Επίσκεψη ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ στην Ήπειρο με ανακοινώσεις

Πάρε-δώσε για τον Γιάννενα – Κακαβιά

Υπόσχεση δρομολόγησης της δημοπράτησης εντός του 2022

Η Περιφέρεια θα εντάξει στο ΕΣΠΑ το Γέφυρα Καμπής – Πρέβεζα

Χωρίς αναφορές για συγκεκριμένα έργα στην Άρτα

Με ανακοινώσεις για εκκρεμή ζητήματα της Ηπείρου ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα Γιάννενα. Μία από τις σημαντικές εξαγγελίες, αφορά την οδική σύνδεση Ιωάννινα – Κακαβιά, ενώ υπήρξαν και άλλες, οι οποίες αφορούν έργα όπως την ένταξη του έργου του παραλίμνιου ποδηλατόδρομου στα Γιάννενα, στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», τη δημιουργία Data Center, τη μετεγκατάσταση του πρώην κλειστού Ξιφασκίας επίσης στα Γιάννενααλλά και η χρηματοδότηση άλλων έργων οδικής ασφάλειας στην Ήπειρο ύψους 55 εκ. ευρώ, ανάμεσα στα οποία δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη αναφορά για την Άρτα.
«Μιλάμε για πραγματικά έργα που υλοποιούνται και αλλάζουν την όψη της Ηπείρου», τόνισε στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρωθυπουργός.

Βέβαια, ο οδικός άξονας Ιωάννινα – Κακαβιά, έχει μετατραπεί σε σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας» οπότε ήταν αναμενόμενο να μπεί σε τροχιά υλοποίησης.
Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής και το επανέλαβε ο Πρωθυπουργός για το έργο έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ και η δημοπράτησή του πρόκειται να γίνει μέχρι το τέλος του 2022. Θα πρόκειται για έναν κλειστό δρόμο, ταχείας κυκλοφορίας, μήκους 70 χιλιομέτρων και πλάτους 12,5 μέτρων.

Παρέμβαση Καχριμάνη
Ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης στην προσφώνησή του αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του έργου, αλλά και στις δυσκολίες που υπήρξαν με την αλλαγή των όρων που είχε θέσει η Ε.Ε., ενώ πρόσθεσε ότι η Περιφέρεια παραδίνοντας τη μελέτη για το Γιάννενα- Κακαβιά στο Υπουργείο για να το εντάξει στο δικό του ΕΣΠΑ, αναλαμβάνει να εντάξει στο δικό της ΕΣΠΑ το τμήμα Γέφυρα Καμπής – Πρέβεζα και το τμήμα Πάργα – Μεσοπόταμος.
Ο κ. Καχριμάνης, αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση των παρανομιών στην παραγωγή των ΠΟΠ προϊόντων, που έφεραν αυξήσεις στις τιμές του γάλακτος, στην ψήφιση του νόμου για τις σταβλικές εγκαταστάσεις και ζήτησε την επίλυση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν με τα χρέη οι ΤΟΕΒ. Αναφέρθηκε επίσης και στο Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας και για την πρόθεση του Υπουργού Κυριάκου Πιερρακάκη να προστεθεί στην περιοχή και ένα Data Center, με τον Πρωθυπουργό να τονίζει ότι «τα Γιάννενα μπαίνουν δυναμικά στο χάρτη της υψηλής τεχνολογίας». Επίσης αναφέρθηκε στις προτάσεις για ένταξη του Ζαγορίου και των χρηστηρίων πινακίων της Δωδώνης στους καταλόγους της UNESCO.

Οι άλλοι υπουργοί
Από τις άλλες ανακοινώσεις ξεχώρισε η ανακοίνωση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά ότι επίκειται νομοθετική ρύθμιση για τους δασωμένους αγρούς, φέρνοντας ως παράδειγμα τις αμπελοκαλλιέργειες Ζίτσας, αλλά και οι αναφορές στο νόμο για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, το πρόγραμμα νέων γεωργών και τη χθεσινή διαβούλευση για τη νέα ΚΑΠ, από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Στύλιο. Τέλος για τη βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων, τη μεταφορά του κλειστού Ξιφασκίας, αλλά και για τη σχολή που ετοιμάζεται στην Κόνιτσα αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης.

