Εμπορικός Σύλλογος Άρτας

Τα SELF TESTS αφορούν μόνο τους εργαζόμενους

Διευκρινίσεις σχετικά με τα SELF TESTS στο λιανεμπόριο, δίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΥΛΙΑΡΑΣ. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, εκτός από τους εργαζόμενους δεν υπάρχει πρόβλεψη και για τους εργοδότες, επιχειρηματίες και τους βοηθούντες συγγενείς πρώτου βαθμού.
Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου αναφέρει: «Σε συνέντευξη που παραχώρησε η Γενική Γραμματέας Εργασίας κα Στρατινάκη ανέφερε ότι η ΚΥΑ αφορά μόνο τους εργαζόμενους. Σχετικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες ή τους επιχειρηματίες – εργοδότες δεν υπάρχει πρόβλεψη από την απόφαση, ενώ ξεκαθάρισε ότι η απόφαση δεν συμπεριλαμβάνει ούτε τα μέλη α’ βαθμού συγγένειας. Για αυτές τις κατηγορίες, θα υπάρξει αντιμετώπιση το επόμενο διάστημα καθώς δόθηκε προτεραιότητα στους εργαζόμενους για να μη πέσει όλος αυτός ο όγκος ταυτοχρόνως στα φαρμακεία.

Στην σχετική Υπουργική Απόφαση, της οποίας η δημοσίευση αναμένεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, δεν γίνεται λόγος για τους επιχειρηματίες και τα βοηθούντα μέλη των οικογενειών τους. Ένα μεγάλο μέρος της αποτελεσματικότητας του μέτρου στηρίζεται στην αναγγελία στο ΕΡΓΑΝΗ, όπου όμως για να κάνει κάποιος την σχετική γνωστοποίηση πρέπει να έχει την δική του «ηλεκτρονική μερίδα». Τέτοια έχουν μόνο οι εργαζόμενοι και αφού οι εργοδότες δεν μπορούν να κάνουν καμία γνωστοποίηση στο ΕΡΓΑΝΗ, λογικά εξαιρούνται του μέτρου και η διενέργεια ή όχι τεστ εναπόκειται στην ατομική ευθύνη του κάθε επιχειρηματία».

Δωρεάν και υποχρεωτικά
Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση Δ1α/ΓΠ.οικ. 24525/2021 για την Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία. Κατά την πρώτη εφαρμογή της, ήτοι από 19 έως 25 Απριλίου 2021, οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλλονται σε διαγνωστικό έλεγχο νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 εντός του χρονικού διαστήματος από 19 Απριλίου έως 25 Απριλίου 2021.
Να υπενθυμίσουμε πως στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, οι βασικές ρυθμίσεις είναι οι εξής:
Πρώτον, τα self tests είναι υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους, προκειμένου να παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία σε εργοδότες με επιχειρηματικές δραστηριότητες στους ακόλουθους κλάδους:

– Λιανεμπόριο, (συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών)
– Εστίαση
– Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες
– Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες, αεροπορικές)
– Υπηρεσίες καθαρισμού
– Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής
– Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων
Κατόπιν αιτήματος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) και του κλάδου των ασφαλιστικών εταιρειών, συμπεριελήφθησαν και οι χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες.

Διαδικασίες
Το self test διενεργείται μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζομένου στο χώρο εργασίας του και έχει ισχύ για μία εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του. Ο έλεγχος συνιστάται να γίνεται έως και 24 ώρες, πριν από την πρώτη ημέρα της εβδομάδας που παρέχει την εργασία του ο εργαζόμενος με φυσική παρουσία.
Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία, αν αυτός είτε δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα του self test είτε έχει δηλώσει θετικό self test. Στις περιπτώσεις αυτές ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχτεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.

Οι εργαζόμενοι, που υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self test, προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, με επίδειξη του ΑΜΚΑ τους και της αστυνομικής ταυτότητάς τους. Σημειώνεται ότι, μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ, θα ενημερώνονται και οι φαρμακοποιοί για το ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των self test. Αν κάποιος εργαζόμενος επιλέξει, αντί για self test, να κάνει rapid ή μοριακό τεστ, με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του, έχει αυτή τη δυνατότητα.

