Εντείνονται οι αντιδράσεις για τα λουκέτα υποκαταστημάτων Εθνικής και Πειραιώς στην Ήπειρο

Ερωτήσεις στη Βουλή και ψηφίσματα διαμαρτυρίας από Δημοτικά Συμβούλια

Να ενώσουν δυνάμεις ώστε να αρθεί η απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να αναστείλει τη λειτουργία του υποκαταστήματος Θεσπρωτικού, συμφώνησαν σήμερα σε τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής οι Βουλευτές του Νομού Πρέβεζας κ.κ. Στέργιος Γιάννακης από τη Ν.Δ. και Κώστας Μπάρκας από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, ενημέρωσε το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020 και μέσω τηλεδιάσκεψης (είχε προηγηθεί προφορική και έγγραφη ενημέρωση) τους Βουλευτές του Νομού Πρέβεζας κ.κ. Στέργιο Γιαννάκη από τη Ν.Δ. και Κώστα Μπάρκα από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, για την απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς ν’ αναστείλει την λειτουργία του υποκαταστήματος Θεσπρωτικού. Ο κ. Καλαντζής αφού επισήμανε το πλήθος των αρνητικών συνεπειών που θα έχει η συγκεκριμένη απόφαση στην οικονομικοκοινωνική ζωή της ευρύτερης περιοχής του Θεσπρωτικού αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από μία τέτοια εξέλιξη εν μέσω πανδημίας, ζήτησε από τους δύο Βουλευτές να συμπλεύσουν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της αποτροπής εκτέλεσης της συγκεκριμένης απόφασης ή στη χειρότερη των περιπτώσεων στο να αναβληθεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επίσης ο Δήμαρχος Ζηρού αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα ενέργειες της δημοτικής αρχής αλλά και στις καθημερινές προσωπικές του πρωτοβουλίες. Υπογράμμισε ότι εγκρίθηκε ομόφωνο ψήφισμα διαμαρτυρίας από το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο εστάλη στη διοίκηση της Τράπεζας και μαζί με προσωπικές του επιστολές προς στον πρωθυπουργό της χώρας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στους Υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Κ. Άδωνη Γεωργιάδη, αλλά και στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα, έχουν εξηγηθεί οι σοβαρότατοι λόγοι που πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία του το συγκεκριμένο υποκατάστημα, και έχει ζητηθεί η θεσμική τους παρέμβαση.

Ενημέρωσε ακόμη για την τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Περιφερειακό διευθυντή Δυτικής Ελλάδος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Άγγελο Κάνιστρα, στον οποίο μετέφερε την έντονη ανησυχία και διαμαρτυρία ομόθυμης της τοπικής κοινωνίας όταν εκείνος τον επιβεβαίωσε τις δυσάρεστες πληροφορίες για την απόφαση της Τράπεζας να αναστείλει τη λειτουργία του υποκαταστήματος στο Θεσπρωτικό.
Στις δραματικές επιπτώσεις στην τοπική αγορά, στους επαγγελματίες, στις επιχειρήσεις και στους αγρότες της ευρύτερης περιοχής, επεσήμαναν κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο αντιδήμαρχος κ. Θεόδωρος Πανούσης, η πρόεδρος της Τ.Κ. Θεσπρωτικού κα ΕρμίναΓεωργαλή και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσπρωτικού κ. Ευθύμιος Κατσάνος.
Η τηλεδιάσκεψη έκλεισε με την συμφωνία να συνταχθεί υπόμνημα το οποίο θα συνυπογράψουν οι δύο Βουλευτές του Νομού και θα αποσταλεί σε όλους τους αρμόδιους παράγοντες, πολιτικούς και τραπεζικούς.

Ερώτηση από ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ
Ερώτηση έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση σχετικά με το θέμα «Αναστολή λειτουργίας Υποκαταστήματος Τράπεζας Πειραιώς στο Θεσπρωτικό Δήμου Ζήρου Πρέβεζας» και τον Κωνσταντίνο Χήτα, Βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην οποία τονίζονται τα εξής: «Σύμφωνα με ανησυχίες κατοίκων του Θεσπρωτικού Πρέβεζας και με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ζήρου στις 9 Νοεμβρίου 2020, ο Δήμος Ζήρου εκφράζει την αντίθεσή του και την έντονη διαμαρτυρία του για την τυχούσα αναστολή λειτουργίας του Υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς, στο Θεσπρωτικό.

