Από τον Τραμπ στον Μπάιντεν

Του Nότη Μαριά

Το εκλογικό θρίλερ στις ΗΠΑ το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί με σκληρό δικαστικό ροκ εκ μέρους του Τραμπ αναμφίβολα ανέδειξε τα κενά και τις ανεπάρκειες του εκλογικού συστήματος που επικρατεί στις ΗΠΑ σε σχέση με την εκλογή Προέδρου και όχι μόνο. Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ αυτό δεν ήταν κάτι το καινούργιο. Ήδη το 2000 ως Fellow του WeatherheadCenterforInternationalAffairs του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ είχα την ευκαιρία να επισημάνω δημόσια τα «αμερικανικά εκλογικά ελλείμματα» και μάλιστα πολύ πριν ανακύψουν τα προβλήματα στην Φλόριντα και στις άλλες Πολιτείες κατά την εκλογική αναμέτρηση Μπους-Γκορ. Ορισμένα απ΄ αυτά ήταν πασιφανήόπως η χαλαρότητα η οποία επικρατούσε και ακόμη επικρατεί στη σύνταξη των εκλογικών καταλόγων καθώς όπως το 2000 έτσι και στις εκλογές του 2020 σε διάφορες Πολιτείες οι εκλογείς μπορούσαν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους ακόμη και κατά τη στιγμή της προσέλευσής τουςστις κάλπες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποκλειστούν περιπτώσεις διπλοψηφιών σε διαφορετικές Πολιτείες πολύ δε περισσότερο τώρα καθώς έγινε μαζικότατη χρήση της επιστολικής ψήφου.

Στην παρούσα μάλιστα εκλογική αναμέτρηση σε πολλές Πολιτείες οι κυβερνήτες άλλαξαν τον εκλογικόνόμο την τελευταία στιγμή λόγω πανδημίας. Επίσηςπολλά προβλήματα παρουσιάστηκαν και με τις διάφορες μηχανές καταμέτρησης ψήφων γι΄ αυτό και θα γίνει επανακαταμέτρηση των ψήφων στην Georgiaαυτή τη φορά δια χειρός, ενώ στην Πενσυλβάνια είχαμε το απίθανο να μην επιτρέπουν στους αντιπροσώπους του Τραμπ να βρίσκονται αρκετά κοντά προκειμένου δια γυμνού οφθαλμού να μπορούν να διαπιστώνουν την εγκυρότητα των ψηφοδελτίων, αλλά αντίθετα τους είχαν επιβάλει να βρίσκονται σε απόσταση αρκετών μέτρων!!! Τελικά με δικαστική απόφαση έγινε δεκτό να μπορούν να βρίσκονται σε μικρή απόσταση από την εφορευτική επιτροπή κατά τη διαλογή των ψήφων. Στη Georgia επίσης άλλαξαν τον τόπο των εκλογικών κέντρων την παραμονή των εκλογών με αποτέλεσμα πολλοί ψηφοφόροι να μην ξέρουν που να παν να ψηφίσουν!!! Και μετά ΕΕ και ΗΠΑ καταγγέλλουν τις εκλογές στη Λευκορωσία και επιβάλουν κυρώσεις στον Λουκατσένσκο.

Και αν λοιπόν αυτά συμβαίνουν στις ΗΠΑ και μάλιστα σε βάρος του εν ενεργεία Προέδρου φανταστείτε τι συμβαίνει αλλού σε άλλες εκλογές ιδίως σε βάρος των μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης.Γι΄ αυτό και εμείς από τη δική μας πλευρά προκρίνουμε εδώ και χρόνια την κληρωτή δημοκρατία σε πολλά επίπεδα και την ανακλητότητατων βουλευτών ούτως ώστε σε συνδυασμό με τα δημοψηφίσματακαι τις άλλες μορφές άμεσης δημοκρατίας να μπορεί να εδραιωθεί στην πράξη η λαϊκή κυριαρχία.
Σε πολιτικόεπίπεδο,όπως τόνισα σε σχετικές μου δηλώσεις (RussiaToday8/11/2020)η μάχη στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις του «εθνοκεντρικού καπιταλισμού» που εκφράζει ο Τραμπ και στις δυνάμεις που στηρίζουν την παγκοσμιοποίηση και τον «καπιταλισμό καζίνο» που εκφράζει ο Μπάιντεν. Μάλιστα όπως έχουμε αναλύσει σε άρθρο μας στην Κυριακάτικη KontraNews στις 11/12/2016 «ο Ντόναλντ Τραμπ πράγματι απευθύνονταν στο ακροατήριο των λευκών, χαμηλού μορφωτικού επιπέδου Αμερικανών, δηλαδή των μικρομεσαίων στρωμάτων που αντιτίθενται στην οικονομική παγκοσμιοποίηση και σε ό,τι αυτή συνεπάγεται: ανταγωνισμός με τις ασιατικές επιχειρήσεις, εισροή μεταναστών κτλ.