“Απαντάμε με πραγματικά έργα”
«Ο χώρος της Περιφέρειας, αγαπητέ Αλέκο, αρχίζει να μου γίνεται εξαιρετικά οικείος» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της σύσκεψης, απευθυνόμενος στον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη.
«Μάλιστα κάποιοι θεωρούν ότι η οικειότητα μου με την Ήπειρο είναι τέτοια που φαντάζονται και επισκέψεις μου στην Ήπειρο χωρίς καν να έχω έρθει εδώ και να πίνω τσίπουρα η ουίσκι με τον κ. Αμυρά, ενδεχομένως στο δικό τους φαντασιακό κόσμο των fake news. Σήμερα όμως δεν μιλάμε για fake news, μιλάμε για πραγματικά έργα τα οποία υλοποιούνται και τα οποία αλλάζουν ουσιαστικά την όψη της Ηπείρου» πρόσθεσε.
Στο πλαίσιο αυτό, πέραν των έργων υποδομής, υπογράμμισε πως τα Ιωάννινα έχουν όλα τα εχέγγυα ώστε να γίνουν ένας κόμβος τεχνολογικών υποδομών, προσελκύοντας κεφάλαια και αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας. Η πόλη διαθέτει ήδη το κέντρο έρευνας και ανάπτυξης της TeamViewer, ενώ σχεδιάζεται επίσης τεχνολογικό και ερευνητικό campus.

«Η δημιουργία ενός πάρκου υψηλής τεχνολογίας και έρευνας που θα συγκεντρώσει όλη αυτή τη δραστηριότητα είναι ένα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο. Όπως ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο είναι και το σχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Μεταρρύθμισης να φέρουμε data center στα Γιάννενα. Γνωρίζετε ότι γίνονται πολλές επενδύσεις σε αυτούς τους χώρους αποθήκευσης δεδομένων που αποτελούν τις υποδομές του μέλλοντος. Τα Γιάννενα μπαίνουν, δεν θα πω αργά αλλά σταθερά, αλλά γρήγορα και δυναμικά, στον χάρτη της υψηλής τεχνολογίας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Προστασίας του Περιβάλλοντος και βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Γιώργος Αμυράς, ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο Υφυπουργός για την Κοινή Αγροτική Πολιτική Γιώργος Στύλιος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και η βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα.

Ανακοίνωση της ΠΕΔ Ηπείρου
Η ολοκλήρωση του οδικού δικτύου στην Ήπειρο και η κατασκευή των οδικών αξόνων που βρίσκονται για χρόνια σε εκκρεμότητα (σύνδεση Πρέβεζας με Ιόνια, Πρέβεζα-Ηγουμενίτσα-Μαυρομάτι, Ιωάννινα-Καλπάκι-Κακαβιά κτλ.) αποτελεί διαχρονικά, πάγια και σταθερή διεκδίκηση για την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου, όπως βεβαιώνουν και οι αλλεπάλληλες αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ., επί διαφορετικών διοικήσεων τα τελευταία χρόνια, οι οποίες μάλιστα υιοθετήθηκαν και από τη διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση της ΠΕΔ Ηπείρου, στην οποία επισημαίνονται και τα εξής: «Υπό το πρίσμα των προχθεσινών ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και της ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών, σχετικά με την δρομολόγηση της δημοπράτησης εντός του 2022 του δρόμου Ιωάννινα-Καλπάκι-Κακαβιά, ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Ηπείρου κ. Χρήστος Ντακαλέτσης δήλωσε τα εξής:
«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την απόφαση του αρμόδιου Υπουργείου να αναλάβει εκ νέου, εξ ολοκλήρου το κεντρικό κράτος την υποχρέωση ωρίμανσης και υλοποίησης του συγκεκριμένου δρόμου, σύμφωνα και με την υπ’ αρ. 30/2021 απόφαση του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου.

Οφείλουμε από την άλλη να επισημάνουμε πως η Π.Ε.Δ. Ηπείρου, με την απόφαση υπ’ αρ. 2/2020 του Δ.Σ., τόνιζε ότι η Ιόνια Οδός πρέπει να κατασκευαστεί όπως έχει σχεδιαστεί και για την ολοκλήρωσή της είναι απαραίτητες και όλες οι λοιπές οδικές συνδέσεις, κυρίως δε τα τμήματα Ιωάννινα-Καλπάκι-Κακαβιά καθώς και η σύνδεση με την πόλη της Πρέβεζας.
Τέλος, υπογραμμίζουμε την ανάγκη να αποσαφηνιστούν κατά το δυνατόν συντομότερα από το αρμόδιο Υπουργείο προς την τοπική κοινωνία, όλες οι λεπτομέρειες για τη μελετητική ωριμότητα αλλά και για τα βήματα κατασκευής του δρόμου Ιωάννινα-Καλπάκι-Κακαβιά».