θα καλύπτεται με δική του δαπάνη, ενώ το δεύτερο θα χορηγείται, δωρεάν, από το φαρμακείο.

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Άρτας Δημήτρη Χουλιάρα, που απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου του επισημαίνει πως «μας αναγκάζετε να αγοράζουμε αυτό που το κράτος πρέπει να μας παρέχει δωρεάν αφού μας υποχρεώνει να το κάνουμε.
Ήδη τα έξοδα για τα υγειονομικά υλικά (μάσκες , αντισηπτικά) είναι τεράστια τον τελευταίο χρόνο».
Στην επιστολή που κοινοποιείται στον Υπουργό Άδωνη Γεωργιάδη, στους Βουλευτές Γεώργιο Στύλιο , Όλγα Γεροβασίλη , Χρήστο Γκόκα, τον Πρόεδρο ΕΣΣΕ Γεώργιο Καρανίκα και τον Πρόεδρο Επιμελητηρίου Άρτας Ιωάννη Γκολομάζο, αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ ,
Με μεγάλη μας έκπληξη διαβάσαμε το δελτίο τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (σας το παραθέτουμε πιο κάτω) που υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να αγοράζουν το ένα από τα δύο selftestπου θα κάνουν οι εργαζόμενοί τους την εβδομάδα .
Ως συνδικαλιστικό όργανο είμαστε από τους πρώτους ,εδώ και οκτώ μήνες ,που ζητήσαμε αυστηρότερα υγειονομικά μέτρα για τις επιχειρήσεις μας , έτσι ώστε να μην τις κλείνουμε στα lockdown.
Τηρούμε αυστηρά όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις επιχειρήσεις μας.
Υποστηρίζουμε και εφαρμόζουμε το μέτρο των selftestsγια τους εργαζόμενους αλλά και για τους εργοδότες .

ΑΓΑΝΑΚΤΟΥΜΕ,
όταν μετά από ένα χρόνο οικονομικής καταστροφής και εξαθλίωσης των επιχειρήσεων , μας αναγκάζετε να αγοράζουμε αυτό που το κράτος πρέπει να μας παρέχει δωρεάν αφού μας υποχρεώνει να το κάνουμε.
Ήδη τα έξοδα για τα υγειονομικά υλικά (μάσκες , αντισηπτικά) είναι τεράστια τον τελευταίο χρόνο.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ
Την δωρεάν διανομή των selftestγια τους εργαζόμενους και για τους επιχειρηματίες.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου
Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ανακοίνωση που αναφέρει πως «από Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 και μέχρι να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται στους 8 κλάδους που εμπίπτουν στην σχετική ΚΥΑ Β’ 1588/18.4.2021 (Δ1α/Γ.Π.οικ.24525/18.4.2021) (λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών, θα διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (selftest), υποχρεωτικά, δύο φορές την εβδομάδα. Η προμήθεια των selftest θα γίνεται ως εξής: το ένα εξ αυτών θα παρέχεται από τον εργοδότη και θα καλύπτεται με δική του δαπάνη, ενώ το δεύτερο θα χορηγείται, δωρεάν, από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης. Tαself-test που θα παρέχονται από τον εργοδότη θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από Δευτέρα 10 Μαΐου, ενώ οι εργαζόμενοι θα μπορούν να προμηθεύονται τα self-test από την Πέμπτη, 13 Μαΐου».

Στο κίτρινο η Άρτα
Εν τω μεταξύ ο Χάρτης επίπτωσης τελευταίων δεκατεσσάρων ημερών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19, με βάση τον τόπο μόνιμης κατοικίας, ή προσωρινής διαμονής (για τους προσωρινά διαμένοντες) που δόθηκε από τον ΕΟΔΥ, βρίσκει την Άρτα στο κίτρινο χρώμα.
Στον χάρτη επίπτωσης των τελευταίων 14 ημερών για την Ήπειρο, ο Νομός Θεσπρωτίας πήγε στο σκούρο πορτοκαλί όπου βρίσκονται εδώ και μήνες και τα Γιάννινα, που σημαίνει ότι τα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί στο χρονικό αυτό διάστημα ξεπερνούν τα 150 ανά εκατό χιλιάδες πληθυσμού.
Ένα σκαλί πιο κάτω, στο πορτοκαλί βρίσκεται ο Νομός Πρέβεζας δηλαδή τα κρούσματα ανά εκατό χιλιάδες πληθυσμού είναι μεταξύ 50 και 150.
Και τα καλά νέα αφορούν το Νομό Άρτας που βρέθηκε στο κίτρινο έχοντας την καλύτερη επιδημιολογική εικόνα πράγμα που έχουν ελάχιστες ακόμη περιοχές στη χώρα μας. Το κίτρινο χρώμα σημαίνει ότι τα κρούσματα είναι περισσότερα από 25 και λιγότερα από 50 ανά εκατό χιλιάδες πληθυσμού.

Κρούσματα στις 09-05-2021
Τις περιοχές με τα 1.428 κρούσματα στις 9/5 που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τα αποτελέσματα για τις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου είναι:
ΑΡΤΑΣ 6
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 4
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 24
ΠΡΕΒΕΖΑ 0

Αποτελέσματα ελέγχων
Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο των ελέγχων για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού στην Ήπειρο, στις 09-05-2021 από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου συνολικά (51) παραβάσεις.
Ειδικότερα, βεβαιώθηκαν:
-(38) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους (300) ευρώ, ως εξής:
• 7 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας,
• 9 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας,
• 10 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και
• 12 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας.

-(8) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας με την επιβολή ισάριθμων προστίμων ύψους (300) ευρώ, ως εξής:
• 3 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και
• 5 παραβάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.
-(5) παραβάσεις για παραβίαση κανόνων στο πλαίσιο λειτουργίας ιδιωτικής επιχείρησης στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας, όπου επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους (3.000) ευρώ και αναστολή λειτουργίας για (15) ημέρες σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφέ – μπαρ) για παραβίαση του ωραρίου λειτουργίας καθώς και από (300) ευρώ σε (4) πελάτες για μη τήρηση των υγειονομικών μέτρων.