Επανέρχεται η εκτροπή του Αχελώου;

Στο πόδι οι Αιτωλοακαρνάνες- συνεδριάζει στο Αγρίνιο η Συντονιστική Επιτροπή

Μαλλιά-κουβάρια για δήλωση του Άδωνη Γεωργιάδη

Μεσοχώρα και Συκιά στο κάδρο για την ενέργεια

Οι δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, σχετικά με την εκτροπή του Αχελώου, σε συνδυασμό με κινήσεις για έργα στα φράγματα Μεσοχώρας και Συκιάς, που αφορούν και την Άρτα, ξεσήκωσαν αντιδράσεις στην Αιτωλοακαρνανία, με τους Τοπικούς Παράγοντες να αντιπαρατίθενται μεταξύ τους, ενώ προχωρούν σε άμεση συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου, την Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, με αφορμή την ενεργειακή κρίση επανέφερε στη συζήτηση την εκτροπή του Αχελώου.

«Ας πάρουμε λοιπόν τις τιμές του ρεύματος πχ γιατί σήμερα δεν έχουμε φθηνότερες τιμές; Διότι πολύ απλά μεγάλα έργα υποδομής του παρελθόντος που θα προσέφεραν μεταξύ άλλων και μεγάλες φθηνές ποσότητες ρεύματος, έχουν σταματήσει από την αντίδραση της Αριστεράς. Σας θυμίζει κάτι το φράγμα του Αχελώου; Εκτός από την χρησιμότητα του για την ύδρευση θα είχε και μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα που όμως οι διαρκείς πρόσφυγες στο ΣτΕ σταμάτησαν και τώρα στερούμαστε αν και το Κράτος έχει ξοδέψει εκατομμύρια. Μπορείτε να υπολογίσετε ποσό φθηνό ρεύμα έχουμε χάσει και χάνουμε καθημερινά από αυτό και μόνον;» ήταν η δήλωση του Αδ. Γεωργιάδη σε τηλεοπτικό σταθμό.
Να σημειωθεί πως οι δηλώσεις Γεωργιάδη, συμπίπτουν χρονικά με τις κινήσεις που γίνονται με fast track διαδικασίες στην ανάθεση του έργου που αφορά κατασκευές ασφάλειας των υφιστάμενων ημιτελών υποδομών στα έργα εκτροπής του Αχελώου καθώς και την εφαρμογή ενός σχεδίου παρακολούθησης της ασφάλειας των ημιτελών έργων του Φράγματος Συκιάς.

Αντιπαραθέσεις
Στην Αιτωλοακαρνανία καταγράφονται αντιδράσεις για τις δηλώσεις του Αδωνη Γεωργιάδη ενώ το ζήτημα θίχτηκε και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου καθώς το έθεσε η δημοτική σύμβουλος της αντιπολίτευσης Χριστίνα Σταρακά ενώ ο δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου που στηρίχθηκε από τη ΝΔ, προανήγγειλε κινητοποίηση της Συντονιστικής της οποίας είναι πρόεδρος.
Αμέσως ξεκίνησαν οι αντιδράσεις με τον πρώην Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα επικεφαλής της παράταξης «Δυτική Ελλάδα – Δικαίωμα στην Πρόοδο», αναφορικά με τις δηλώσεις του Yπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη για την εκτροπή του Αχελώου να δηλώνει:
«Ο Υπουργός Ανάπτυξής, Άδωνις Γεωργιάδης, αφού ΑΠΕΤΥΧΕ παταγωδώς να διαχειριστεί την ΑΥΞΗΣΗ του Ηλεκτρικού Ρεύματος που πνίγει την Ελληνική κοινωνία, βρήκε την αιτία και με ΠΑΡΡΗΣΙΑ δήλωσε ότι φταίει η ΜΗ ΕΚΤΡΟΠΗ του ΑΧΕΛΩΟΥ.

Αλήθεια, ο Υπουργός δεν γνωρίζει την ΑΠΟΦΑΣΗ του Συμβουλίου της Επικρατείας ( ΣΤΕ ) ?
Αλήθεια δεν γνωρίζει τον ΑΓΩΝΑ όλων των φορέων της περιοχής και την δικαίωσή τους ?
Αλήθεια , ο Περιφερειάρχης κ Φαρμάκης που είναι και Αιτωλοακαρνάνας, που είναι ?
Γιατί δεν αντιδρά ? Γιατί μονίμως επιλέγει να μην στενοχωρήσει το Μαξίμου ? Πάλι ΑΦΩΝΟΣ , πάλι ΒΟΥΒΟΣ».
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης απαντώντας σε ανακοίνωση του Απόστολου Κατσιφάρα. «Ακόμα και για όσα ακούστηκαν σε τηλεοπτική εκπομπή από τον Υπουργό, κ. Γεωργιάδη, εφόσον αφορούν το έργο της εκτροπής, σημειώνω ότι οι πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας και μαζί τους όλοι οι φορείς της Δυτικής Ελλάδας, εμπιστευόμαστε πάνω απ’ όλα τη Δικαιοσύνη. Αυτή μας δικαίωσε σε ανώτατο επίπεδο 5 φορές ήδη. Αυτή, αν χρειαστεί, θα μας δικαιώσει και 6η φορά. Το φαραωνικό έργο της εκτροπής του Αχελώου δεν αποτελεί αντικείμενο ιδεολογικού ή τοπικιστικού φανατισμού. Είναι ξεκάθαρα, αντικείμενο δικαιοσύνης και σεβασμού στους φυσικούς πόρους», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ.Φαρμάκης.

