Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ήπειρο και στη μονάδα ΑΣΑ

Στον καιρό των ΣΔΙΤ

Η μονάδα αυτή δείχνει το δρόμο, δήλωσε ο Πρωθυπουργός

Ήξεις-αφίξεις από Χατζιδάκη για τα σκουπίδια της Κέρκυρας

Με την περιοδεία του Πρωθυπουργού να ξεκινά από το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης έστειλε μήνυμα για τη σημασία της ανάδειξης των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που δίδει η κυβέρνησή του.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έφτασε στην περιοχή, στις 10.30 ακριβώς το πρωί, οπότε και επισκέφθηκε τη μονάδα της ΤΕΡΝΑ με τη συνοδεία του, συνοδευόμενος από τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη και τους αρμόδιους, όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και κατόπιν, ενημερώθηκε αναλυτικά στο κτίριο της διοίκησης.
Κατά τον χαιρετισμό του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

«Με μεγάλη χαρά επισκέπτομαι, σήμερα στην Ήπειρο, μια μονάδα πρότυπο διαχείρισης στερεών αποβλήτων, η οποία κατασκευάστηκε με σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Είναι βραβευμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι φιλική προς το περιβάλλον και διαχειρίζεται, με τρόπο εξαιρετικά αποτελεσματικό, το πρόβλημα της αντιμετώπισης των στερεών αποβλήτων στη χώρα μας.
Είναι μια μονάδα πρότυπο η οποία πρέπει να βρει μιμητές και σε όλη την επικράτεια. Και όσο εντυπωσιακό είναι το έργο αυτό, τόσο εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι ακόμα δεν έχουμε καταφέρει σε περιοχές της χώρας, όπως η Κέρκυρα και κυρίως όπως η Αττική, να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε επίσης το Κέντρο Ελέγχου, ενημερώθηκε για τη λειτουργία του και συζήτησε με τους εργαζόμενους του εργοστασίου. Ακόμη, συνεχάρη τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, Αλέκο Καχριμάνη, αλλά και τους Δήμους που αποδεικνύουν πως η Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), είναι ο ενδεδειγμένος δρόμος.

Ταυτόχρονα, ο Πρωθυπουργός κάλεσε όλους όσοι εκφράζουν επιφυλάξεις να επισκεφθούν μονάδες όπως αυτή, προκειμένου να διαμορφώσουν εικόνα για το πως θα πρέπει να λυθούν προβλήματα με τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες.
Στόχος του Πρωθυπουργού, μέσα από αυτήν την επίσκεψη, στο Εργοστάσιο Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης –σύμφωνα με όσα δήλωσαν Πρωθυπουργός και Υπουργοί- ήταν η διαχείριση των απορριμμάτων με σύγχρονες περιβαλλοντικές μεθόδου και τονίστηκε η σημασία της ανάδειξης των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και η προβολή τους ως καλή πρακτική για αντίστοιχες ενέργειες σε ολόκληρη τη χώρα. Πρόκειται για ένα έργο που χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στη μηχανική των απορριμμάτων, ενώ η ανάκτηση ενέργειας από τα απόβλητα γίνεται με χρήση ήπιων τεχνολογιών αναερόβιας χώνευσης των οργανικών, πρακτική που προβλέπεται στον ΕΣΔΑ ως η ενδεικνυόμενη ενεργειακή αξιοποίηση αποβλήτων.

Εξάλλου όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, «Αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης -και δική μου προσωπικά- ότι το ζήτημα αυτό θα έχει αντιμετωπιστεί εντός της επόμενης τετραετίας. Η μονάδα αυτή δείχνει το δρόμο. Η λύση είναι η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Με τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και την τεχνογνωσία του ιδιωτικού τομέα, το πρόβλημα αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και φθηνά για τους δημότες. Αυτό το δρόμο θα ακολουθήσουμε.
Και θέλω, με την ευκαιρία αυτή, να συγχαρώ δημόσια τον Περιφερειάρχη, όσους υποστήριξαν το έργο αυτό σε επίπεδο περιφέρειας και δήμων, την εταιρία, διότι απέδειξαν ότι, όταν συνεργάζεται ουσιαστικά και αποτελεσματικά ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, τα αποτελέσματα μπορούν, πράγματι, να είναι εντυπωσιακά».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παράλληλα άφησε αιχμή κατά της προηγούμενης κυβέρνησης λέγοντας ότι “όσοι όψιμα ανακάλυψαν την περιβαλλοντική ευαισθησία τους καλώ να αναλογιστούν την κατάσταση που παρέδωσαν τη χώρα αναφορικά με την αποκομιδή των σκουπιδιών”.

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα
Ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση που επικρατεί με τα απορρίμματα στην Κέρκυρα επέρριψε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, που επίσης συνόδευε τον πρωθυπουργό.
«Τούτο εδώ το εργοστάσιο παρά την άμυνα οπισθοφυλακών μια μερίδας του ΣΥΡΙΖΑ, τελικά ολοκληρώθηκε το 2019, φέτος, και νομίζω αναβαθμίζει συνολικά την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια, είπε και πρόσθεσε: «Απέναντι, στην Κέρκυρα, ο περιφερειάρχης τότε του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να ακυρώσει την προσπάθεια και τελικά αυτή η “προοδευτική” πολιτική έχει οδηγήσει σε αυτή την εξαιρετικά προβληματική κατάσταση στην Κέρκυρα. Και νομίζω όλοι οι πολίτες, και εδώ και σε όλη την Ελλάδα, πρέπει να κρίνουν πού είναι η καθυστέρηση και πού είναι η πρόοδος. Εγώ νομίζω ότι η πρόοδος είναι εδώ, γιατί εδώ ακολουθήσαμε μια λύση ευρωπαϊκή, μια λύση που εφαρμόζεται παντού, μια λύση κοινής λογικής».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μεταφοράς σκουπιδιών στην Ήπειρο, ο κ. Χατζηδάκης που ενδέχεται να κληθεί να υπογράψει ΚΥΑ για τη μεταφορά σκουπιδιών στην Ήπειρο από αλλού, δεν ήταν ξεκάθαρος.
Εν τω μεταξύ να αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα εμφανίστηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, αφού όταν ρωτήθηκε για την περίπτωση μεταφοράς απορριμμάτων από την Κέρκυρα ή από τη Λευκάδα, ανέφερε τα εξής: «Αυτά είναι θέματα του συνολικού σχεδιασμού, έτσι και αλλιώς θα αναθεωρηθεί – έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε – και ο εθνικός σχεδιασμός, αλλά και ο περιφερειακός σχεδιασμός. Το ζήτημα είναι να βρεθεί μια λύση στην ίδια την Κέρκυρα, αυτό είναι το σημαντικό. Όποιες εμβαλωματικές λύσεις θα εξεταστούν με γνώμονα και τη δημόσια υγεία. Αλλά το βασικό- και γι’ αυτό ήταν εδώ η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, η κα Κράτσα- είναι να βρεθεί μια σύγχρονη ευρωπαϊκή λύση στην Κέρκυρα».

Τον Πρωθυπουργό συνόδευσαν στην περιοδεία του, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ο Υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα καθώς και στελέχη της Τοπικής Αυτοιδιοίκησης.