Το εν λόγω Υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς, έπειτα και από την αναστολή λειτουργίας του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας, προ διετίας, είναι το μοναδικό στην περιοχή και καλύπτει σχεδόν αποκλειστικά τις ανάγκες των πολιτών της Δημοτικής Ενότητας Θεσπρωτικού και όχι μόνο, καθώς, το εν λόγω υποκατάστημα εξυπηρετεί ανάγκες και Κοινοτήτων από όμορους Δήμους (Δωδώνης, Πρέβεζας) (…) Προτίθεσθε να παρέμβετε, προκειμένου να μην ανασταλεί η λειτουργία του ανωτέρω Υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς, λαμβάνοντας υπόψη ότι, αφενός, το εν λόγω υποκατάστημα του Θεσπρωτικού εξυπηρετεί ιδιαίτερα ηλικιωμένα άτομα, που δεν έχουν γνώση και πρόσβαση στο διαδίκτυο και αφετέρου, θα συντείνει στην περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στις συναλλαγές των κατοίκων του Θεσπρωτικού και της ευρύτερης περιοχής;».

Μ. Τζούφη για Κόνιτσα
Ως κοινοβουλευτική αναφορά κατέθεσε η Μερόπη Τζούφη το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Κόνιτσας, σύμφωνα με το οποίο η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας προτίθεται να διακόψει τη λειτουργία του υποκαταστήματός της στην Κόνιτσα.
Η αναφορά που απευθύνεται προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, επισημαίνεται πως η υλοποίηση της απόφασης θααποτελέσει δυσάρεστη εξέλιξη και βαρύ πλήγμα για την περιοχή, επηρεάζοντας τους επαγγελματίες, τους αγρότες, τους τοπικούς φορείς,τους επισκέπτες και τα άτομα τρίτηςηλικίας, για τα οποία η εξυπηρέτηση μέσω διαδικτυακών συναλλαγών είναι αδύνατη.
Στο πλαίσιο αυτό, η βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλεί τον αρμόδιο υπουργό να εξετάσει το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Κόνιτσας και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Λουκέτα σε Βόνιτσα και Ματαράγκα
Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, για το κλείσιμο των υποκαταστημάτων των τραπεζών σε Βόνιτσα και Ματαράγκα κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Αιτ/νίας, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.
Όπως σημειώνει στην ερώτηση, τις τελευταίες ημέρες έχει προκληθεί ιδιαίτερη ανησυχία στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας και του Δήμου Αγρινίου από το φημολογούμενο κλείσιμο των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς στη Βόνιτσα και τη Ματαράγκα. καθώς και του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στη Βόνιτσα. Και τούτο διότι τα εν λόγω υποκαταστήματα εξυπηρετούν ευρύτερες περιοχές και μάλιστα περιοχές κυρίως αγροτικές και τουριστικές. Πιο συγκεκριμένα, τα υποκαταστήματα της Βόνιτσας εξυπηρετούν όλο το Δήμο Ακτίου Βόνιτσας και της Ματαράγκας όλη την περιοχή της Μακρυνείας. Συγκεκριμένα δε στη Βόνιτσα, το κλείσιμο των υποκαταστημάτων Πειραιώς και Εθνικής θα αφήσει ολόκληρο το Δήμο Ακτίου – Βόνιτσας, χωρίς ούτε ένα υποκατάστημα τράπεζας, γεγονός που έχει προκαλέσει την αντίδραση τόσο της τοπικής κοινωνίας όσο και του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας.

Κι όλα αυτά σε μια εποχή που η λειτουργία του αεροδρομίου στο Άκτιο και ο υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομος της Αμβρακίας Οδού, δημιουργούν νέες προοπτικές ανάπτυξης. Τα υποκαταστήματα αυτά εξυπηρετούν κυρίως αγρότες, συνταξιούχους και ηλικιωμένους, για τους οποίους η εξυπηρέτηση μέσω διαδικτυακών συναλλαγών καθίσταται σχεδόν αδύνατη, καθώς και επαγγελματίες και επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής, όπου υπάρχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και ξενοδοχειακές μονάδες… Σήμερα, το κλείσιμο αυτών των υποκαταστημάτων θα ανατρέψει την καθημερινότητα των συμπολιτών μας αυτών, υποχρεώνοντάς τους να επωμιστούν μεγάλο κόστος και ταλαιπωρία για να ταξιδέψουν αρκετά χιλιόμετρα ώστε να εξυπηρετηθούν από το υποκατάστημα της Αμφιλοχίας, της Πρέβεζας, της Λευκάδας ή του Αγρινίου. Η δε μετακίνηση αυτή, ούτε εύκολη είναι, ούτε δεδομένη, ιδίως για ηλικιωμένους και εν μέσω μάλιστα της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας αλλά και της πανδημίας του κορωνοϊού.