Αυτός ο κόσμος που δεν είναι συνδεδεμένος με τα μεγάλα αγροτικά και βιομηχανικά συμφέροντα της Αμερικής ή με συμφέροντα στον τομέα των υπηρεσιών και της χρηματοπιστωτικής σφαίρας, στήριξε τον Τραμπ, ακριβώς διότι υπόσχονταν μία περισσότερο προστατευτική εμπορική πολιτική, ένα νέο μερκαντιλισμό».
Και αυτό πράγματι επιβεβαιώθηκε με τις αποφάσεις του Τραμπ για ακύρωση της ΤΤΙP, για επιβολή προστατευτισμού υπέρ της οικονομίας των ΗΠΑ,για κήρυξη εμπορικού πολέμου σε Κίνα και ΕΕ με βάση το σύνθημα Πρώτα η Αμερική και τέλος για απόσυρση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και από άλλες σημαντικές διεθνείς συμφωνίες όπως τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.
Καθώς όμως ο Τραμπ ήταν πολέμιος της παγκόσμιας μετανάστευσης αλλά και της ελεύθερης κυκλοφορίας εμπορευμάτων και υπηρεσιών οδήγησε την Αμερική σε ένα ιδιότυπο οικονομικό και κοινωνικό απομονωτισμό έχοντας απέναντί του όχι μόνο τις δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης και της νέας τάξηςπραγμάτων αλλά ταυτόχρονα και μια σειρά περιθωριοποιημένα στρώματα όπως τους μετανάστες που προερχόταν από τη Λατινική Αμερική. Επιπλέον η συντηρητική του πολιτική σε σχέση με πολλά κοινωνικά θέματα έσπρωξε στους Δημοκρατικούς μεγάλο μέρος της νεολαίας αλλά και τα φεμινιστικά κινήματα.

Σ΄ αυτούς προστέθηκε και η κοινότητα των αφροαμερικανώνιδίως μετά την έξαρση της αστυνομικής βίας και τη δολοφονία του ΤζόρτζΦλόιντ. Σε συνδυασμό λοιπόν και με τα δυσμενήαποτελέσματα της πανδημίας αυτές και άλλες δυνάμεις συσπειρώθηκαν γύρω από την υποψηφιότητα Μπάιντεν την οποία βεβαίως στήριξαναποφασιστικά το κατεστημένο των ΗΠΑ, το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα, τα ΜΜΕ καθώς και άλλες δυνάμεις που βρίσκονται στην πρωτοπορία της σύγχρονης παγκοσμιοποίησης των χρηματοπιστωτικών αγορών και της νέας τάξης πραγμάτων.
Αποτέλεσμα η νίκη Μπάιντεν σε επίπεδο λαϊκής ψήφου αλλά και εκλεκτόρων με βάση τα σημερινά αποτελέσματαπαρότι ο Τραμπ συνεχίζει να επιμένει στα περί εκλογικής νοθείας (Sputnik 12/11/2020). Έτσι όλα θα κριθούν στα δικαστήρια και πιθανότητα στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ που θα κληθεί πέραν των άλλων να κρίνει και τη νομιμότητα εκατομμυρίων επιστολικών ψήφων σε Πενσυλβάνια, Μίτσιγκαν και αλλού.

Ο Nότης Μαριάς, είναι Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ-Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην Ευρωβουλευτής, notismarias@gmail.com