ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ¨ΕΠΕΚΤΑΣΗ Χ.Υ.Τ.Α. 3ης Δ.Ε. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ¨

ΣΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ 2014-2020

Με την αριθ. Ε075 τροπ. Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αποφασίστηκε η χρηματοδότηση του έργου ¨Επέκταση του Χ.Υ.Τ.Α. 3ης Δ.Ε. Περιφέρειας Ηπείρου¨ με Κ.Α. 2016ΣΕ 07500005 προϋπολογισμού 5.415.689,27€.
Προκηρύχθηκε Διεθνής ηλεκτρονικός διαγωνισμός για το έργο ¨Επέκταση του Χ.Υ.Τ.Α. 3ης Δ.Ε. Περιφέρειας Ηπείρου¨ προϋπολογισμού 5.415.689,27€ και η διαγνωστική διαδικασία έφτασε στο σημείο πριν το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών προϋπόθεση που έθεσε το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού προκειμένου να ενταχθεί οριστικά σε επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020 από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές, Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» και τον άξονα προτεραιότητας 14 στο πλαίσιο με αριθ. πρωτ.9348/19-11-2018 πρόσκληση με κωδικό 14.6Ι.27.8.1.3 (Α/Α Ο.Π.Σ. 3352).

Η διαγνωστική διαδικασία θα προχωρήσει αμέσως μετά την ένταξη του έργου.
Το ανωτέρω έργο πρέπει να εκτελεστεί προκειμένου ο Σύνδεσμος να παρέχει την υπηρεσία της ασφαλούς διάθεσης των υπολειμμάτων των παραγομένων ΑΣΑ είναι απαραίτητη η κατασκευή υποδομής και πιο συγκεκριμένα η κατασκευή της β’ φάσης του ΧΥΤΥ χωρητικότητας 860.000 m3, ενώ θα αναβαθμιστεί και η υφιστάμενη Εγκατάσταση Επεξεργασίας Στραγγισμάτων (ΕΕΣ) (με τροποποίηση υφιστάμενης ΕΕΣ και εγκατάσταση μονάδας τριτοβάθμιας επεξεργασίας) ώστε να επαρκεί για την επεξεργασία του συνόλου των παραγόμενων στραγγισμάτων του ΧΥΤΥ.
Η απαιτούμενη υποδομή για τη Διαχείριση Βιοαερίου που είναι απαραίτητη για την παροχή της ΥΓΟΣ αφορά στις κάτωθι εργασίες:

-Χαλίκι οριζόντιου δικτύου τάφρων παθητικής απαερίωσης
-Πυρσός βιοαερίου
-Υποσταθμός
-Παροχόμετρο
-Μετρητής θερμοκρασίας (θερμοστοιχείο).
Ο χώρος υγειονομικής ταφής θα έχει χωρητικότητα τουλάχιστον 860.000 m3 συμπεριλαμβανόμενου του υλικού καθημερινής χωματοκάλυψης και διάρκεια ζωής τουλάχιστον 30 έτη εκ των οποίων στα 2 πρώτα έτη, ήτοι το 2020 ως και το 2021 θα κατασκευαστούν οι απαραίτητες υποδομές για την παροχή της υπηρεσίας. Τα εκτιμώμενα βασικά έργα της απαιτούμενης υποδομής του ΧΥΤΥ περιλαμβάνουν:
-Το νέο κύτταρο της Β’ Φάσης συνολικής χωρητικότητας 860.000 m3 με τη συναρμογή.
-Τα έργα στεγανοποίησης του χώρου απόθεσης: στρώση υπόβασης, τεχνητός γεωλογικός φραγμός, γεωμεμβράνη, στρώση προστασίας γεωμεμβράνης, αποστραγγιστική στρώση, στρώση διαχωρισμού.

-Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας του χώρου με την κατασκευή τάφρων απορροής ομβρίων τόσο περιμετρικά του γηπέδου και των εγκαταστάσεων αυτού, όσο και του «ενεργού χώρου» του Χ.Υ.Τ.Υ.
-Τα έργα συλλογής στραγγισμάτων.
-Τα έργα διαχείρισης (συλλογή, μεταφορά, άντληση, καύση) βιοαερίου.
-Την αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Στραγγισμάτων και εγκατάσταση μονάδας τριτοβάθμιας επεξεργασίας.
-Νέα δεξαμενή άρδευσης.
-Τα νέα έργα υποδομής του Χ.Υ.Τ.Υ. (Βελτίωση εσωτερικής οδοποιίας, νέα δίκτυα απαιτούμενα δίκτυα Η/Μ, κτλ.).