Παπαναστασίου: Να ζητήσει συγγνώμη ο Γεωργιάδης 
Ο Δήμαρχος Αγρινίου προσκείμενος στο κόμμα της ΝΔ, αντέδρασε στα όσα είπε ο Υπουργός Ανάπτυξης για την εκτροπή του Αχελώου δηλώνοντας τα εξής: «Ο κ. Γεωργιάδης οφείλει να ζητήσει δημόσια συγνώμη για την απαράδεκτη δήλωση του. Είναι ανεπίτρεπτο ένας κορυφαίος Υπουργός της Κυβέρνησης να υποπίπτει σε τόσο άστοχους χαρακτηρισμούς. Ο Υπουργός αγνόησε την Δικαιοσύνη που αποτελεί πυλώνα του Κράτους Δικαίου και το οποίο, ο ίδιος, συχνά επικαλείται. Αγνόησε τη σημασία πέντε ακυρωτικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Αγνόησε τη θεσμική θωράκιση και τη νομική υπεροχή των επιχειρημάτων μας.

Προσέβαλε την Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Αιτωλοακαρνανίας κατά της Εκτροπής, τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά κυρίως το λαό της Αιτωλοακαρνανίας που δεκαετίες αγωνίζονται ενάντια στο παράλογο. Και ναι, υπό αυτή την έννοια, είμαστε «μουρλοί» όπως ο ίδιος συμπέρανε. Αγωνιζόμαστε ενάντια στην εκτροπή της λογικής και σε ένα περιβαλλοντικό έγκλημα προβάλλοντας απολύτως τεκμηριωμένα επιχειρήματα».
Η Χριστίνα Σταρακά από τη Δημοτική παράταξη Αγρινίου ‘Αγρίνιο μπορείς’ είπε: «Η προκλητική αναφορά του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, σε ανάρτηση του, για το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου θίγει τους Αιτωλοακαρνάνες και αυτό δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο».
Η Χριστίνα Σταρακά μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάλεσε την επιτροπή φορέων να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες λέγοντας: «Οι απαράδεκτες δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη αποκαλύπτουν τις σκέψεις της κυβέρνησης και είναι ξεκάθαρο πως θέλει να ενεργοποιήσει κοινωνικό αυτοματισμό για ένα έργο που έχει αποφανθεί η Δικαιοσύνη, ποντάροντας στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με την ακρίβεια.

Η πρόθεση της κυβέρνησης διαφαίνεται επίσης και με πρόσφατα δημοσιεύματα όπου μέσω fast track διαδικασίας διαπραγμάτευσης και χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, έγινε η ανάθεση του έργου που αφορά κατασκευές ασφάλειας των υφιστάμενων ημιτελών υποδομών στα έργα εκτροπής του Αχελώου, όπως και ανάθεση για την εφαρμογή ενός σχεδίου παρακολούθησης της ασφάλειας των ημιτελών έργων του Φράγματος Συκιάς. Η εξέλιξη αυτή, όπως και οι προηγούμενες, φανερώνουν ξεκάθαρα τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει το έργο της εκτροπής, παρά τις ακυρωτικές αποφάσεις του ΣΤΕ».

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο τομέας αυτοδιοίκησης ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ στην οποία αναφέρει πως πρόκειται:

«Μια ντροπιαστική δήλωση – πρόκληση για:

•Κάθε ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΑ, που επί δεκαετίες αγωνίζεται ενάντια σε αυτό το βαρύνουσας σημασίας περιβαλλοντικό έγκλημα.

•Την ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ, η οποία για περισσότερο από 30 χρόνια μάχεται ενάντια στο φαραωνικό έργο της «Εκτροπής της Λογικής».

•Τους Συλλογικούς Φορείς και τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, που χρόνια τώρα μάχονται με κάθε τρόπο ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος.
Όμως ο πρωτοκλασάτος υπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη και Αντιπρόεδρος της ΝΔ, με αυτή τη δημόσια προκλητική δήλωση προσβάλει και τη νοημοσύνη μας, αφού ισχυρίζεται πως η μη εκτροπή του Αχελώου συμβάλλει στο να μην έχουμε φθηνό ρεύμα σήμερα!».