Το αποτέλεσμα
Ο εργαζόμενος δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», ως εξής:
– Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο» και μεταφέρονται αυτόματα στη διεύθυνση supportemployees.services.gov.gr. Αφού ταυτοποιηθούν με τη χρήση των κωδικών του taxisnet, εισέρχονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» και υποβάλλουν το αποτέλεσμα του τεστ, συμπληρώνοντας το ειδικό έντυπο «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST (Self/Rapid/PCR)».
– Αν το αποτέλεσμα του self test είναι αρνητικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος, ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του. Αν το αποτέλεσμα του self test είναι θετικό, μετά τη δήλωση του αποτελέσματος, εκδίδεται από την πλατφόρμα σχετική δήλωση, την οποία ο εργαζόμενος εκτυπώνει ή φέρει σε ηλεκτρονική μορφή. Ο εν λόγω εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο είτε σε δωρεάν δημόσια δομή, μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του, με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του. Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα.

Έλεγχοι
-Ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τους εργαζομένους του για την υποχρέωσή τους να υποβληθούν σε self test και τις συνέπειες, που θα επέλθουν, αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση. Αν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων του με κάθε πρόσφορο μέσο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση, κλπ) για τα υποχρεωτικά self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).
– Εάν, κατά τη διάρκεια ελέγχου του ΣΕΠΕ, βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο. Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test (είτε στον πρώτο είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο.
H εφαρμογή των ρυθμίσεων θα αποτελέσει αντικείμενο ελέγχων από το ΣΕΠΕ, που, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, προγραμματίζει στοχευμένους ελέγχους στους κλάδους που εμπίπτουν στο πεδίο της ΚΥΑ.

Και στο δημόσιο
Το self test είναι υποχρεωτικό και στους εξής τομείς του δημοσίου:
– Οι υπάλληλοι των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
– Οι υπάλληλοι των ΟΤΑ που απασχολούνται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
– Οι απασχολούμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας.
– Οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι.
Και σε αυτήν την περίπτωση η διαδικασία παραλαβής των self test από τα φαρμακεία είναι η ίδια, δηλαδή με την επίδειξη του ΑΜΚΑ.

Απλήρωτες υπερωρίες;
Για απλήρωτες υπερωρίες για 1 μήνα, στους θετικούς με self test εργαζόμενους, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον εκπρόσωπο Τύπου Ν. Ηλιόπουλο, να σχολίαζει τα πρακτικά της Επιτροπής, τις απευθείας αναθέσεις για τα self test και τα εργασιακά. «Η ρύθμιση της ΝΔ πως ένας εργαζόμενος, εφόσον μείνει σε καραντίνα, θα πρέπει μετά να δουλεύει για ένα μήνα απλήρωτες υπερωρίες, λειτουργεί ως αντικίνητρο για να ελέγχει ο ίδιος αν έχει νοσήσει», σημειώνει σε συνέντευξή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος.
Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει πως η κυβέρνηση έσπευσε σαν τον κλέφτη να κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία στον οποία επεχείρησε να δώσει 10 εκατ.

«Όσο και αν προσπαθούν ο κ. Μητσοτάκης και οι επιτελείς του, το σκάνδαλο με τα self tests δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «οι ευθύνες της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας αλλά και στην κατασπατάληση δημοσίου χρήματος είναι τεράστιες».
Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ότι «μετά τις αποκαλύψεις, τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και αφού το θέμα έφτασε πια στη Βουλή, η κυβέρνηση έσπευσε το βράδυ του Σαββάτου – σαν τον κλέφτη και πάλι – να κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία στην οποία επιχείρησε μέσα από ένα στημένο διαγωνισμό να δώσει 10 εκατ. ευρώ». Μια εταιρεία, συνεχίζει, «η οποία ιδρύθηκε λίγο καιρό πριν αυτός προκηρυχθεί, με ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο και μόνα ‘προσόντα’ τα χρέη και την ‘εμπειρία’ των ιδιοκτητών της σε άσχετες δραστηριότητες».